Apple läks võidujooksu Microsoftiga juhtima - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Apple läks võidujooksu Microsoftiga juhtima

Mikk Taras

01.06.2010 11:03

Apple’i turuväärtus ületas eelmisel nädalal Microsofti ja nüüdsest on tegu USAs suuruselt teise börsiettevõttega. Microsoftist möödaminek on eelkõige sümboolne ja investeerimisideena tunduvad mõlemad ettevõtted hetkel huvitavad. 

Apple on kindlasti üks kuumim ettevõte Nasdaqi börsil. Wall Streeti analüütikud on Apple'i aktsiale andnud 40 ostu-, 4 hoia- ja 0 müügisoovitust. Positiivsete tulemuste taustal on raske leida investorit, kes kahtleb, et Apple'i tooted vallutavad ühel hetkel terve maailma. Näiteks Aasias tõusis iPhone’i müük viimases kvartalis viis korda. Samuti on ettevõtte sõnul uue tahvelarvuti iPadi järgi nõudlus olnud šokeeriv. Kahe kuuga müüs Apple kaks miljonit tahvelarvutit, millega on võimalik käia internetis, lugeda e-raamatuid, kuulata muusikat ja mängida arvutimänge. Pakkumise puudujäägi tõttu tulid iPadid väljaspool USA müüki alles eelmisel nädalal. Lisaks suurepärasele tooteportfellile lubas legendaarne ettevõtte asutaja ja tegevjuht Steve Jobs, et sellel aastal tutvustatakse veel mitmeid erakordseid tooteid.

Apple’i toodete edulugu ei ole loomulikult ka investoritele märkamata jäänud. Apple’i (AAPL) aktsia on selle aastal tõusnud 22 protsenti kõrgemale, samas kui konkurendi Microsofti (MSFT) aktsia kukkus 15 protsenti madalamale. Alates 2008. aasta lõpust on Apple’i aktsia kerkinud juba ca 200 protsenti kõrgemale, mida ei anna võrrelda Microsofti 38 protsendise tõusuga. Eelmisel nädalal suutis Apple lõpuks ületada Microsofti ka turuväärtuse poolest. Hetkel hindavad investorid Apple’i turuväärtuseks $234 miljardit ja Microsofti väärtuseks $226 miljardit. Turuväärtuse poolest on Apple USAs väiksem ainult naftagigandist Exxon Mobilist (XOM), kelle market cap jääb $284 miljardi juurde. Exxoni Mobili edestamiseks peab Apple’i aktsia hind 21 protsenti tõusma. Wall Streeti analüütikute hinnangul ei tohiks see probleem olla ja Apple'i aktsia hinnas nähakse tänase taseme juures 22 protsenti tõusuruumi. 

Allikas: The Economist

Apple’i puhul on tegu kasvuaktsiaga, kus investorid on nõus maksma kasvu eest kõrgemat hinda. Näiteks ootab konsensus, et Apple kasvatab 2010. aasta septembris lõppeval fiskaalaastal müügitulusid 62 protsendi võrra $59 miljardini. Võrdluseks oodatakse Microsoftilt 2010. aasta juunis lõppeval fiskaalaastal kõigest 6 protsenti tulude kasvu $62 miljardini. Seega ei ole tulubaasis enam kahe gigandi vahel suurt erinevust (P/S on umbes sama).

Microsoft on aga Apple’st kindlasti kasumlikum ettevõte. Viimases kvartalis oli Microsofti brutomarginaal 81%, mis on peaaegu kaks korda parem Apple’st. Microsofti paremate marginaalide taga on suuresti tarkvara tootmine, millele on otsustatud üha enam keskenduda. Apple saab suure osa tuludest riistvara müügist (Apple'i tegevuskasumimarginaal oli viimases kvartalis 29 protsenti, mis on telefoni- ja arvutitootjate seas kindlasti kadestusväärne). Paremate marginaalide tõttu kaupleb Apple’i aktsia 19x hinna ja selle fiskaalaasta oodatava EPSi suhtarvu juures. Microsofti aktsia eest tuleb aga välja käia kõigest 13x oodatavat selle aasta kasumit aktsia kohta, mistõttu on P/E põhjal tegu märksa soodsama aktsiaga.

Mõlemal ettevõttel on bilansis tohutult vaba raha – ca $40 miljardit. Apple on otsustanud seda kontol hoida, kuid Microsoft maksab ka dividende. Microsofti dividenditootlus on täna umbes 2%.

Mainekas investeerimisajakiri Barron’s on võrrelnud kahte ettevõtet järgnevalt:

Investors know and use Apple products because they want them. In contrast, Microsoft is viewed as stodgy, a company that investors respect but don't feel passionate about. Investors know and use Microsoft products because they are required to have them. Apple is about desire; Microsoft is about utility. (link)

Meie arvates on Barron’sil ka üsna hea soovitus investoritele, kes vaevavad hetkel pead, kumba aktsiat oma portfelli valida? Nimelt võiks mõlemad aktsiad tänase hinnataseme juurest investoritele huvi pakkuda. Apple on erakordne kasvuaktsia, mis suudab näidata kiiret kasvu ka olukorras, kus ollakse niigi suuruselt teine USA börsiettevõte. Microsofti aktsia pakub aga head investeeringut väärtusinvestoritele, kes otsivad madalat hinna ja kasumi suhtarvu ning suurt hulka vaba raha, mis võib dividendidena investoriteni jõuda. 

Mikk Taras

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon