Mis on Pentagoni suurim hirm? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mis on Pentagoni suurim hirm?

Joel Kukemelk

14.06.2010 07:57

Viimase aja üheks suurimaks hirmuks on Pentagonil kujunenud USA julgeoleku seisukohast oluliste materjalide raske kättesaadavus ja madalad varud. Nüüd teeb Pentagon pingutusi, et saada endale Kongressi otsustest eraldiseisvat oluliste materjalidega kauplemise luba eesmärgiga oma materjalivarusid kiiresti kasvatama hakata.

Strateegiliselt oluliste materjalide – metallid, kivimid, toiduained jne – varumine pole iseenesest uus teema. Sellega on aktiivselt tegeletud alates 1939. aastast, mis oli hädavajalik II maailmasõjas osalemisel ning tipnes see Külma sõja ajal. Pärast Külma sõja lõppu otsustas USA Kaitseministeerium, et suur osa „igaks juhuks“ kogutud varusid oleks targem maha müüa. Suurem osa tollastest varudest on nüüdseks maha müüdud ning kokku tõi see Kaitseministeeriumile sisse täiendavad $7 miljardit. Sellest rahas oleks piisanud, et osta näiteks üle 300 USA tuntud hävituslennuki F-16, mille hind jääb ca $15-$25 miljoni vahele. 2008. aasta septembri lõpuga oli Pentagoni poolt veel hoitavate materjalide turuväärtus ainult ca $1.6 miljardit.

Kui veel 1995. aastal leidus USA Kaitseministeeriumi strateegilistes varudes ca 90 erinevat toormaterjali üle riigi laiali asuvais 85 laohoones, siis tänaseks on hoitavate erinevate toormaterjalide arv langenud 20 peale ning neid varuvaid asukohti kõigest 10. Tõusvad toormaterjalide hinnad ja madalad varud on USAle saamas järjest tõsisemaks turvariskiks, mille pärast on Pentagon nüüd tundmas üha suuremat muret. 

Varude puudujääki täheldati juba 2003. aastal, kui algas USA ja Iraagi sõda ning USA Kaitseministeerium soovis sõjas kasutatavaid maastureid tugevdada lõhkeainetele paremini vastupidava erilise koostisega teraskonstruktsiooniga. Paraku sellist terast varudes ei olnud ning ka suurtellimust sisse andes poleks kohalikud tootjad suutnud sellega tähtaegselt valmis saada. Nii ei jäänudki Kaitseministeeriumil tollal midagi muud üle, kui muuta seadust ja tellida erilise koostisega puuduolev teras väljastpoolt riiki – sedapuhku Mehhikost.

Nüüd, kus arenevad riigid on mängimas üha suuremat rolli materjalihindade kujunemisel, on Pentagoni hirmud, et ühel päeval jäädakse olulistest strateegilistest ressurssidest ilma, kordades kasvanud. Eelmisel suvel tõi Kaitseministeeriumi ametnik Kongressi ees peetud istungil välja situatsiooni, kus lennukimootorite kuumakindluse suurendamiseks kasutatud reeniumi (Re) hind hüppas vahepeal üles kogunisti 1000%. Tõelise häda korral võib hiigeltellimuse sisseandmisel mõne materjali või elemendi hind tõusta rohkemgi või osutuda üldse kättesaamatuks. Selle vältimiseks soovibki USA Kaitseministeerium Kongressilt luba, et saaks taas hakata suurendama riigi jaoks strateegiliselt oluliste ressursside varusid.

Arvestades seda, et USA Kaitseministeerium tarbib ilma varusid kõrvale panemata iga aasta ca 1% USA terasetoodangust ning ca 5% USA alumiiniumitoodangust, on tegu kindlasti väga olulise tegijaga erinevate materjalihindade kujunemisel. Kui ühel hetkel peaks materjalide varumise plaan agressiivsemalt käiku minema, tähendaks see veelgi suuremat riigi osa mitme erineva metalli, materjali ja toiduaine ostmisel ning tõenäoliselt ka tõusvaid materjalihindu.

Täna leiab Pentagon ennast ebameeldivast olukorrast. USA eelarvedefitsiidi üks suurimaid finantseerijaid on Hiina, kellega viimasel ajal ei ole USA suhted sugugi paranenud. Seda tõestavad kas või hiljutised olukorrad, kus oldi lähedal kaubavahetuse tollimaksude vastastikusele kehtestamisele või üha teravnevad vaidlused Taiwani ja Põhja-Korea teemadel. Samas ca 90% maailma haruldaste elementide tootmisest on koondunud Hiina kätte ning neid elemente vajab USA, et toota kuumuskindlaid lennukimootoreid, lasereid, tugevaid magneteid ja muud sõjatehnikat. Vastastikuste suhete halvenemisel oleksid mitmed trumbid juba Hiina käes. Võib öelda, et Pentagoni suurimaks hirmuks on tulevikus materjalinälga jäämine.

Pikemalt saab inglise keeles Pentagoni tulevikuplaanidest seoses materjalide varumisega lugeda maikuus Wall Street Journalis ilmunud loos (link). 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon