Väike Kreeka ja suur Hiina teevad toorainesektori närviliseks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Väike Kreeka ja suur Hiina teevad toorainesektori närviliseks

Mikk Taras

19.05.2010 09:57

Tooraine hindades on toimunud viimastel nädalatel korralik korrektsioon, kuna Kreeka võlaprobleemide eskaleerumine ja Hiina majanduskasvu jahutamine suurendavad riske, et globaalse majanduskasvu taastumine võtab taas suuna allapoole.

Tooraine hinnad on jätkuvalt tugevalt seotud dollari liikumisega. Seda näitab ilmekalt nafta hinna liikumine. Kuna nafta hind on määratud dollarites, siis toob kallim dollar reeglina kaasa madalama nafta hinna. Vastasel juhul muutub kütus näiteks eurooplastele kallimaks, kuigi fundamentaalselt ei pruugi nõudlus ja pakkumine muutunud olla, aga kallima dollari tõttu tuleb eurodes barreli eest rohkem raha välja käia. Mais on dollar märgatavalt kallinenud, kuna Kreeka kriisi eskaleerumine on sundinud paljusid investoreid oma eurod dollariteks vahetama. See on ka üks põhjus, miks nafta hind on mais 86 dollari juurest 68 dollari juurde kukkunud.

Loomulikult on toorainete kukkumise taga ka fundamentaalsed riskid. Esiteks ohustavad Kreeka võlaprobleemid kogu euroala stabiilsust, mis halvimal juhul võib lõppeda ühisvaluuta kokkukukkumisega. Näiteks on praegust meeleolu investorite seas võrreldud 2008. aasta suvega, millele järgnes Lehman Brothersi pankrott ja paanika. Seekord kardetakse, et paanika finantsturgudel võib põhjustada eelkõige mõni Euroopa riik või pank. 

Kuna võlaprobleemides euroala riigid on juba mitu kuud aktiivselt oma eelarve positsioone parandanud, EL ja IMF koostanud triljoni dollari suuruse abiplaani ja Euroopa Keskpank on asunud riigi võlga soetama, siis on suurema kollapsi riskid siiski märgatavalt vähenenud.

Teine makromajanduse risk on Hiina laenubuumi lõhkemine, mis ohustada riigi kiiret majanduskasvu. Kuna Hiina on toorainesektori nõudluse kasvu jaoks ülioluline riik, siis omab riigi majanduskasvu jahtumine kindlasti mõju ka tooraine hindadele. Eelkõige on Hiinas aeglustunud kinnisvaraarendus, kuid ka siin tasub märkida, et esialgu on mõju nõudluse kasvule toorainesektoris erinev. Näiteks Hiina kinnisvaraarenduse aeglustumine omab suuremat mõju näiteks tööstusmetallide nõudlusele ja mõjutab ilmselt vähem nafta või kulla nõudlust.

Goldman Sachsi analüütikud ei ole praeguse languse taustal oma positiivsust toorainete suhtes muutnud. Pärast viimaste nädalate korrektsiooni ollakse kindlalt veendunud, et hetkel on sektoris hea ostukoht. Eriti positiivsed ollakse nafta, vase ja väärismetallide hindades.

Nafta hind on eelkõige kukkunud nõrgema dollari peale ja fundamentaalselt Euroopa võlaprobleemid naftale veel väga suurt mõju ei avalda. Kui euro kurss suudab pärast paanilist müüki lõpuks stabiliseeruda ja investorite tähelepanu liigub dollari kehvadele fundamentaalsetele näitajatele (nullilähedased intressimäärad, kvantitatiivne lõdvendamine, suur riigivõlg ja eelarve puudujääk jne), siis peaks ka nafta hinnal olema ruumi viimase aasta jooksul moodustatud koridori alumisest äärest ülespoole liikumiseks. Näiteks prognoosib Goldman Sachs, et detsembri naftafutuurid, mis kauplevad hetkel 76 dollari juures, tõusevad järgneva kolme kuuga 96 dollari juurde.

Nafta hind:

Allikas: Bespoke

Kaevandustööstustest on näiteks maailma suurima kaevandustööstuse ja Austraalia suurima naftaettevõtte BHP Billitoni aktsia hiljutise korrektsiooni peale tugeva müügisurve alla sattunud. BHP Billitoni aktsia, mis kaupleb ka USA börsil sümboli alla BHP, on viimase kuuga 23% oma väärtusest kaotanud (langust võimendas ka Austraalia riigi poolt kehtestatud maks kaevandusettevõtetele, kuna poliitikute arvates on sektoris kasumid ebanormaalselt suured).

Pikaajalisele on BHP jätkuvalt üks suurimaid võitjaid Hiina toorainete puudujäägist (peamiselt rauamaagi, kivisöe ja vase nõudluse kasvust), mistõttu tasub ettevõtte aktsial silm peal hoida. Kuigi tegu on maailma suurima kaevandustööstusega, on ettevõttel hetkel plaanis teostada 40 suuremat projekti ja kasvuruumi näib olevat veelgi. Näiteks on BHP hiljuti suurendatud agressiivselt oma tegevust naftatootmises, mis peaks ennast kõrgema nafta hinna korral üha enam ära tasuma. Uute projektide finantseerimiseks või dividendide maksmiseks on BHP Billitonil bilansi kogunenud juba 24 miljardit dollarit vaba raha.

BHP Billitoni (BHP) aktsia hind:

Allikas: Yahoo!Finance

Mikk Taras




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon