Puidutööstuse näguripäevad selleks korraks loetud? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Puidutööstuse näguripäevad selleks korraks loetud?

Nelli Janson

05.04.2010 11:11

Majanduskriis tabas mõnda sektorit valusamalt kui teisi. Üheks taoliseks majandusharuks oli ehitus. Lisaks miljonitele tööst ilma jäänud ehitajatele pidi raskete oludega kohanema ka puidutööstus, mille tooteid vajati kõige enam siiski uute majade juures. Kuid on lootust, et puidutööstuse sügav talveuni on selleks korraks läbi saanud.

Lootuse äratasid nimelt Credit Suisse analüütikud, kes tulid eelmisel nädalal välja positiivsete kommentaaridega  LPX (Louisiana-Pacific Corporation) kohta, kinnitades oma soovitust aktsiat osta ja tõstes hinnasihti $11 pealt  $14 peale.

LPX kolme aasta aktsiagraafik

                    Allikas: Bloomberg

Louisiana-Pacific Corporation on üks suurimaid OSB (oriented strand board) ehk puitlaastplaatide tootjaid Põhja-Ameerikas. Oma analüüsis juhivad CSFB analüütikud tähelepanu OSB hinnale, mis on detsembrist alates tõusnud 25% ning hinnatõus esimeses kvartalis on ligi kahekordne võrreldes tavapärase hooajalise hinnatasemega. OSB hind oli paar nädalat tagasi $248 tuhande ruutjala eest, mis on 70% kõrgem, kui aastatagune hind ($146 tuhande ruutjala eest). Analüütikud peavad ka oluliseks rõhutada, et hetkehind on kõrgeim alates 2006. aasta teisest kvartalist.

Credit Suisse analüütikud usuvad, et praeguse hinnaralli põhjuseks on eelkõige majanduslanguse ajal tugevalt kahjustada saanud varustamiskett. Ligi 30% puidutöötlemistehastest on viimase kolme aasta jooksul suletud ning allesjäänute varud on viidud sisuliselt nulli. Osaliselt on nõudlus kasvanud kindlasti ka taastamis- ja parandustööde suurenemise tõttu, kuna vajadus uute elamute järele sisuliselt puudub ning ehitusturg taastub väga vaevaliselt.


                      Allikas: Credit Suisse

                                      Allikas: Credit Suisse

                                        Allikas: Barclays Capital

Nagu näha ülalpool toodud tabelist, siis OSB hind on saanud keskmisest oluliselt tugevama alguse ja seetõttu tõstavad analüütikud ettevõtte EPS prognoose käesolevaks ja järgmiseks aastaks vastavalt $0,15 (endise -$0,10) ja $1,10 peale. Sellega on nende ootused ka võrreldes konsensusega kõige kõrgemad

CSFB mainib, et nende 2011. aasta EPS prognoosid olid juba enne nii kõrged, et Bloomberg polnud neid oma konsensuse numbrisse sisse arvestanud. Nüüd aga on nende ootused veelgi kõrgemad!

CSFB tuletab investoritele meelde, et nad on sarnast olukorda juba enne näinud, nimelt 2003-2005, kui oli eelmine puidutootmise tõusutsükkel. Ka siis nad ei oodanud konsensust järgi ning tõstsid oma prognoose teistest palju kiiremini ning kõrgemale. Kes tookord aktsiaid ostsid, said kuhjaga tasutud.

Seekord on kirsiks koogi peal CSFB 2013. aasta kasumiprognoosid, mis näevad ette EPS-i $2.25 juures. CSFB analüüsitiim mainib sinna juurde, et nad on täiesti arvestanud sellega, et 2011. aasta toob endaga kaasa viimase 50 aasta madalaima ehitusaktiivsuse, kuid sellest hoolimata peaks LPX suutma juba aasta-kaks hiljem teenida $2.00 (või kõrgemat) kasumit aktsia kohta. Seda pole nende sõnul palju tahetud, arvestades, et eelmise tõusufaasi ajal suutis firma teenida 2x enam praegu prognoositust. CSFB mainib, et 2013. aastaks peaks LPX-i bilanss olema palju paremas vormis, kui praegu.

Finantsblogija Notable Calls avaldas eelmise nädalal osa Credit Suisse analüüsist, pakkudes välja, et kui analüütikutel on prognooside osas õigus, peaksid LPX-i aktsiad juba 2011. aastal maksma 18-24 dollarit ehk 2-3x enam, kui praegu.

Aktsiad reageerisid CSFB analüütikute arvamusele positiivselt, tõustes kahe päevaga üle 10%. Samas tundub, et pikemas perspektiivis on tõus alles algfaasis.

Kuid Credit Suisse analüütikud polnud eelmisel nädalal ainsad, kes puidutööstuse potentsiaali silma jäi. Ka Barclays Capitali analüütikud kommenteerisid puidutööstuse arengut positiivselt ning teiste hulgas tõid välja ka LPX-i.

Barclays analüütikute arvates alahindavad investorid puidutööstuse potentsiaali ja ignoreerivad mitmeid põhjuseid ning katalüsaatoreid, mis puiduturu antud hetkel atraktiivseks teevad.

Esiteks on Põhja-Ameerikast eksport 15% suurenenud ja analüütikud usuvad, et ekspordi kasv jätkub veelgi. Teiseks rõhutavad ka Barclays analüütikud, et ehitusturu ränga kukkumise tõttu on varud olematuks muutunud ning toovad näiteks, et mõnes USA saeveskis on palgivaru ainult 1-2 päevaks samas kui normaalne oleks varu 30-ks päevaks. Seega seisab puidutööstus varsti silmitsi tõsise väljakutsega, kui nõudlus suureneb. Samuti võib järgmise 10 aasta jooksul tõusta nõudlus puidumössi järele. Nõudlus on seotud potentsiaalsete biokütustega, kuid nõudluse suurust ei oska analüütikud veel täpsemalt hinnata, kuna vastav seadusandlus on veel arutamisel. Elumärke näitavad ka vagunimahud ja puiduvedu rongidega on tõusuteel.

Barclays analüütikud toovad välja ka mõned riskid, mis nende teesi puidutööstuse positiivse arengu kohta võivad lõhkuda.
• Kahanev nõudlus Hiinast, kus varud ilmselt on üpris suured.
• Suurenenud puidumössi sissevedu Soomest, kus äsja lõppes sadamatöötajate streik.
• Väga nõrk nõudlus paberi järele, mis limiteerib vajaduse stabiilsete töötlemishindade järele.

Kokkuvõtteks saab öelda, et koos ehitusturu kokku kukkumisega jätsid investorid tähelepanuta ka puidutööstuse. Tasub meeles pidada, et  äsja ehitatud elamu või hoone püsib reaalselt uue ja tervena siiski ainult mõnda aega. Olenevalt ehituskvaliteedist, mis ehitusbuumi ajal kindlasti ka soovida jättis, vajab elamu varem või hiljem taastamist või parandamist. Siinkohal võidab puidutööstus, seda enam, et tegemist on majandusharuga, kus ootused on äärmiselt madalad. Kuna ehitusturg on hetkel siiski veel kõike muud kui elus, siis võib öelda, et positiivsed kommentaarid puidutööstuse kohta tulid turule mõnevõrra üllatusena, kuid üllatusest toibuti kiiresti ning LPX on peale analüütikute kommentaare kaks päeva järjest üles ostetud, mis näitab ilmekalt, et turuosalised enam puidutööstuse potentsiaali ei alahinda.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon