Kuidas iPad muid ärisid mõjutab - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas iPad muid ärisid mõjutab

Erko Rebane

08.04.2010 09:24

Olgugi, et iPadi esimese päeva müüginumbrid valmistasid liialt kõrgeks kruvitud ootuste tõttu isegi kerge pettumuse, siis pikemas perspektiivis võib iPad panna erinevaid turusegmente täiesti uue nurga alt vaatama. 

Kui võtta aluseks Goldman Sachsi ning Morgan Stanley prognoosid, võiks Apple’l õnnestuda müüa tänavu kokku üle kuue miljoni iPadi, mis on konsensuse 3-4 miljonist selgelt optimistlikum ootus. Ühtlasi, oletades et tarbijad nõuavad rohkem suurema mälumahu ja 3G-ga mudeleid, võiks keskmiseks hinnaks kujuneda 650 dollarit (odavaim variant maksab hetkel 499 USD). Isegi sellise positiivse stsenaariumi korral genereeriks iPad Apple’le tänavu 3.9 miljardit dollarit käivet, mis esindaks siiski suhteliselt marginaalset osa (7.8%) tänaseks tõenäoliselt 50 miljardi dollari suuruseks kasvanud müügituludes.

Liialt vara on öelda, kas iPadi menu muutub ühel päeval võrdväärseks iPhone’de või iPodidega või kustub nõudlus pärast seda, kui tõelised Apple’i fännid on oma kohustuslikud sisseostud ära teinud. Kuid kui numbrites ei pruugi iPad Apple’i jaoks veel suurt midagi tähendada, siis paljude teiste äride jaoks on iPad siiski võrdlemisi tähtis saavutus. Barron’s lähenes sellele teemale hiljuti viiest erinevast aspektist.

Videomängude tööstus. Antud sektori lühiajalise väljavaate osas on finantsajakiri võrdlemisi negatiivne, kartes et viimase on kannatuste rajale viinud vananevad konsoolid, käsiseadmete odavad mängud ja sotsiaalvõrgustiku lehtedel pakutav tasuta meelelahutus. Täiendavaks raskuseks tööstuse õlgadel saab olema iPad, kuna sarnaselt iPhone’le ja iPod Touchile hakkab seade üha jõulisemalt vähendama mänguaega konsoolidel ja arvuti taga. iPhone’i mängud maksavad kõigest mõne dollari, samas küündib konsoolimängude hinnatase kuni 60 dollarini, mis tõstab traditsiooniliste videomängude tootjate jaoks esile vajaduse oma ärimudelit ümber kohandada.

E-lugeja. Amazon on seda turgu tänu Kindle’le võimsalt domineerinud, kuid peamise tähelepanu peaks edaspidi endale võtma iPad. Piper Jaffray analüütiku Gene Munsteri arvates peab Amazon oma e-seadme hinda langetama 259 dollarilt 149 dollarile, selleks et meelitada ligi uusi e-raamatute lugejaid, kellel muidu oleks ahvatlus veidi suuremate kulude juures funktsionaalsema iPadi kasuks otsustada. Munsteri hinnangul on Amazon tänaseks müünud kõigest 2-3 miljonit Kindle’t – number, mille Apple võib juba aasta lõpuks seljatada. Ühtlasi on iPadile kõrgeid lootusi asetanud ajalehetööstus, kes ootab hoolega uut külastajate tulva tasulisi veebipõhiseid artikleid lugema. 

Õpikud. Nii iPadi kui teiste e-lugejate kasvav populaarsus võiks seda turgu põhjalikult ümber segada, andes ülikoolidele põhjuse massilisemal skaalal e-õpikuid kasutama hakata. Õpikute valmistajatel tekiks aga võimalus rikastada teksti rohke multimeediaga. Kui selline mudel leiaks laiemat kasutust, võiks õpikute turg osutuda Apple’i jaoks oluliseks käibeallikaks.

Video. iPadi 9.7-tollist ekraani kiidetakse eelkõige just filmide vaatamisel ning oma võimalust pole videomaterjali levitamisel maha maganud ka Netflix, kes annab vastava rakenduse kaudu juurdepääsu tuhandetele filmidele ja TV-seriaalidele. Tasuta videolõike on valmis jagama ka suuremad telekanalid ning palju teisi sarnaseid kokkuleppeid Apple’ga võib tõenäoliselt oodata edaspidigi.

Minisülearvutid. Üks huvitavamaid küsimusi peitub selles, kas iPadil õnnestub röövida endale osa netbookide nõudlusest. Minisülearvutid maksavad vähem ning nendega saab teha asju, mis ei tule iPadi puhul kõne alla, nagu näiteks hoida töös enam kui ühte rakendust korraga, jooksutada flash videot ja mängu, edastada videokõnesid ning kasutada lihtsat ühilduvust läbi USB pordi. Paljude jaoks osutub kaaluvamaks teguriks jällegi iPadi puutetundlik ekraan ning stiilipuhas välimus. Seda, kas iPad suudab netbookide tootjatelt turuosa võita, näitab aeg. Ühes küsimuses võib siiski üsna veendunud olla, et ligi meelitatakse palju sarnaiseid koopiaid, jooksku need siis Windows 7 või Androidi peal.  

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon