Euroopa aktsiaturud kõige atraktiivsemad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Euroopa aktsiaturud kõige atraktiivsemad

Joel Kukemelk

21.06.2010 09:55

Just nii arvasid 10.-12. juunini kestnud Morgan Stanley 14. globaalsest investeerimisseminarist osa võtnud pikaajalised investorid, portfellihaldurid ja fondijuhid. Kuigi osalejaid oli vaid 37, on nende poolt hallatavate varade maht ja kogemustebaas märkimisväärne ning seetõttu tasub kindlasti nende mõtetega arvestada.

Osalejatest ca 74% valisid oma lemmikuks varaklassiks järgneva 12 kuu perspektiivis aktsiad. 2/3 vastajaist uskus, et S&P500 indeks püsib vähemasti üle 1100 punkti piiri 2011. suvel ning 1/3 pakkus välja, et aasta pärast on indeks pealpool 1200 punkti piiri. Hetkel kaupleb S&P500 indeks ca 1110 punkti peal, mis näitab, et järgneva 12 kuu jooksul teenekad pikaajalised investorid aktsiaturgude langusesse ei usu. Järgmise 12 kuu potentsiaalselt parimaks aktsiaturuks valiti paljude jaoks üllatuslikult Euroopa (49% seminaril osalenutest). Halvimaks valuutaks järgmise 12 kuu jooksul valiti aga euro, kus 50% vastajaist uskus, et 12 kuu pärast maksab €1 alla $1,15. Viimase aja euro nõrgenemine on oluliselt parandanud paljude Euroopa börsiettevõtete ekspordivõimet ja kasumipotentsiaali, mistõttu võib Euroopa praeguse võlakriisi emotsioonide raugemise järgselt tõesti taas huvitavaks pidada. Hetkel on euro-dollari kursiks €1=$1,245, konverentsi toimumise ajal (10. juunil) oli kurss veel ca €1=$1,20.

Kui lühemas perspektiivis domineerisid optimistlikud vaated, siis pikaajaline pilt oli teistsugune. Kogunisti 72% vastajaist ütles, et 2000. aastal alguse saanud pikaajaline karuturg pole ikka veel läbi ning et aastaks 2012 võiks praegu Euroopas laineid lööv riikide võlakriis haarata ka USA. Sellest, et praegu on meedia tähelepanu keskendunud liigselt eurotsooni riikide eelarve- ja võlaprobleemidele ning samal ajal ära unustanud USA üha kasvavad võlanumbrid, oleme varemgi korduvalt rääkinud – kaks linki hiljutistele näidetele on siin ja siin. 

Huvitav vastus saadi ka küsimusele, kuidas on osalejate fondid/portfellid ennast riskantsetes aktivates viimasel ajal positsioneerinud. Tervelt 51% vastas, et võetud riskid on praegu keskmisest madalamad ning vaid 11% nimetasid võetud riske keskmisest kõrgemateks. See viitab sellele, et aprilli lõpus aktsiaturgudel alguse saanud kiire langus hirmutas ära väga paljud investorid ning hindade stabiliseerumisel või tõusmisel on potentsiaalset ostujõudu veel omajagu.

Hiina väljavaadete osas olid konverentsist osavõtnud fondijuhid/portfellihaldurid ettevaatlikud. BRIC riikidest (Brasiilia, Venemaa, India, Hiina) nimetati Hiina kogunisti kõige vähem atraktiivseks regiooniks. Kui ca nädal aega tagasi peetud konverentsil oleksid osalised teadnud, et 21. juunil lubab Hiina keskpank jüaanil teiste valuutade vastu hakata kallinema, oleksid vastused olnud ehk pisut teistsugused. Täna on jüaan dollari vastu kallinenud ca 0,36% ja jõudnud tasemele $1=6,8 jüaani. See viitab sellele, et Hiina majandus võib olla tugevamas seisus kui arvatud ning see toetab omakorda lisaks Hiinale ka teisi aktsiaturge.

Euroopa aktsiaturgudel ühe enamjälgitud indeksi - Saksamaa DAXi - 5 aasta aktsiagraafik:

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon