Kas Google’i sära on tuhmumas? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas Google’i sära on tuhmumas?

Mikk Taras

05.05.2010 10:23

2010. aasta on alanud tehnoloogiaettevõtete jaoks oodatust märgatavalt paremini. Siiani on sektoris 73 protsenti tulemustest raporteerinud ettevõtetest kasumiga ootusi ületanud. Tehnoloogiasektori käekäiku kajastav Nasdaqi börsiindeks liikus esialgu heade tulemuste peale ka 52. nädala tippude juurde. 

Google'i 1Q10 tulemused ei olnud tehnoloogiasektori ootuste ületamise trendi vaadates erand. Populaarset otsingumootorit haldav ettevõte raporteeris oodatust suuremast kasumist ja müügituludest. Küll on aga erinenud ülejäänud tehnoloogiasektorist Google’ aktsia hind, mis on uute tippude asemel 20% allapoole liikunud (sellel nädalal on tehnoloogiasektoris kasumivõtmist näha olnud ka laiemalt). Teisipäeval kukkus Google’i aktsia hind allapoole veebruari põhjadest, mis võimendas päevase kukkumise koguni -4.6% peale.

Google'i (GOOG) aktsia hind:

Google’i puhul on hoolimata headest kvartalitulemustes taas kahtluse alla seatud ettevõtte kasvupotentsiaal. Viimases kvartalis suutis Google kasvatada müügitulusid 22 protsenti. Investorid on Google’i puhul harjunud nägema aga võimsamat kasvutempot. Samuti on Google’i kasvupotentsiaalile suur tagasilöök Hiinast lahkumine, mida põhjustasid küberrünnakud. Hiina on juba praegu maailma suurima internetikasutajate arvuga riik, kuid potentsiaalseid kasutajaid on veel sadu miljoneid. Kuigi Google'i kasvutempo jääb edaspidi ilmselt 20 protsendist madalamale, ei tasu kindlasti oodata olematut kasvu. Laiem pilt on Google'i jaoks lähiaastatel jätkuvalt positiivne.

Esiteks on selge, et ettevõtted soovivad ennast üha rohkem internetis reklaamida ja Google on sellest üks suurimaid võitjaid. Google’i otsingumootor on jätkuvalt vaieldamatu turuliider ja järgnevate aastate jooksul ei tundu keegi seda ohustavat. Näiteks Citigroupi analüütiku M. Mahaney hinnangul kasvab online-reklaamide osakaal järgnevate aastatega 10% pealt 15-20% peale.

Teiseks suudab Google suurendada display- ja videoreklaamidelt saadavaid tulusid ettevõttele kuuluvatelt kodulehtedelt. Näiteks omab Google populaarset videote vaatamse kodulehte Youtube.com. Goldman Sachsi analüütik James Mitchell prognoosib, et Google suudab display-reklaamidelt saadavaid tulusid lähiaastate jooksul miljardi võrra aastas suurendada.

Kolmandaks ei tasu alahinnata Google’i pikaajalist innovatsioonipotentsiaali. Google'i juhtkond ja töötajad on tõestanud ennast omaala parimatena ja ettevõttel on kümneid miljardeid vaba raha (võlakoormus = 0), et uusi teenuseid ja tooteid turule tuua.

Google’i aktsia kaupleb pärast 1Q10 tulemuste järgset korrektsiooni 506 dollari juures. Konsensuse hinnangul suudab Google sellel aastal teenida 28 dollarit kasumit aktsia kohta, mis teeb aktsia hinna ja kasumi suhtarvuks 18x. Kindlasti näitab Google lähiaastatel vähemalt ühekohalisi kasvunumbreid ja näiteks järgmise aasta oodatava EPS on 32 dollarit, mille põhjal on aktsia hinna ja kasumi suhtarv 15.7x. Lisaks tasub arvesse võtta, et ettevõttel on bilansis 82 dollarit raha aktsia kohta. Atraktiivse hinnataseme juures näitab Google’i aktsia hind, et investoritel on raskusi Google’i tagasihoidlikuma kasvutempoga harjumisega. Lähiaastad peaks ettevõtte jaoks siiski pigem positiivsed olema ja tänase hinnataseme juurest tundub aktsia huvitav valik tehnoloogiasektorisse investeerimiseks. Näiteks Goldman Sachs eemaldas Google'i aktsia 1Q10 tulemuste järel oma Conviction Buy nimekirjast, kuid soovitab aktsiat siiski osta ja ootab, et aktsia hind liigub juba selle aasta lõpuks $680 dollari juurde:

We remove Google shares from the Americas Conviction Buy List due to recent underperformance following in-line 1Q results. We remain Buy rated given: (1) Shares are attractive at around 16X our 2011E EPS/FCF, (2) our forecast for multi-year mid-teens revenue and earnings growth, and (3) structural upside from global search penetration catching up to US/UK levels, and from Google moving toward Yahoo! in display share.

Mikk Taras




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon