Brasiilia kukkus trampliinile - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Brasiilia kukkus trampliinile

Mikk Taras

27.05.2010 13:29

Ajal, kui Euroopa vaevleb võlakriisis ja USA taastumine on seatud küsimärgi all, tasub investoritel otsida häid investeerimisvõimalusi madalama võlakoormuse ja suurema kasvupotentsiaaliga arenevatelt turgudelt. Toorainetest suuresti sõltuv Brasiilia on üks riik, kuhu panustamine pakub meie arvates pikaajalisele investorile huvitavat võimalust. 

Majanduskriisi mõju Brasiilia majandusele võib võrrelda trampliinile kukkumisega. Viimase aastaga on tehtud võimas põrge ja sellel aastal peaks riigi SKP kerkima 7%, mis on suurim kasv alates 1986. aastast. Võlaprobleemides Euroopa riikidele tundub Brasiilia hetkel kindlasti kadestusväärne koht. Esiteks on paljud ettevõtted raskustes Brasiilia keskklassi kasvava sisenõudluse rahuldamisega. Näiteks peaks Brasiiliast sellel aastal saama maailma suuruselt neljas autoturg. Kui siiani on neljandat positsiooni hoidnud Saksamaa, siis PwC hinnangul peaks sealne sõiduautode müük langema sellel aastal viiendiku võrra 3,2 miljonini. Samal ajal oodatakse Brasiilias müügikasvu 8 protsendi, mis peaks müüdavate sõiduautode arvu tõstma 3,3 miljonini. Brasiillaste ostujõudu tõstavad kiiresti kasvavad reaalpalgad, mis on viimastel aastatel pidanud hästi sammu tootlikkuse kasvuga ja tööjõukulud on selle abil hästi kontrolli all hoitud.

Teiseks on Brasiilia rikas mitmete toorainete poolest, mida eksporditakse kiiresti arenevatele turgudele. Näiteks saab Brasiilia märgatavalt kasu nõudluse kasvust hüppeliselt arenevas Hiinas ja Indias, kus vajatakse üha rohkem naftat ja rauamaaki, et välja arendada infrastruktuuri ja suurendada tööstustoodangut. Samuti on Brasiilia maailma suurim suhkru, kohvi, loomaliha ja apelsinimahla eksportija. Ka põllumajandussaaduste järele suureneb nõudlus kiiresti eelkõige Aasias. Näiteks söövad hiinlased jätkuvalt 20x vähem šokolaadi võrreldes ülejäänud maailma keskmisega ja nende nõudlust suhkru järele on ilmselt mõne aja pärast raske rahuldada.

Brasiilia rikkaima ärimehe Eike Batista hinnangul on riigi selle sajandi kiire arengu taga stabiilne seadusandlus, mis on viimase kahe presidendi ajal märgatavalt läbipaistvamaks muutunud. Kui ajaloos on Ladina-Ameerika valitsejad tuntud populismi tõttu liigse laristamise pärast, mis lõppeb tavaliselt hüperinflatsiooni, valuuta- ja võlakriisiga, siis Brasiilia valitsus on suutnud viimastel kümnenditel korralikku eelarvepoliitikat teostada. Riigi võlakoormus on ca 40 protsenti SKPst, mis on kordades parem probleemsetest Euroopa riikidest.

Kuigi Brasiilia ettevõtted näitavad tugeva majanduskasvu taustal üha suuremaid kasumeid ja hinnatasemed Sao Paulo börsil muutuvad aina odavamaks, on investorite huvi Brasiilia aktsiate vastu üllatavalt tagasihoidlik. Osaliselt on kohaliku börsiindeksi rohkem kui 20%line kukkumine sellel aastal arusaadav, kuna alates 2008. novembrist on Sau Paulo börsiindeks kahekordistunud ja soov kasumeid lukustada on ilmselt suur. Teiseks on Brasiilia keskpank inflatsiooni ohjeldamiseks tõstnud intressimäärad 8,75 protsendi pealt 9,5 protsendi juurde, mis tekitab paljudes hirmu majanduse liigse jahtumise pärast. Kolmas ja ilmselt kõige olulisem põhjus Brasiilia börsi kukkumise taga on kasvav arusaam, et tõus toorainete hindades võib selleks korraks läbi olla. Palju räägitakse Hiina laenumulli lõhkemisest ja Euroopa võlakriisi eskaleerumisest, mis annavad toorainete nõudlusele tagasilöögi. Brasiilia börsil puhul on kahtlemata tegu panusega toorainete hindadele, kuna kohalikust börsiindeksist moodustavad energia- ja materjalisektor 43 protsenti!

Väikeinvestoritel on kõige lihtsam investeerida Brasiilia aktsiatesse läbi börsilkaubeldava fondi iShares MSCI Brazil, mis kaupleb USAs sümboli all EWZ. Konsensuse hinnangul kauplevad MSCI Brazil indeksi aktsiad kõigest ca 10x hinna ja oodatava kasumi suhtarvu juures (kasumid peaksid sellel aastal tõusma paeaegu kolmandiku võrra). Kui lühiajaliselt võivad probleemid Hiina kinnisvarasektoris või Euroopa aeglane kriisist taastumine anda toorainete nõudlusele tagasilöögi, siis pikaajaliselt on kasvupotentsiaal Aasia eestvedamisel jätkuvalt suur. Meie hinnangul pakub hiljutine korrektsioon Brasiilia börsil huvitavat investeerimisvõimalust pikaajalisele investorile, kes soovib panustada arenevatele turgudele ja toorainesektorisse.

Lugu ilmus e24 portaalis siin.

Mikk Taras

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon