Ootustest joovastunud aktsiaturud - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ootustest joovastunud aktsiaturud

Erko Rebane

12.04.2010 23:18

Ettevõtete paranenud majandusnäitajad ja analüütikute kõrgemad hinnasihid aitasid S&P 500 indeksil tõusta eelmise aasta märtsi põhjadest detsembri lõpuks 1115 punkti peale (+67%), kergitades taset tänavu veel 7% võrra. Kas esimese kvartali tulemustehooaeg toob korrektsiooni või lisab kütust juurde?

Järgneva kolme nädala jooksul teatavad oma kvartalitulemused 315 ettevõtet, moodustades S&P 500 nimekirjas olevatest firmadest 63%. Traditsiooniliselt on hooaja mitteametliku avamise au Alcoal, kes raporteerib oma näitajad esmaspäeval peale turgu. Jaanuaris neljanda kvartali avakäiku tehes valmistas alumiiniumitootja üldise baromeetrina võetavate tulemustega pettumuse ning kõrgete ootuste najal kulgenud turg sooritas järgnevate nädalate jooksul 8%lise korrektsioon. Kuid kuna üle 70% ettevõtetest siiski ületas kasumi osas ootusi, jätkasid analüütikud prognooside tõstmist ning juba ühe kuu pärast kauplesid turud aasta uutel tippudel.

Alcoa kvartalitulemuste kuupäevad ning S&P500 indeksi liikumine

Allikas: Bloomberg

Agressiivne kulude kärpimine on olnud viimaste kvartalite üheks põhiteemaks, võimaldades ettevõtetel saavutada vaatamata käibe langusele võrdlemisi tugevat kasuminumbrit. Allolevalt graafikult on võimalik näha, et kui hüpe bilansi viimasel real on olnud muljetavaldav siis taastumine käibes jäi neljandas kvartalis marginaalseks, ent mida tugevamalt viitavad indikaatorid USA majanduse kriisijärgse taastumise jätkusuutlikkusele, seda suuremaks muutub ootus näha korporatiivse kasumikasvu taga marginaalide asemel müügitulude suurenemist.

                       Allikas: www.ritholtz.com

Osturalli jätkumine aktsiaturgudel näitab, et investorid on ootamas järjekordset tugevat tulemustehooaega ja ilmselt ei oleks see makromajandusliku keskkonna paranemise jätkumist arvesse võttes kuigivõrd üllatav, kui ootuste lööjate protsent taaskord väga kõrgeks osutub.

Analüütikud on siiani oma prognooside tõstmisel olnud võrdlemisi tagasihoidlikud, alahinnates ettevõtete tegelikku kasumi taastumist. Kuid ettepoole vaadates näeme, et tuleviku suhtes muututakse järjest positiivsemaks, mis ühtlustab prognooside taset tegelikkusega. Seega asetatakse juba harjumuseks muutunud ootuste ületamise positiivne efekt üha suurema küsimärgi ette, kui müügitulude ootusi ei õnnestu realiseerida.

Bloombergi küsitletud analüütikute konsensuse kohaselt kasvas Standard & Poor’s 500 ettevõtete kasum märtsis lõppenud kvartali jooksul tõenäoliselt 30%, olles eelmise aasta viimases neljandikus kerkinud üle kahe korra.

Terve aasta  tegevuskasumiks ootavad analüütikud 78 dollarit aktsia kohta (Q2 +38%, Q3 +30%, Q4+27%) ning juba 2011.a peaks näitaja jõudma rekordilise 94 dollarini (eelmine tipp oli 2006, kui kasumina registreeriti 87.7 dollarit).

Kuigi tuleviku kasumil põhinev P/E näitaja lähtub ootustest ning on seetõttu lihtsasti manipuleeritav, eeldaks ajalooline keskmine (16x) 2011.a EPSi juures SP500 indeksi tasemeks 1500 punkti, aidates seletada, miks osade investorite meelest aktsiad jätkuvalt suurt tõusupotentsiaali endas peidavad.    

Selliste ootuste realiseerumisel oleks tegu enneolematu saavutusega, kuna üle 20%lisest kasumikasvust kahel järjestikusel aastal on USA aktsiaturgudel siiani vaid und nähtud. Ent nagu eespool sai tähelepanu juhitud, ei piisa nõnda ekstreemsete ootuste puhul enam produktiivsuse tõstmisest, vaid vaja läheks orgaanilist kasvu, mis veel neljandas kvartalis ulatus  kõigest 1.1%ni (yoy), kui mitte arvestada finantssektorit.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon