BP võidujooks ajaga - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

BP võidujooks ajaga

Nelli Janson

07.06.2010 10:44

Viimase aja kõige tähelepanuväärsem ja jälgitavam sündmus on olnud ilmselt BP p.l.c. (varasema nimega British Petroleum) katsed sulgeda naftaleket Mehhiko lahes. Siiani pole leket täielikult peatada õnnestunud ja tundub, et nafta voolamine merre ning BP aktsiahinna kahanemine kulgeb juba võrdelises tempos. Siiski pole kõik veel kadunud ning praegused hinnatasemed võivad investoritele vägagi huvitavat ostukohta pakkuda.

BP näol on tegemist ühe maailma suurima (energia)ettevõttega, mille peakontor asub Londonis. Firma tegeleb maagaasi ja toornafta puurimisega ning turustamisega.

Aprilli lõpus puhkes Mehhiko lahes olevas naftapuurtornis (Macondo) tulekahju ning koos puurtorni vette vajumisega tekkis lahte ka aina laienev  naftalaik. Puurtorni omanik BP on üritanud sellest ajast saadik leket mitmel erineval moel peatada, kuid kahjuks pole ettevõtte üritusi edu saatnud ning naftalekkest on saamas üks suurimaid keskkonnakatastroofe. Reostus laieneb iga päevaga ja olukorra teeb veelgi ärevamaks asjaolu, et ees seisab orkaanide hooaeg ning siis võivad veevood nafta ettearvamatusse suunda paisata. Keskkonna pärast muretsevate inimeste kõrval jälgivad toimuvat üsna sünge pilguga ka investorid.

BP aktsia viimase aasta hinnaliikumine (NYSE)

             Allikas: Bloomberg

Alates päevast, mil katastroof aset leidis, on BP aktsiahind kukkunud ligi 40%, kaotades oma turuväärtusest üle 75 miljardi dollari. Kuigi Mehhiko lahes asuvad puurtornid pole BP ainuke tuluallikas ja arvestades ettevõtte vaba raha suurust, siis ei tohiks nimetatud õnnetus firma jaoks fataalseks osutuda. Vaatamata sellele, et reostuse likvideerimise lõplikud kulud on veel üsna ebamäärased, siis rahalised väljaminekud pole hetkel firma kõige suurem probleem. Kuna eelmisel nädalal algatati seoses õnnetusega ka kriminaalasi, on täiesti reaalne oht, et USA keelab BP-l edaspidi USA vetes puurimise, mis omakorda võimendaks juba niigi suurt probleemi veel mitmekordseks. Kuid kõige selle kõrval on ilmselt usalduse kaotus nii investorite kui klientide silmis kõige suurem kahju, mille lõplikku  suurust ei oska ilmselt keegi isegi mitte umbkaudu hetkel hinnata.

Investorite küsimused:

• Kuidas ja millal suudab BP Mehhiko lahes tekkinud naftalekke peatada?
• Milliseks kujuneb lõplik summa puhastamise ja teiste kulude eest?
• Kas katastroof mõjutab ka BP dividendipoliitikat?
• Milline on pikaajaline mõju BP süvavee ärile Mehhiko lahes ja väljaspool seda?

Mida arvavad analüütikud

Kuna tegemist on maailma ühe suurima ettevõttega, siis hoiavad ka enamus analüütikuid ennast teemaga kursis ning arvamusi võib leida seinast seina. Morgan Stanley analüütikud soovitavad endiselt aktsiat osta, kuigi möönavad, et kulud seoses katastroofiga on ületanud kõik prognoosid. BP päästeoperatsiooni „Top Kill“ ebaõnnestumine ja lahenduse lükkumine alles augustisse teeb investorid arusaadavalt murelikuks, kuid analüütikute arvates ei ole aktsiahinna nii suur langus majanduslikust perspektiivist õigustatud, sest hetkel põhineb aktsia liikumine pigem emotsioonidel kui fundamentaalsetel näitajatel.

Üks suurimaid murelapsi investorite silmis on siiski dividendipoliitika, mis on väga paljudele investoritele olnud üks peamisi argumente BP aktsiaid omada. Hetkel on aktsiate dividenditootlus 8-9% ja kuigi ettevõte ise pole vihjanud, et nad kavatsevad dividende vähendada, siis investorid peavad seda võimalust siiski reaalseks. Ka osad USA senaatorid on avaldanud muret dividendide väljamaksmise osas investoritele olukorras, kus Mehhiko lahe naftalekke likvideerimise kogumaksumus pole veel selge. Analüütikud ei pea aga seda võimalust kuigi reaalseks, sest firmal on piisavalt vaba raha, et katta reostusega tekkinud ja tekkivad kulud. Samas oleks analüütikute sõnul isegi 25%-lise dividendi vähendamisel dividenditootlus endiselt 6,6%.

Fundamentaalsete näitajate seisukohast on analüütikud valmis rangemateks regulatsioonideks ning suuremateks kuludeks, mis süvavetes puurimine endaga edaspidi kaasa toob (eriti Mehhiko lahes, kus BP on rohkem esindatud kui nende konkurendid), siis vastukaaluks genereerib ettevõte korralikku rahavoogu oma esmaklassiliste varade pealt.

Ka Raymond James analüütik  Pavel Molchanov, kellest on juba juttu olnud alternatiivenergia sektorit puudutavas artiklis, on andnud firmale „hoia“ reitingu ja jaganud kommentaare kolmele kuulujutule, mis on seoses Mehhiko lahe katastroofiga liikvele läinud.

• Esimene kuulujutt puudutab dividendide vähendamist. Tema arvates on see kõigist kuulujuttudest kõige tõenäolisem. Samas neile teadaoleva info põhjal on seda siiski keeruline kindlalt prognoosida. Käesolevaks aastaks oodatakse rahavoogusid $36 miljardit, mis juba peegeldab $5,2 miljardi suurust kulu reostuse likvideerimisele ja edaspidistele nõuetele. Peale $20 miljardi investeeringute eelarve ja $11 miljardi jagu dividendide makse mahaarvamist jääb järele vaba raha $5 miljardit. See raha oleks saadaval kõikvõimalike nõuete katmiseks ja meeles tuleks pidada ka seda, et ilmselt läheb enne aastaid, kui mis tahes nõuded kokkulepeteni jõuavad ning BP peab reaalselt juriidiliste kulude eest maksma. Molchanovi sõnul on kindel see, et kui BP peaks poliitilisele survele alluma ning siiski dividende vähendama, siis aktsia sellele uudisele hästi muidugi ei reageeriks.

• Teine kuulujutt ringleb ümber võimaluse, et BP võetakse üle näiteks Exxon Mobili (XOM) või Shelli (RDS.A) poolt. Kuigi Molchanov ei välista ülevõtu stsenaariumit täielikult, peab ta seda siiski vähe tõenäoliseks ja seda kahel põhjusel: esiteks tõmbaks see tehing endale maailma konkurentsiametite kõrgendatud huvi ja teiseks ei taha keegi endale vabatahtlikult kaela võtta potentsiaalseid juriidilisi probleeme, mis BP ülevõtuga kindlasti kaasa tuleksid.

• Kolmas kuulujutt pakub välja võimaluse, et BP varad riigistatakse. See väide  on Molchanovi sõnul kõige naeruväärsem aga kuna selline võimalus tähendaks firma jaoks kõige suuremat majanduslikku kahju, peab ta siiski vajalikuks seda kommenteerida. Esiteks soovib ta selle kuulujutu uskujale selgitada, et USA pole Venetsueela ja sundvõõrandamine ei tuleks kõne alla ka siis, kui läbi põhjaliku uurimise selguks, et BP on eksinud mõne olulise seaduse või reegli vastu. Kui seaduserikkumine tuvastatakse, siis kaasneksid sellega ilmselt väga suured trahvid, kuid kindlasti mitte varade sundvõõrandamine või riigistamine. Ka võrdlus BP ja AIG vahel on siinkohal kohatu, sest AIG oli maksejõuetu, aga BP-l on piisavalt vahendeid oma kohustuste täitmiseks.

Läbi Wall Street Transcripti räägib Molchanov ka naftatööstuse tulevikuväljavaadetest ning ütleb, et ehkki praegu on veel vara öelda, millist mõju Mehhiko lahe õnnetus naftatööstusele omab, siis kindlasti ei aita see tulevikuplaanide edendamisele kuidagi kaasa. Kuigi on väga kahetsusväärne, et kõne all olev õnnetus aset leidis, siis ei tasu Molchanovi sõnul sellele väga suurt tähendust omandada. Sellise ulatusega katastroof on kord kümne aasta jooksul aset leidev sündmus ja BP-d tabas lihtsalt harukordne ebaõnn, sest see oleks võinud juhtuda mis tahes teise puurtorniga.

J.P. Morgani analüütikud on BP aktsia suhtes vast kõige positiivsemalt meelestatud. Nad soovitavad endiselt BP aktsiad osta ja nende sõnul on BP näol tegemist odava aktsiaga odavas sektoris. Suurte naftafirmade valuatsioon on alates 2008. aastast kukkunud ning JPM-i arvates on turg ignoreerinud sektori turvalise sadama mainet, mida ilmestab eriti valuatsioonide kukkumine 2010. aastal.

                                Allikas: J.P. Morgan

J.P. Morgani analüütikud usuvad, et praegu oleks hea aeg BP aktsiaid osta, sest aktsia valuatsioon on hetkel sama haruldane kui Mehhiko lahe juhtum ise. Tõenäosus, et sarnane õnnetus veel aset leiab on analüütikute sõnul väga ebatõenäoline, sest saadud õppetund ning tõenäoliselt rangemad nõuded tulevikus välistavad edaspidi samasuguse katastroofi kordumise. Mis omakorda muudab BP aktsia hinnataseme hetkel veelgi harukordsemaks.

Kokkuvõtteks

Kokkuvõtteks võib öelda, et BP on sattunud väga kehva olukorda ja selle õnnetusjuhtumi klaarimine vältab ilmselt veel aastaid ning toob kaasa hulgaliselt ettenägematuid kulusid ja probleeme. Kuigi on sisuliselt selge, et firmal on piisavalt vabu vahendeid kõikide nõuete täitmiseks, siis märksa olulisem on küsimus, kui sügava jälje on jätnud Mehhiko lahe õnnetus investoritele? Kahjuks ei saa usaldust kinni maksta, vähemalt mitte otseselt ja võib minna veel kaua aega, enne kui investorid otsustavad BP aktsiatesse jälle investeerima hakata ehk teisisõnu on tõenäoline, et isegi olukorra rahunedes võivad BP aktsiad veel kaua oma madalal valuatsioonil loksuda. Teisest küljest jälle ei kao naftavajadus maailmas lähimas tulevikus kindlasti mitte kuhugi. Tegemist on suure firmaga ning kui ettevõte peaks siiski oma dividendipoliitika muutmata jätma, tuleb nõustuda JPM-i analüütikutega, kes ütlesid, et tegemist on harukordse võimalusega osta BP aktsiaid sellise hinnaga.

PS! Pühapäeval, 6. juunil teatas BP Bloombergi vahendusel, et neil on õnnestunud kasvatada Mehhiko lahest ära korjatava nafta kogust 6000 barrelilt 10 500 barrelini päevas. Firma CEO Tony Hayward ütles pühapäevases teleülekandes, et ümber puurkaevu olev „müts“ korjab ära enamuse naftast ja seejärel tõstab selle üles. Kuu lõpuks loodetakse süsteem ka orkaanikindlaks muuta.

Positiivsete uudiste valguses on oodata mõningast lühiajalist kosumist ka teiste katastroofiga lähedalt seotud firmade hulgas:

- Anadarko Petroleum (APC) - omas osalust Macondos

- Transocean (RIG) - omas puurtorni, mida kasutati Macondo puurimiseks

- Halliburton (HAL) - pakkus Macondo puurtorni juures erinevaid ehitusteenuseid.

- Cameron (CAM) - valmistas ja müüs BP-le saatusliku seadme (ing. k. blow-out preventer), mille rike väidetavalt katastroofi põhjustas.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon