Unistus oma majast ei ole kadunud - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Unistus oma majast ei ole kadunud

Mikk Taras

09.04.2010 09:30

USA kinnisvara hinnad kaotasid kriisi käigus keskmiselt kolmandiku oma väärtusest, mis tekitas majanduses tohutut kahju ja mulli lõhkemine levis kiirelt ehitussektorist ülejäänud sektoritesse ja riikidesse. Võiks arvata, et viimaste aastate raskused on andnud ameeriklastele valusa õppetunni.

Sellel nädalal avalikustatud USA laenuhiiu Fannie Mae uuringust selgub, et ega eriti ei ole! Rohkem kui kolme tuhandet inimest küsitlenud uuring kinnitab, et ameeriklased unistavad jätkuvalt oma maja omamisest ja näevad selle soetamises väga väikest riski. Felix Salomon toob oma blogis Fannie Mae 117-leheküljelisest presentatsioonist välja paremad palad, mis seda iseloomustavad (blogi saab lugeda siit). Järgnev tabel on üks hea näide, miks ameeriklased ei ole erakordsest kriisist õppust võtnud.

Allikas: Fannie Mae

Tabelis on näha, kuidas pärast äsja toimunud kinnisvara hindade ca 33% langust arvab suur enamus ameeriklasi, et tegu on turvalise investeeringuga! Seda ka hoolimata sellest, et paljud neist peavad hetkel pankadele kinnisvaralaenudena rohkem tagasi maksma, kui on nende maja väärt. Huvitaval kombel arvavad ka tagasimaksmisel raskustesse sattunud laenuvõtjad, et investeering kinnisvarasse on nende pensionipõlve säästudest, võlakirjadest ja aktsiatest vähem riskantsem (osaliselt on neil muidugi õigus).

Loomulikult on mõttekas osta kinnisvara pärast mulli lõhkemist, kui hinnad on madalamad. Hetkel arvab iga kolme küsitletu seast kaks, et USAs on "hea aeg" kinnisvara soetada. Neist keskmiselt üks vastas koguni, et hetkel on "väga hea" aeg kinnisvara soetada.

Allikas: Fannie Mae

Seega ei ole mitu aasta kestnud majanduskriis ameeriklasi kinnisvarasse investeerimisest eemale peletanud. Pigem võiks arvata, et oodatakse, millal laenukraanid uuesti lahti keeratakse ja "vanad head ajad" tagasi tulevad. Kuna kodu soetamises riske ei kardeta, siis tundub õppetund suurimast kriisist pärast Teist maailmasõda üllatavalt tagasihoidlik.

Huvitavat täispikka Fannie Mae National Housing Survey presentatsiooni saab lugeda siit.

Mikk Taras




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon