Aktsiaturgudel oli eile krahh! - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aktsiaturgudel oli eile krahh!

Joel Kukemelk

07.05.2010 10:12

6. mail sai USA börsidel suurem langus alguse Eesti aja järgi kell 21, mis päädis kell 21.35 alanud ja kell 21.45 põhja teinud aktsiaturgude väga mastaapse äkklangusega. Päeva jooksul käisid S&P500 indeksi futuurid ära -9.5% peal ning Nasdaq100 futuurid -11.5% peal. Sulgumisajaks tõusti tagasi -3.5% piirimaile.

Aktsiaturgude äkklanguse esimese põhjusena on välja toodud Kreeka poolt vastu võetud kasinusmeetmed riigi defitsiidi ohjamisel ning riigis möllavad vägivaldsed meeleavaldused, mis langusele esmase hoo sisse andsid. Seejärel hakkasid langust iseeneselikult toitma investorite poolt varasemalt sisestatud stopp-loss orderid, mis suure languse tõttu aktiveerusid ja turule müügisurvet lisasid. Vabalangusesse sattunud aktsiahinnad tõid omakorda kaasa margin callide tsükli ehk sundmüügid investorite poolt, kes olid aktsiate tagatisel võtnud laenu täiendavate aktsiate ostmiseks. Aktsiate vabalangus vähendas tagatiseks oleva vara väärtuse väga paljudel võimendust kasutanud kauplejatel alla kriitilise piiri ning nii päädiski juba lausmüük sundmüükide näol. Kuna väga palju kauplemisest toimub ainult arvutite algoritmide põhjal, siis tõenäoliselt aitasid 10%ni jõudnud langust ajutiselt võimendada ka arvutipõhised kauplemisprogrammid.

S&P500 indeksi futuuri ES 6. mai päevasisese liikumise olen ära toonud alloleval graafikul (päeva põhjas oli USA aktsiaturgude väärtusest ühe päevaga kadunud ca $1 triljon):

Turu sulgemise järel on veel spekuleeritud valesti sisestatud müügikoguseid suurte fondide poolt ning tehnilisi vigu indeksi komponentide väärtuse arvutamisel (eelkõige on mainitud Procter & Gamble’i (PG) aktsia päevasisest ca 50%list kollapsi). Närvilisus on igaljuhul väga suur ning see, milline põhjus tagantjärele 2010. aasta 6. mai päevasisesele langusele välja mõeldakse, ei olegi enam nii oluline. Fakt on see, et aktsiaturud sattusid vabalangusesse, kaotades loetud minutite jooksul 10% oma väärtusest. Võib öelda, et 6. mail toimus aktsiaturgudel päevasisene krahh, mis järgnevate päevade liikumised aktsiaturul muudab ülimalt ettearvamatuks ja tõenäoliselt väga laias vahemikus liikuvaks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon