Ohusignaal Hiina kasvu taga - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ohusignaal Hiina kasvu taga

Mikk Taras

30.04.2010 10:34

IMF tõstis hiljuti globaalse majanduskasvu prognoosi muljetavaldava 4,2 protsendi peale. Samas kinnitati, et regioonide lõikes püsivad kasvutempod jätkuvalt erinevad. Kui näiteks Kesk- ja Ida-Euroopa majandused peaks sellel aastal kasvama kõigest 2,8 protsenti, siis Aasias on oodatav majanduskasv rohkem kui 3x kiirem.

Teadupoolest on Aasia riikide seas kõige kiiremini oma majandusmootori tööle saanud Hiina, mis on märkamatult jõudnud faasi, kus kasvu toetamise asemel on vaja majandust jahutada. Suuresti on Hiina taastumist toetanud majandusse voolanud laenuraha, mis on paraku puhunud mitmed sektorid õhku täis.

Eelmisel aastal andsid suurima panuse Hiina majanduskasvu investeeringud kinnisvarasse, mille kohta levivad anekdootlikud näited ülekuumenemisest. Ametlikult on suuremates linnades kinnisvara hinnad tõusnud viimase aastaga keskmiselt 12 protsenti, kuid populaarsemates rannikulinnades rohkem kui poole võrra. Reaalsuses on tõus kindlasti suurem. Näiteks Citigroupi hinnangul on pealinnas Pekingis ainuüksi sellel aastal hinnad tõusnud 15 protsenti ja alates eelmise aasta algusest on hinnad kahekordistunud.

Allikas: Hiina Statistikaamet

Tänaseks on kinnisvara hinnad Hiinas selgelt liiga kallid. Morgan Stanley Hiina analüütikute sõnul peavad hiinlased keskmiselt eluaseme eest välja käima 29x aastast sissetulekut. Näiteks kui eeldada, et Hiinas elav abielupaar võtab kodulaenu, mille madalaim intressimäär on 4,2 protsenti, pikim periood 30. aastat ja minimaalne sissemakse 20 protsenti, siis peavad nad ikka kodulaenuks maksma ca 45 protsenti oma sissetulekutest. Võrdluseks pidid näiteks USA kinnisvarabuumi tipus ameeriklased iga kuu maksma 40 protsenti oma sissetulekutest kodulaenuks.

Kindlasti on osaliselt eluasemete nõudluse taga kasvavad sissetulekud. Samas ei tasu alahinnata spekuleerijate rolli. Näiteks suuremates linnades nagu Peking ja Shanghai moodustavad teise või rohkema eluaseme soetamised 70 protsenti eluasemete müügist.

Viimase kvartali võimast majanduskasvu kommenteerides tunnistas ka Hiina peaminister Wen Jiabao, et kinnisvara hindade kiire tõus on üha selgem probleem ja valitsus on astumas samme, et hinnatõusu peatada. Pärast Weni kõnet on poliitikud tutvustanud kinnisvaraarendajatele ja pankadele erakordselt rangeid meetmeid. Esiteks tuleb suuremate eluasemelaenude puhul teha varasemast suurem sissemakse. Teiseks peavad teise eluasemelaenu võtvad hiinlased tegema vähemalt 50 protsenti sissemakse ja laenusumma pealt tuleb maksta kõrgemat intressimäära. Kolmanda eluaseme jaoks soovitas valitsus pankadel laenu üldse mitte anda. Hiina võimast majanduskasvu vaadates on selge, et ilmselt peab Hiina Keskpank varsti tõstma ka intressimäära, mis peaks laiemalt kogu majanduses laenuraha kallimaks tegema.

Hiina börsidel sattusid kinnisvarasektori aktsiad ülekuumenemise riskide tõttu müügisurve alla juba eelmise aasta teises pooles. Shanghai börsil kinnisvaraettevõtete käekäiku kajastab Se Shang Prop indeks on kukkunud juulis tehtud tippust tänaseks koguni 40 protsenti. Kuna kinnisvarasektori tsüklid sõltuvad suuresti majandusse voolavast laenurahast, mis on ka ülejäänud investeeringute ja majanduskavu taga, siis on Se Shang Property indeksi järsk kukkumine murettekitav trend. Samamoodi nagu indeks hakkas enne Hiina börside tõusu ja majanduskasvu taastumist rallima 2008. aasta lõpus, on oht, et see viitab praegu likviidsuse kokkutõmbumisele Hiina majanduses. Kindlasti teeb see murelikuks ka teised riigid, kuna globaalne majanduskasv ja nõudlus toorainete järele sõltub suuresti just Hiina käekäigust.

Lugu ilmus e24 portaalis.

Mikk Taras




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon