American Eagle (AEO): Sule silmad ja... - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

American Eagle (AEO): Sule silmad ja...

Nelli Janson

14.06.2010 15:37

Viimase kuu negatiivne turu sentiment hakkab võtma sama tumedaid toone, kui meeleolu, mis valitses turuosaliste seas 2009. aasta alguses. Vahe on ainult selles, et seekord on investorid otsustanud ennast mitte üllatada lasta ja üritavad turust ja sündmustest sammu võrra ees olla. Teisisõnu üritatakse vabaneda kõikidest vähegi riskantsematest positsioonidest sealhulgas ka neist, kuhu tegelikult on halvad uudised juba sisse arvestatud.

Mai lõpus tutvustas Kristjan Kaar oma artiklis USA jaemüüjat American Eagle Outfitters (sümbol: AEO), mis on keskendunud peamiselt nooremate inimeste riiete ja aksessuaaride tootmisele ja müügile. Sektor, kus AEO tegutseb on vägagi tsükliline, sest riided on üks esimesi kulutusi, mida inimesed kiirelt majandusliku olukorra raskenedes kärpima hakkavad. Riski lisab kindlasti ka AEO sihtgrupp, kuhu kuuluvad noored vanuses 15-25 – töötus on noorte seas USA keskmisest kõrgem ning pahatihti puudub ka isiklik stabiilne sissetulek ehk kulutused on vanemate kontrolli all. Turuosalised näitasid oma negatiivset suhtumist eriti selgelt siis, kui aktsia peale esimese kvartali tulemuste avaldamist vabalangusesse saadeti. Kuigi tulemused ei jäänud analüütikute konsensusootustele oluliselt alla ja kohati isegi ületasid neid, siis müügisurvest need nüansid ettevõtte aktsiat ei päästnud. Kuid siinkohal oleks paslik meelde tuletada kuulsa parun Rothschildi sõnu, kes soovitas osta siis, kui veri on tänavatel ehk siis kui kõik teised müüvad.

                     Allikas: Bloomberg

Rothschildiga ühte meelt tundub olevat ka Jefferies & Co analüüsimaja, mis tuli reedel, 11. juunil välja soovitusega AEO aktsiaid osta, tõstes samal ajal ka aktsia hinnasihti $15 pealt $18 peale. Jefferies soovitab analüüsi pealkirjas investoritel silmad kinni panna ning jaemüüja aktsiaid osta ("Time To Close Eyes Again, and Buy Shares;Upgrading to BUY")

Analüütikud tõdevad, et firma varud on suured, kasumimarginaal halb, juhtkonna usaldusväärsus madal ja lähiaja väljavaated pole just parimate killast, kuid nende sõnul on kõik need negatiivsed näitajad juba aktsiahinda sisse arvestatud. Kõik eelpool nimetatud probleemid peaksid lähiajal lahenduse saama ning Jefferies & Co arvates pakub aktsia praegune hinnatase väga soodsat ostuvõimalust. Lähiajal näevad nad mitmeid positiivseid katalüsaatoreid, mis aktisahinda kindlasti tõstma peaks. Esiteks, aasta teisel poolel peaks varude haldamine muutuma oluliselt efektiivsemaks, mis toob kaasa ärikasumi kuni paari protsendipunktilise paranemise.

                        Allikas: Jefferies&Co

Teiseks, uue kaubamärgi (77kids) arendamine soodustab tellimuste suurenemist. Kolmandaks, AEO on näidanud üles kulude kärpimise initsiatiivi (M+O üksuse ja kahjumlike poodide sulgemine ning varude vähendamine). Neljandaks, analüütikute sõnul on päevakorras ka dividendi tõstmise plaan. Enamus analüüsimajadel on aktsiale „hoia“ või „müü“ reiting, mis annab põhjust oletada, et ka teistelt analüütikutelt on positiivseid reitingumuutusi oodata.

Tasub mainida, et Jefferiesi analüütik Randy Konik alandas AEO aktsiate reitingu “hold” peale aasta alguses, kui aktsia kauples 2009. aasta lõpul nähtud hinnatasemest ülalpool. Kerge aktsiahinna langus tookord aset ka leidis – õigeaegne müügisoovitus annab uuele ostusoovitusele ilmselt teatavat lisakaalu investorite hulgas.


                          Allikas: Jefferies&Co

Nagu näha allolevalt graafikult, siis AEO aktsia on YTD baasil langenud konkurentidega võrreldes oluliselt rohkem ning kuna ettevõtte fundamentaalid muutunud ei ole, siis AEO puhul on tegu soodsa valuatsiooniga. Seetõttu on Jefferies & Co analüütikud veendunud, et enamus halbu uudiseid on ka juba aktsiahinda sisse arvestatud.


                            Allikas: Jefferies &Co

Lisaks eelnevale on oodata ettevõtte poolt ka aktsiate tagasiostu jätku. Firma on 2010. aasta algusest ostnud tagasi juba 6 miljonit aktsiat ning plaanis on tagasi osta veel 24 miljonit aktsiat, mis moodustab 11% kõigist noteeritud aktsiatest.

Jefferiesi analüütiku sõnul ei välista nad ka suurema ühekordse dividendi väljamaksmist, sest mitmed sektori ettevõtted nagu HOTT, LTD ja BKE on viimase aasta jooksul investoreid kostitanud taoliste positiivsete uudistega. Ligemale 1/3 AEO turuväärtusest moodustab bilansis olev raha, mis tähendab, et vahendeid mainitud dividendiks on.


                         Jefferies&Co

Peale Jefferies reitingumuutust möödunud reedel tõusis AEO aktsia päeva lõpuks ca 4.5%, mis tegelikult oli arvestades asjaolusid üsna tagasihoidlik liikumine ja omakorda demonstreeris kuivõrd negatiivne on turu sentiment. Tõenäoliselt oleks alles paar kuud tagasi aktsia reageerinud reitingumuutusele vähemalt 10%-lise tõusuga, kuid antud olukorras on paraku enamus aktsiaid turu armul ja turuosalised arvestavad üsna vähe aktsia tegelikku valuatsiooni ning potentsiaali.

Ka analüüsimaja Caris & Co usub AEO võimesse taastuda, kattes ettevõtte aktsiat “osta” reitinguga ja määranud hinnasihiks $20. Ajalooliselt vaadatuna külma ilma üle kurdavad paljud jaemüüjad ja seetõttu on lootust, et juuni (mis loodetavasti tuleb soojem) kompenseerib kasvõi osaliselt mai puudujäägid. Samuti on juulis ees ootamas kooliks ettevalmistumine, mis lubab kindlasti ka suuremaid müüginumbreid.

Samas kiidavad nad heaks ettevõtte otsuse 2010. aasta laienemist esialgsete plaanidega võrreldes piirata. Kõige suurem tagasitõmbumine on toimunud aerie brändi poodidega, mida plaaniti avada 21, aga tegelikkuses piirdutakse ainult 9-ga. Umbes seitse 77kids poodi avatakse sel suvel, mis on veidi rohkem analüütikute ootusest (oodati 5-6 uut poodi).

Kokkuvõtteks saab öelda, et praegu pikaajalise investeerimisideena AEO aktsiate soetamine nõuab investorilt parasjagu julgust ja külma närvi. Igat vähegi negatiivse alatooniga uudist võetakse, kui põhjust müüa. Kindlasti ei saa väita, et turuosalised muretsevad asjata; probleemid eurotsoonis on kõike muud, kui teisejärgulised ning ega ülejäänud maailmgi pole USAst alguse saanud finantskriisist täielikult taastunud. Samas saab ka kindlasti tänases hapra tasakaaluga majanduskliimas väita, et turg ja majandus on tsüklilised ning nii-öelda heas vormis ettevõte nagu seda on AEO, mis on ajutiselt sunnitud silmitsi seisma mõningate raskustega, võib olukorra stabiliseerudes pakkuda investoritele väga korralikku tootlust.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon