Morgan Stanley ei karda mulli lõhkemist Hiinas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Morgan Stanley ei karda mulli lõhkemist Hiinas

Mikk Taras

16.06.2010 11:00

Viimasel ajal on üha raskem rääkida Hiinast ja vältida sõna „mull“. Eelkõige tuleb seda sõna kasutada kinnisvarasektori puhul, kuid Morgan Stanley hinnangul mullistumine Hiina majandust laiemalt ei ohusta.

Keskmise suurusega eluase maksab Hiinas umbes üheksa keskmise majapidamise aastast sissetulekut. Hiina puhul on millegi keskmist analüüsimisel siiski raske kasutada, kuna erinevused on sageli väga suured. Näiteks Pekingis peavad majapidamised välja käima 17x aastast sissetulekut, et osta 100-ruutmeetriline eluase. Ülejäänud Aasia riikides maksavad kinnisvara hinnad tavaliselt 5-7x aastast sissetulekut, mis näitab, et kukkumisruumi hindades on küllaga.

Hiina poliitikud tutvustasid sellel aastal mitmeid regulatsioone, et peatada rekordilise kiirusega kinnisvara hindade tõus – eluasemelaenude puhul tuleb teha varasemast suurem sissemakse, laenusummalt küsitakse kõrgemat intressi ja osades linnades on mitmenda eluaseme soetamine ära keelatud. Standard Charteredi analüütiku Stephen Greeni hinnangul kukkusid selle tulemusena Hiina uute eluasemete hinnad suuremates linnades ainuüksi maikuu esimese nädalaga umbes viiendiku võrra.

Kuna paanika 2008. aasta lõpus on investoritel värskelt meeles, siis hirmutavad võrdlused Hiina laenubuumi ja USA subprime kriisi vahel investoreid ka väljaspool Hiinat. Palju räägitakse Hiina majanduskasvu aeglustumisest laiemalt. Seda kinnitas näiteks HSBC poolt avaldatud maikuu Hiina PMI, mis näitas, et tööstustegevuse kasv on kiirelt aeglustumas. Hiinast tuleva nõudluse kasvu aeglustumisest annab märku ka hiljutine korrektsioon tooraine hindades. Investorite hinnangul on Hiina kasvutsükkel lühiajaliselt tipu saavutanud. See on ka põhjus, miks Hiina aktsiad on kiire majanduskasvu taustal teinud sellel aastal korrektsiooni.

Morgan Stanley soovitab erinevalt paljudest kasutada kukkumist Hiina börsidel ostmiseks. Järgnevalt on toodud viis põhjust, miks Morgan Stanley pessimistidest erineb:

1) Hiina tarbijate vajadused kasvavad kiirelt

Kuigi Hiina valitsuse abi majanduskasvu toetamisel keskendub eelkõige infrastruktuuri ehitamisele, kasvab hiinlaste eratarbimine jätkuvalt väga kiiresti. Jaemüük, mis moodustab umbes kolmandiku eratarbimisest, kasvas mais ca 20% võrreldes eelmise aastaga. Pikaajaliselt on Hiina puhul tegu kiireima jaemüügi kasvuga Aasias. Kui võrrelda hiinlaste jaemüüki USA tarbijatega, siis on dollarites mõõdetuna kasv Hiinas juba alates 2007. aastast USAst suurem.

2) Investeeringute suur osakaal Hiina majanduses ei ole midagi erakordset

Hiina majandust on tihti kritiseeritud üleinvesteeringute ja liigse säästmise pärast. Hiina SKPst moodustavad kapitaliinvesteeringud koguni ca 40%. Samas ei ole see Hiina kasvufaasis midagi erakordset, kui võrrelda seda varasemate Aasia riikide kogemustega. Näiteks moodustasid Singapuris kapitaliinvesteeringud 1982-1995 aastatel 48% SKPst. Lõuna-Koreas jäi vahemikul 1982-1995 kapitaliinvesteeringute osakaal 36% lähedale SKPst.

3) Investeeringud on jätkuvalt efektiivsed

Hiina suudab jätkuvalt teha kapitaliinvesteeringuid efektiivselt ja luua majanduses lisandväärtust. Morgan Stanely hinnangul luuakse iga kolme kapitaliinvesteeringu ühikuga üks ühik täiendavat lisaväärtust. Üleinvesteeringute poolest tuntud Jaapanil kulus näiteks 90ndatel 12 ühikut kapitaliinvesteeringuid, et luua ühik lisaväärtust.

4) Võlakoormus on suhteliselt väike

Hiina majapidamiste laenukoormus tegi eelmisel aastal hüppelise kasvu. Näiteks kinnisvaralaenude maht kasvas märtsis 53% võrreldes eelmise aastaga. Samas on baas Hiinas jätkuvalt väga madal. Kokku moodustavad majapidamiste laenud kõigest 15.3% SKPst (võrdluseks oli see USAs 79%).

5) Kinnisvarasektoris ei ole kõikjal ülepakkumist

Kindlasti on Hiinas osades linnadest tohutult ülepakkumist kinnisvaras. Tuntud näide on Ordos (vt videot siit). Samas tehti Morgan Stanley hinnanul eelmisel aastal kõigest 5-6% kinnisvarainvesteeringutest suurlinnadesse, kus jutud ülepakkumisest on ilmselt liialdatud. Kuna praegu keskenduvad uued regulatsioonid just spekuleerimise peatamisele suurlinnades, siis võib nende mõju laiemalt investeeringutele olla tagasihoidlikum.

Investoritele soovitab Morgan Stanley Hiina börsidel rohkem riske võtta. Analüüsimaja soovitab hoolimata laialt levinud pessimismist panustada just Hiina sisetarbimisele, mida toetavad tööealise rahvastiku kasv, sotsiaalkindlustussüsteemi paranemine (hakatakse vähem säästma), krediidivõimaluste paranemine ja sissetulekute kiire kasv. Morgan Stanley lemmikuteks on USA börsil kaubeldavate Hiina ettevõtete seast riigi suurim kindlustaja China Life (LFC) ja suuruselt teine mobiilsideoperaator China Unicom (CHU). Laiemalt kajastab USA börsidel Hiina aktsiate liikumist börsil kaubeldav fond iShares FTSE/Xinhua China 25 Index (FXI):

Mikk Taras

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon