Kuidas mõjutab kallim jüaan Hiina aktsiaid? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas mõjutab kallim jüaan Hiina aktsiaid?

Mikk Taras

22.06.2010 10:23

Hiina eksport kasvas mais peaaegu 50 protsenti, jooksevkonto on suures ülejäägis ja majandus ohustab ülekuumenemine. Sellises olukorras ei ole üllatav, et nädalavahetusel otsustas riigi keskpank jüaani kursi kallimaks muuta.

Eelmisel nädalal tuletas USA president Barack Obama G20 liikmesriikidele taas meelde, et uus majandustsükkel peab tuginema tasakaalustatud kasvul. Ameeriklased teeb murelikuks, et mitmetes suurtes arenguriikides on erasektori roll tagasihoidlik ja liiga palju sõltutakse ekspordist.

Kindlasti on üks riik Hiina, kellele Obama oma kirjas G20 liidritele vihjas. Maailma suurima arenguriigi eksport kasvab viimase kuue aasta kiireimas tempos ja jooksevkonto püsib pidevalt ülekaalus. Kindlasti on eksportijaid aidanud jüaani kursi fikseerimine dollariga, mida tehti enne finantskriisi saabumist. Nõrga dollari tingimustes teeb fikseeritud jüaani kurss Hiina kaubad välismaalastele odavamaks. Eelkõige oli seda näha just 2009. aastal, kui dollar väärtus märgatavalt kahanes.

Nädalavahetusel teatas Hiina keskpank USAs ja Euroopas kauaoodatud uudise, et muudab Hiina jüaani kursi paindlikumaks (link inglise keelsele uudisele on siin). Samas jäi keskpanga avaldus paljudele arusaamatuks, kuna mitmel korral rõhutati siiski stabiilse jüaani vajadust. Ilmselt tähendab keskpanga sõnastus, et keskpank ei kavatase teha ühte suurt muutust jüaani kursis, vaid muudab seda samm-sammu haaval kallimaks.

Samuti võib ilmselt oodata, et jüaani kurss seotakse edaspidi erineva valuutakorviga, kuhu kuuluvad ka euro ja muud suuremad valuutad. Hetkel on Hiina täbaras olukorras, kus USA kritiseerib riiki odava jüaani pärast, kuid euro hiljutise kukkumise tõttu on jüaani kurss kaubanduspartnerite osakaaluga läbi kaalutuna hoopiski kallinenud.

Esialgu esmaspäeval veel jüaani kurssi dollari suhtes ei muudetud, kuid keskpank lubas sellel päeva siseselt kõikuda ±0.5 protsenti. Teisipäeval otsustas keskpank tõsta valuutakurssi 0.43 protsendi võrra kõrgemale, mis tähendab, et dollari eest saab 6.7976 jüaani.

Enne majanduskriisi kallines Hiina jüaan kaubandusmahtudega läbi korrigeeritult umbes viis protsenti aastas. Kui euroala võlakriis stabiliseerub, uus W-kujuline majanduslangus ei saabu ja Hiina enda majandus jätkab kiirelt kasvamist, siis võib oodata ilmselt jüaani kallinemise jätkumist kriisieelses tempos ca 5 protsenti aastas. Jüaani futuurid viitavad hetkel ca 2.7 protsendisele tõusule järgneva aasta jooksul.

Kallim jüaan aitab pikaajaliselt kindlasti suurendada hiinlaste sisetarbimist, mille kasv on dollarites mõõdetuna juba praegu USAst suurem. Kallim jüaan võimaldab hiinlastel odavamalt osta näiteks välismaalt tulevaid tooraineid - näiteks võib see kaasa aidata mitmete toiduainete nõudluse kasvul, mida imporditakse ja mille järele on nõudlus suur. Palju räägitakse ka metaliide nõudluse võimalikust kasvust, kuid  samas tasub sektorisse panustamisega olla ettevaatlik, kuna Hiina investeeringud kinnisvarasektorisse ja infrastruktuuri hetkel pigem vähenevad, mis on kindlasti tagasilöök ka toorainete nõudlusele.

Lühiajaliselt omab kallim jüaan Hiina börsidele pigem positiivset mõju. Esiteks näitab Hiina keskpanga otsus, et Hiina majandus ja eksportijad on ilmselt piisavalt heas seisus, et üle elada tulude vähenemisest tulev surve marginaalidele. Teiseks aitab see samm vähendada pingeid Sino-USA kaubandusküsimustes, mis oleks teravalt ilmselt taas esilekerkinud nädalavahetusel toimuval G20 kohtumisel Torontos. Võimalike kaubandusdispuutide vältmine toetab kaudselt investeeringuid ka riskantsemtesse varaklassidesse. Lisaks tähendab samm-sammuline jüaani kallinemine, et Hiinasse võib lähiajal jätkuvalt liikuda "kuuma raha", mille abil loodatakse valuuta kallinemisest kasu saada.

Jüaani edaspidisele kallinemisele on välismaistel investoritel üsna raske panustada. Vahest kõige lihtsam viis seda teha on läbi erinevate ettevõtete. Enim saavad kallimast jüaanist otseselt kasu Hiina lennufirmad, kes peavad USA dollarites maksma liisingut lennukite eest. Samuti on lennufirmadel suur laenukoormus dollarites. Deutsche Banki hinnangul aitab 3% jüaani kallinemine lennufirmade kasumit aktsia kohta tõsta sellel aastal koguni 60%! Hiina suuremad lennufirmad China Southern Airlines (ZNH) ja China Eastern Airlines (CEA) kauplevad ka USA börsil. China Southern Airlinesi aktsiat oleme pikemalt tutvustanud Maailma Pro all siin.

Allikas: Deutsche Bank

Mikk Taras

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon