Goldman Sachs – võtta või jätta? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Goldman Sachs – võtta või jätta?

Nelli Janson

11.05.2010 17:30

Kui USA finantsjärelvalve (SEC) süüdistus Goldman Sachsi vastu teatavaks sai, tabas see turuosalisi nagu välk selgest taevast. Keegi ei kahelnud, et Goldman Sachsi käsi finantskriisi tekitamisel mängus oli, aga üllatav oli hoopis avalik süüdistus sel teemal. Siiani oli Goldman Sachs olnud Wall Streeti püha lehm, mille suunas keegi näppu vibutama just ei kippunud.

Kuid tänaseks on enamus investoreid esimesest ehmatusest üle saanud ja otsivad vastust hoopis küsimusele – kas käesolev olukord on Goldman Sachsi hiilguse lõpp või tegemist on hoopis soodsa ostukohaga?

Turg on süüdistusele reageerinud ägedalt ja GS aktsia on viimaste nädalate jooksul kukkunud üle 20%. Ka analüütikud on firma tuleviku suhtes äraootaval seisukohal. Puudub selgus, kui suurt kahju võib SEC-i süüdistus lõplikult firma tegevusele tekitada ja millised uued nõuded või regulatsioonid võivad sellega kaasneda. Teisest küljest näitab firma häid tulemusi oma äritegevuses, on alati tõestanud oma võimet rasketes oludes vee peale jääda (milliste vahenditega, on muidugi omaette küsimus) ja Goldman Sachsi nimi omab finantsmaailmas endiselt kaalu.

Goldman Sachsi aktsiagraafik alates eelmise aasta algusest

      Allikas: Bloomberg

Sanford Bernstein Research püüab tuua selgust

Bernstein Researchi analüütikud otsustasid härjal sarvist haarata ja minna ise firmasse uurima, mis seisus asjad on. Eelmisel nädalal leidiski aset kohtumine Goldman Sachsi juhtkonnaga ja kohtumise tulemusel said analüütikud teada järgmist:

Viimaste nädalate jooksul on Goldamn Sachsi juhtkond külastanud üle maailma oma kliente ja püüdnud vastata kõigile küsimustele, mis neil seoses SEC-i uurimisega on tekkinud. GS-i tegevjuhi sõnul ei ole nad kliendibaasis langust täheldanud. Ühtlasi on juhtkonna sõnul uute regulatsioonide sisu veel ebaselge ja nad püüavad nii öelda läbi mängida kõik stsenaariumid, et  muutused omaksid tavapärasele äritegevusele võimalikult väikest mõju. Hetkel tundub kindel olevat ainult kõrgem kapitalinõue ja firma juhtkond kinnitab, et nad tegutsevad nii nagu uus regulatsioon oleks juba jõus. Nimelt ostis firma möödunud kvartalis tagasi $2,26 miljardi eest aktsiaid, vaatamata sellele, et regulatsioonide osas selgus veel puudub. Firma kinnitas ka oma konverentsikõnel, et kapital jätkab kasvamist läbi kasumi ning vaatamata vähesele infole on nad rahul oma kapitalimahuga ning on veendunud, et nad on igasugusteks muutusteks piisavalt ettevalmistatud.

Bernstein Researchi analüüsimaja on konsulteerinud SEC´i süüdistuse teemal ka mitmete juristidega ja palunud neil hinnata süüdistuse tugevust. Üks neist ütles, et ta ei näe alust kriminaalsüüdistuseks ja tema arvates on Goldman Sachsil SEC-i vastu tugev kaitse. Bernsteini juriidiline allikas lisab, et paljud teemaga kursis olevad advokaadid leiavad, et SEC-i süüdistus ei ole väga vettpidav.

Samas haavata on kindlasti saanud Goldman Sachsi reputatsioon ja sellpärast võidakse kaotada kliente. Fondijuhtidel on  raske osta või omada GS aktsiaid näiteks hallatavates pensionifondides, arvestades avalikku negatiivse tooniga tähelepanu, mis firmaga  hetkel kaasas käib. Teisest küljest on GS endiselt suurim investeerimispank, mis on läbi viinud kõige rohkem ühinemisi ja ülevõtmisi. Eelmisel aastal viis firma läbi 286 tehingut koguväärtusega $653 miljardit. Lisaks  sellele on ettevõte ka maailmas suuruselt teine emissioonide korraldaja, omades 10% turuosa.

Bernstein Researchi analüütikute arvates on Goldman Sachsi tuleviku suhtes palju ebaselgust. Nii uute regulatsioonide mõju suurus kui ka reputatsioon on hetkel suure küsimärgi all. Goldman Sachs on jätkuvalt juhtiv M&A ja kauplemismaja maailmas ning neilt oodatakse turuosa ülevõtmist konkurentidelt, olgu uued regulatsioonid millised tahes. Seetõttu usuvad analüütikud, et GS aktsiate hetke hinnatase pakub suurepärast ostuvõimalust neile investoritele, kes on valmis mööda vaatama riskidest, mis firmat lähitulevikus ohustavad. Bernstein Research soovitab GS aktsiaid osta.

Positiivsed on ka Citigroupi analüütikud, kes kinnitavad oma Osta soovitust GS aktsiale koos $200 hinnasihiga (endise $240 asemel). Citi analüütikud usuvad, et vaatamata võimalikele riskidele uute regulatsioonide näol, on  tegemist siiski ettevõttega, kellel on kõige tugevam riskihaldus Wall Streetil ja ning tõenäosus, et kohtuasi omaks firma tulemustele pikaajalist mõju on vähe tõenäoline.

Nende hinnangul elimineeriks Volckeri seaduse eelnõu ca. $3,5-4 miljardit Goldmani aastatulust, kuid analüütikud  eeldavad, et näiteks teiste äride müük vabastaks ligi $8-$10 miljardit kapitali, mida saaks kasutada uutes võimalustes või tagastada aktsionäridele. Juhul, kui firma otsustaks aktsionäridele nimetatud  $8-$10 miljonit läbi aktsiate tagasiostu tagastada, siis oleks analüütikute arvates selle mõju kasumile ca. $1 aktsia kohta.

Derivatiivide regulatsiooni puhul eeldavad Citi analüütikud ca 20%-st negatiivset mõju GS kasumile. Seda eelkõige seetõttu, et Goldmani kauplemisinstumentides on deratiivide osakaal suurem, kui firma konkurentidel.

Optimismi ei jagu kõigile

Buckingham Researchi analüütikud alandasid GS reitingut Hoia peale ja leiavad, et uute regulatsioonide mõju firma  käekäigule on hetkel võimatu adekvaatselt hinnata. Analüütikud küll möönavad, et Goldman on oma sektori  liider ning väga tugevate fundamentaalsete näitajatega ettevõte aga vaatama sellele seisab GS silmitsi tugeva poliitilise survega ja taolise olukorra tulemus on ettearvamatu.

SEC-i süüdistus rajab teed teistele samalaadsetele süüdistustele, sest juba on teada, et USA prokuratuur on algatanud kriminaaljuurdluse uurimaks Goldman Sachsi tegevust ja 61 kongressiliiget on kirjutanud kirja justiitsministeeriumile palvega samuti uurida GS-i. Arvestades praegust poliitilist kliimat ning tõenäosust, et SEC-i  süüditus on alles algus, on analüütikud veendunud, et praegune pingeline olukord ei leia lähemas tulevikus  kindlasti lahendust, mis omakorda jätab pikemaks ajaks suures mahus ebakindlust aktsiat rõhuma.

Sealjuures lisavad analüütikud, et kui tõstatud küsimused peaksid saama vastuse kiiremini, kui oodatud, siis lähtudes firma fundamentaalsetest näitajatest, tõstaks nad reitingu uuesti Osta peale.

Ebakindel on ettevõtte lähituleviku suhtes ka Merrill Lynchi analüüsimaja. Ka nemad alandasid GS-i reitingu Osta pealt Hoia peale koos $160 hinnasihiga. Sarnaselt Buckinghami analüütikutele pelgavad nad, et avalik surve, mis kaasneb SEC-i uurimisega, teeb firma käekäigu hindamise keeruliseks kui mitte võimatuks.

Kuigi ettevõttel on potentsiaali, siis ei saa sellest lähtuvalt enam midagi prognoosida, kuna taolistel süüdistustel on aktsia liikumisele suur mõju ning fundamentaalsed näitajad ei pruugi enne mõjule pääseda, kui kõik probleemid on leidnud lahenduse.

Milleni süüdistus viia võib?

Ühest küljest võib SEC-i süüdistusel olla lumepalli efekt. Nagu Buckinghami analüütikud juba nentisid, siis SEC-i avaldus on sillutanud teed ka teistele institutsioonidele, kes on olnud ühel või teisel moel Goldman Sachsiga seotud. Üksinda Goldman Sachsi vastu minekut sai endale lubada ainult USA finantsjärelvalve, kuid tema tuules oleks mugav süüdistus esitada  veel nii mõnelgi, kes ennast petta saanutena tunnevad.

Samas pakuvad Wells Fargo analüütikud välja, et Goldman Sachs ja SEC ei jõua oma vaidlusega kunagi kohtusse, vaid lepitakse kokku kohtuväliselt. Analüütikud nimelt usuvad, et kohtuväline kokkulepe on mõlema huvides ja selline stsenaarium tõmbaks kindlasti ettevõtte otsetule alt ära. Lisaks sellele ei saaks SEC endale kohtus läbikukkumist mingil juhul lubada, sest see annaks fataalse hoobi SEC-i autoriteedile. Ka justiitsministeeriumi uurimine ei tulnud turule üllatusena, sest nad uurivad GS-i tegemisi üsna regulaarselt ja kuna uurimine on ka üsna varases järgus, siis pole hetkel üldse kindel, kas see ka reaalse süüdistuse esitamiseni Goldman Sachsi või selle töötajate vastu jõuabki.

Kokkuvõtteks saab öelda, et kõige suurem üllatusmoment antud juhtumi puhul on juba möödas. SEC tegi seda, mida vähesed oskasid oodata ja saavutas ka selle, mida soovis – avalikkuse tähelepanu. Selles osas tuleb Wells Fargo analüütikutega nõustuda, et ilmselt ei ole kumbagi osapoole huvides alustada pikki ja vaevalisi raha- ning aeganõudvaid kohtulahinguid. Teisest küljest jälle on investeerimispanga üks kalleimaid varasid selle kliendid ja kahtlemata on hetkel Goldman Sachsi  klientide lojaalsus proovile pandud. Millisel määral ettevõtte reputatsioon süüdistuse läbi (vaatamata sellele, kuidas see lõpeb) kannatada saab, on ilmselt hetkel üks suurimaid küsimärke. Klientide usaldust on raske võita, kuid ääretult kerge kaotada ja antud juhul ei aita poliitiline surve olukorda firma jaoks just parandada. Mis puudutab investeerimisvõimalust, siis siinkohal ühest soovitust on väga keeruline anda. Tegemist on küll äärmiselt jõulise ettevõttega, kuid finantsjärelvalve huviorbiiti sattumine toob endaga kaasa tagajärjed.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon