Kas Apple teeb täna õhtul ajalugu? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas Apple teeb täna õhtul ajalugu?

Mikk Taras

27.01.2010 12:30

Täna on pidupäev Apple’i fännidele, kuna Steve Jobs tutvustab õhtul uut toodet, milleks on ilmselt tablet-arvutit. Kuigi keegi pole seda toodet veel näinud, on see juba ristitud raamatute tulevikuks, arvutimängude kuningaks, Kindle’i hävitajaks ja jumala kingituseks.

Tablet-arvuti näol on tegu klaviatuurita arvutiga, millega on võimalik lugeda raamatuid, vaadata videot ja külastada internetti. Tarbijate jaoks on need funktsioonid siiani kattunud sülearvuti ja nutitelefoniga, mistõttu ei ole tablet-arvutid väga populaarseks muutunud. Täna oodatakse aga huviga, kas Apple suudab tutvustada tablet-arvuti, kus on midagi uut, mis sunnib lõpuks ometi masse neid vidinaid ka ostma?

Apple’i tegemistega kursis olevate inimeste sõnul on Apple’i tablet-arvuti kümne tollise ekraaniga, mis on piisavalt suur raamatute ja ajalehtede lugemiseks. Samuti peaks sellega saama mugavalt filme või TV kanaleid vaadata. Paljudest varasematest tablet-arvutitest peaks Apple’i toodet eristama kiire traadita-interneti kasutamise võimalus. Kuna internetist info otsimine, sotsiaalmeedia kasutamine ja reaalajas uudiste lugemine on viimaste aastatega aina populaarsemaks muutunud, siis arvavad paljud, et hetkel on õige aeg tablet-arvuti taolise tootega turule tulla.

Kas Apple’i teeb täna ajalugu ja viib tablet-arvutid massideni, sõltub õhtul avaldatavatest detailidest. Esiteks ei tea keegi, kui palju see maksab? Palju on spekuleeritud hinnast $1000 (11150 EEK), mis jääks massidele ilmselt liiga kalliks. Teine suur küsimärk on aku kestvus, mis peaks analüütikute hinnangul vastu pidama vähemalt 6 tundi. Kolmandaks ei tasuks eirata konkurentsi, mida pakuvad väiksemad tooted nagu Apple’i enda iPhone või Amazoni Kindle. Ja loomulik on kõige tähtsam, kui kasutajasõbralikud on Apple’i tablet-arvutid.

Esmaspäeva õhtul raporteeris Apple 4Q tulemustest, mis näitasid, et huvi Apple’i varasemate toodete vastu pole samuti kadunud, vaid kasvab jõudsalt. Viimases kvartalis kahekordistusid iPhone tellimused ja Macintoshi arvutite müük kasvas 33% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga (huvi on siiski hakanud raugema iPodide vastu).

Allikas: WSJ

Viimastel aastatel on Apple suutnud edukalt kasvatada oma müügitulusid ka USAst väljaspool. Seda kinnitasid ka viimase kvartali tulemused, kus väljaspool USA saadavad müügitulud kasvasid 46% yoy. Kokku toovad ameeriklased Apple’ile 44% müügituludest (vs 49% 2004. aastal).

Head kvartalitulemused olid Apple’i aktsiasse enne tulemuste avaldamist sisse ostetud ja aktsia ületas eelmise aasta lõpus esmakordselt ajaloos $200 dollari taseme.

Apple (AAPL) aktsia hind

Konsensus ootab, et Apple teenib järgmisel fiskaalaastal $9.57 dollarit aktsia kohta kasumit, mistõttu kaupleb Apple’i aktsia ca 21.5x hinna ja ettevaatava kasumi suhtarvu juures. Kuna Apple tegi muudatused oma raamatupidamise reeglites (tellimuste tulu kajastataks suuremalt), siis teeb see Apple'i aktsia valuatsiooni nominaalselt märgatavalt odavamaks. Uute raamatupidamise reeglite järgi on Morgan Stanley hinnangul Apple’i hinna ja järgmise aasta kasumi suhtarv kõigest 13,7x (kasumikasv on siiski nominaalne!).

Apple’i P/E

Kui Apple suudab lisaks praegusele tooteportfellile sellel aastal edukalt turule tulla uute toodetega, siis ei tohiks ettevõttel olla raskusi analüütikute poolt oodatava 25% ja 22% kasumikasvu saavutamisega järgnevatel aastatel. Kuna Apple'i iPhone on osutunud erakorselt edukaks, siis on ootused Apple'i uute toote suhtes väga kõrged. Ettevõtte tegevjuhi Steve Jobs'i hinnangul Apple'i fännid täna õhtul pettuma ei pea:

“The new products we are planning to release this year are very strong, starting this week with a major new product that we’re really excited about.” 

Mikk Taras




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon