Üksinda kõikide pessimistide vastu - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Üksinda kõikide pessimistide vastu

Erko Rebane

28.04.2010 11:03

Samal ajal kui toornafta, kuld, vask, hõbe ning paljud muud toorained kallinevad, tunnevad maagaasi investorid, kuidas uue ammutamistehnoloogia kiire pealetulek on kustutanud lootuse näha sarnast taastumist ka puhta energiaallika osas. Erinevalt paljudest hindab sektori pikaajaline analüütik Henry Groppe maagaasi ülepakkumist siiski lühiajaliseks.  

Kui levinud teesi kohaselt peaks maagaasi hind vaatamata suurenevale nõudlusele jääma kõrgete varude tõttu 4-5 dollar vahemikku ühe miljoni btu kohta (British Thermal Unit), ei soovi sellega kuidagi nõus olla Henry Groppe, kelle enam kui 50 aasta pikkune kogemus ütleb, et uusi varusid hinnatakse üle ning maagaas jõuab suve lõpuks 8 dollari lähedale.

The Globe And Mail lehele antud intervjuus põlgab Groppe liigselt optimistlikke kildagaasi prognoose, mille kohaselt hakkavad ameeriklased tänu horisontaalpuurimise kasutuselevõtule uppuma pidurdamatult kasvavatesse varudesse. Reaalsuses moodustavad tema sõnul kildagaasi lademed väga väikese osa Põhja-Ameerika maagaasi koguvarudest ning lisaks ammenduvad need väga kiiresti.

Kui tavapäraste puuraukude puhul toimub ammendumine 25%se kiirusega (uute puuraukudeta väheneks tootmine igal järgneval aastal veerandi võrra), siis kildagaasi puhul väheneb toodang esimese aasta jooksul keskmiselt 45%. Tema hinnangul leiab hetkel aset gaasivarude kiire vähenemine ning juba augustiks-septembriks võib olukord ärevaks muutuda.

Kildagaas moodustab Groppe sõnul kõigest 6% tervest USA gaasitoodangust. Ülejäänud on aga tavapärane gaasi ammutamine, kus puuraukude arv jääb praegusel ajal 70% madalamaks finantskriisi eelsest tipust 2008.a septembris. Nõnda mastaapset puurimistegevuse vähenemist arvesse võttes ei suuda kildagaasist tulenev kasv kompenseerida tavameetmetega ammutatud gaasitoodangu langust. Ja kui arvestada siinjuures veel nõudluse taastumisega, võiks üleküllus Groppe meelest osutuda lühiajaliseks nähtuseks.

Tegemist pole esimese korraga, mil ta vastuolulise seisukohaga välja astub. 1980. aastal, kui nafta barrel 40 dollarile lähenes ning mõned juba 100 dollarilist hinnasihti seadsid, prognoosis Grappe, et must kuld vajub aastakümne keskpaigaks alla 15 dollari ja nii ka juhtuski.

1998. aastal, mil nafta vaevalt 10 dollari peal hõljus ning osad ennustajad juba odava energia ajastu tulekut kuulutasid, prognoosis Grappe hinnatõusu. Milleeniumi alguseks jõudis nafta barrel juba üle 30 dollari.  

Ning kaks aastat tagasi, kui 150 dollari lähedale jõudnud nafta pidanuks osade sõnul edasi 200ni rallima, prognoosis Grappe taandumist 60-70 dollarile aasta teises pooles. Oktoobriks olid asjalood kulgenud taaskord nii nagu ta oli öelnud.

Groppe on enda arvates edukas tänu piinlikult põhjalikule nõudluse ja pakkumise struktuuri analüüsile ning usub, et suurem osa tema kriitikutest on jätnud taaskord kodutöö tegemata, oodates kildagaasist tekkinud jäädavat mõju Põhja-Ameerika maagaasi varudele. Pigem peaks aeglane, kuid järkjärguline reservide vähenemine tõstma turuhinna kaheksa dollari juurde, et vähendada tarbimist ning hoida nõudlust ja pakkumist paremas tasakaalus. Gaasimaardlate aeglane tühjenemine peaks aastakümne lõpuks kergitama hinna juba 10 dollarile.

Maagaasihinna pikaajalisele tõusule panustamiseks pooldab LHV Maailma Pro meeskond investeeringute tegemist Chesapeake Energy (CHK) aktsiasse.

Maagaasi hinnaliikumine

Allikas Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon