Apple lubab uusi üllatusi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Apple lubab uusi üllatusi

Mikk Taras

22.04.2010 14:04

Apple müüs eelmises kvartalis $13.5 miljardi dollari eest tooteid ja teenis selle pealt $3.1 miljardit kasumit. Kasumi peaaegu kahekordistumine võrreldes eelmise aastaga oli mäekõrguselt parem Wall Streeti analüütikute ootustest, kes alahindavad juba mitmendat kvartalit järjest tarbijate ostuhuvi taastumist.

Apple'i 1Q10 tulemustes oli analüütikutele suurim üllatus iPhone’ide müük, mis annab Apple’ile ca 40%-i tuludest. Eelmises kvartalis suudeti müüa 8.7 miljonit iPhone’i, mis on kakskorda rohkem võrreldes eelmise aastaga. Alles eelmisel aastal kartsid paljud, et iPhone’i edulugu jääb lühikeseks, kuna telefoni hind on liiga kallis ja majanduskriisis on vähe, kes seda endale lubada saavad. Toode on osutunud aga nõnda heaks, et selle eest natuke lisapreemiat maksta ei ole tarbijatele mingi probleem. Lisaks on Apple’ile kasuks tulnud head lepingud telekomioperaatoritega, mis on aidanud iPhone’i hinda madalamal hoida (keskmine iPhone’i müügihind on $600 dollarit). Samas kui iPhone’i kasutajad tahavad oma telefoni erinevate rakendustega (nt mängudega) uuendada, siis sageli saab seda teha tasuta.

Eelmises kvartalis on Apple suutnud edukalt turuosa võita ka uutel turgudel. Suurim kasv on olnud Aasias, kus telefonide müük kasvas viimases kvartalites viis korda. Suvel peaks iPhone välja tulema ka uue telefoniga, mistõttu on ilmselt oodata, et mitmed olemasolevad iPhone'i kasutajad vahetavad oma vanema versiooni uuema vastu (pilte uuest telefonist saab näha siit). Samuti sõlmis Apple eelmises kvartalis uusi lepinguid mitmete telekomioperaatoritega olemasolevatel turgudel, mis peaks ettevõtte kliendibaasi märgatavalt suurendama.

Apple’i puhul on alati suurim küsimärk, kas ettevõte suudab oma kasumlikkust ja kasvu säilitada? Hetkel on Apple’i tegevuskasumi marginaal 29%, mida kadestavad paljud telefonide ja arvutitootjad. Kasvupotentsiaalis ettevõte ise vähemalt ei kahtle. Äsja poodidesse jõudnud iPadi nõudlus on ettevõtte COO Tim Cooki sõnul olnud šokeeriv. Lisaks teatas tulemuste avaldamisel legendaarne ettevõtte asutaja ja tegevjuht Steve Jobs, et sellel aastal tutvustakse veel mitmeid erakordseid tooteid.

Investoritel tundub iPadi ja uue iPhone’i edusse olevat usku ja Apple’i aktsia tõusis tulemuste peale 6% kõrgemale. $260-dollarise aktsia hinna juures on Apple’i turuväärtus $234 miljardit, mis on USAs väiksem ainult naftagigandist Exxon Mobil ja konkurendist Microsoft. Deutsche Banki hinnangul ei ole Apple'i aktsia ettevõtte kasvupotentsiaali arvates siiski kallis, kaubeldes 17.9x hinna ja selle aasta kasumi suhtarvu juures. Deutsche Banki analüütikutel on samuti usku iPadi ja uue iPhone edusse, mistõttu on Apple'i P/E järgmise aasta kasumiprognooside järgi kõigest 14.9x. Sarnaselt Deutsche Bankile on ka teised analüüsimajad Apple'i kasvupotentsiaalis pärast 1Q10 tulemusi üha kindlamaks muutunud. Citigroupi hinnangul võib Apple’i aktsia teha pärast võimast rallit lühiajalise korrektsiooni, kuid nõrkust tasub kasutada ostmiseks enne tõeliselt suurepärast suve:

We are significantly raising FY10-12 estimates on the back of stunning 1CQ10 results. Our revised estimates suggest a new 12-month target of $320, enough to keep Apple toward the top of our list of preferred hardware names for 2010. While the shares may take a breather following Wednesday’s rally, we would use any pull-backs as enhanced buying opportunities ahead of what should be a truly banner Holiday season for the company.

Apple vs Nasdaq 1. a tootlus:

Mikk Taras




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon