Kas ARNA teeb patsiendid saledaks ja investorid jõukaks? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas ARNA teeb patsiendid saledaks ja investorid jõukaks?

Nelli Janson

19.07.2010 10:09

Vaatamata sellele, et üleliigseid kilosid on võimalik vähendada näiteks sportides või tervislikult toitudes, ei rutta inimesed nimetatud abinõusid kasutama. Seetõttu vaevleb aina rohkem inimesi rasvumisest tingitud tervisehädade käes ja probleemi lahendamiseks otsitakse abi arstidelt.

Ravimifirmade seisukohast oleks söögiisu vähendava või kaalu alandava ravimi leiutamine lausa kullaauk. Paraku on valdav osa üritusi siiani liiva jooksnud, sest ravimid ei oma piisavalt pikaajalist efekti või muudavad inimese tervisliku seisundi veelgi halvemaks. Kuid antud ravimil oleks tohutu potentsiaal ja seetõttu ei jäta ravimifirmad jonni ning üritavad vaatamata tagasilöökidele aina edasi pingutada.

Järjekordse tagasilöögi sai eelmisel nädala neljapäeval ka Vivus (VVUS) kaalualandamisravim Qnexa. Nimelt otsustas USA ravimiameti poolt kokku kutsutud ekspertide komisjon (paneel) Qnexat mitte turule lasta ja hääletasid 9-7 ravimi vastu ( üks komisjoni liige, kes alguses hääletas ravimi heakskiidu poolt, muutis hiljem oma meelt ja hääletas vastu, mis tegi lõplikuks seisuks 10-7 Qnexa vastu).  Peamise põhjusena toodi välja ravimi pikaajalise kasutamise risk, kuna ilmselt tuleks patsientidel ravimit kasutada elu lõpuni, aga katsetulemusi oli ettevõttel ette näidata ainult aastase perioodi kohta. Kui ravim saanuks heakskiidu, oleks Qnexast saanud esimene kaalu alandav ravim, mis viimase aastakümne jooksul turule jõudnuks ning arvestades sellega, et ühel kolmest ameeriklasest on probleeme ülekaaluga, siis oleks ravimi kasutajaid ilmselt miljonites.

Ravimimaailma guru Adam Feuerstein, kes eelnevalt oli heakskiidu suhtes positiivsel seisukohal kommenteeris ekspertide otsust järgmisel päeval www.thestreet.com veebilehel, öeldes et Qnexa kaotus oli väga napp ja vaatamata negatiivsele otsusele, ei ole ravimi saatus sellega veel lõplikult paika pandud. Üks ravimiameti juhtivtöötajaid oli ekspertide negatiivsest otsusest samuti üllatunud, kuid Feuersteini sõnul ei aita see ilmselt Vivusel 28. oktoobril ravimiametilt müügiluba saada ja märkimisväärne hilinemine tundub olevat vältimatu. Ettevõte on lubanud ravimiametile esitada kahe aasta katseperioodi aruande juba käesoleval kvartalil ja parimal juhul võtab ravimiamet pool aastat selle üle vaatamiseks, kuid ilmselt lükkub Qnexa sobilikuks kinnitamine edasi vähemalt aasta, tõenäoliselt 2011. aasta lõppu või isegi 2012. aasta algusesse. Seega on Feuerstein endiselt veendunud, et Qnexa saab ravimiametilt heakskiidu varem või hiljem ja antud juhul siis hiljem.

VVUS aktsia kukkus negatiivse uudise peale üle 50%, olles kaubelnud enne ekspertide komisjoni otsust $14 piirimail.

Ühe kaotus, teise võit

Kui keegi üldse  VVUS-i kaotusest kasu lõikas, siis oli selleks Arena Parmaceuticals (ARNA), sest peale Qnexa ebaõnnestumist pöörasid investorid oma pilgud just ARNA ravimi lorcaserini peale. Lorcaserini üheks kindlaks eeliseks Qnexa ees on juba olemasolev kahe aasta pikkuse katseperioodi aruanne, mis siiani ei sisalda ühtegi häiresignaali ravimi ohutuse kohta. Ravimiameti ekspertide komisjon saab lorcaserini asjus kokku juba 16.septembril ja ravimiameti otsus peaks selguma 22. oktoobril.

Peale VVUS-i ravimi ebaõnnestumist tulid ka paljud analüüsimajad välja positiivsete kommentaaridega ARNA kohta.

Näiteks ütlesid BMO Capital Marketsi analüütikud, et ARNA ravim lorcaserin on nüüd märksa paremal positsioonil, kuna Qnexa puhul said saatuslikuks mitmed kõrvalnähud nagu depressioon ja südame-veresoonkonna haigused, siis lorcaserini kasutamisel sarnaseid kõrvalnähte täheldatud pole, seda enam, et ARNA ravimil on ette näidata poole pikem testperiood kui Qnexal. Sellest tulenevalt soovitavad nad endiselt aktsiat osta koos $7 hinnasihiga.

Coweni analüüsimaja konsultant, kes viibis samuti Qnexa hääletuse juures, ütles peale hääletuse lõppu, et antud sündmuse valguses tõusid lorcaserini võimalused ravimiameti heakskiitu saada märkimisväärselt. Eelkõige juhtis ta tähelepanu põhjustele, miks Qnexa tingimustele ei vastanud. VVUS-i ravimi puhul on peamisteks riskiteguriteks ravimi manustamisega kaasnevad kõrvalnähud, mis lorcaserinil puuduvad. Eriti tähelepanuväärne on tõik, et kui Qnexa kasutamisel tekkis paljudel patsientidel kõrgenenud risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse, siis lorcaserini puhul täheldati võrreldes platseebot võtnud patsientidega teatavaid südame-veresoonkonna riskifaktorite nagu kõrge vererõhk ja kolesteroolitase paranemist. Lorcaselini katseperioodi kaasati ka piisava osakaaluga patsiente, kellel esines südame-veresoonkonna  haiguste riskifaktoreid sealhulgas 21% kõrge vererõhuga ja 33% düslipideemiaga (vere ebaharilikult suure rasvasisaldusega), kuigi ainult 0,2% oli diagnoositud mõni südame-veresoonkonna haigus.

Sellest lähtuvalt usuvad Coweni analüüsimaja analüütikud, et lorcaserinile omas antud sündmus positiivset mõju ja nad soovitavad ARNA aktsiaid osta.

Kuigi Oppenheimeri analüütikud ei näe VVUS-i ebaedus olulist positiivset efekti ARNA ravimile, siis usuvad nad siiski, et antud juhul andis hääletus ARNA-le teatava edumaa just ravimiameti eelistuse näol. Peale hääletust oli selge, et komisjon peab ravimi puhul kõige olulisemaks just turvalisust, mitte ravimi efektiivsust (teatavasti on uuringud näidanud, et Qnexa on kaalulangetamisel märksa tõhusam ravim kui lorcaserin, kuna kaalukaotus esimese ravimiga on 13% ja teisel ravimiga 8% kehamassist) Nüüd on ARNA-l aega veel lisaanalüüse teha, et olla valmis kõigiks komisjoni küsimusteks, sest vaatamata ravimi suhteliselt tagasihoidlikule efektiivsusele vastab see ravimiameti nõudmistele.

Oppenhimeri analüütikud kinnitavad ARNA-le oma ostusoovitust koos $8 hinnasihiga.

ARNA puhul on väärt märkimist veel üks asjaolu, mis räägib igati ettevõtte kasuks. Vaatamata sellele, et firma pole veel oma ravimile turule toomise tarbeks ravimiametilt luba saanud on tal juba olemas leping selle müümiseks. Nimelt sõlmis Arena Pharmaceuticals mõned nädalad tagasi oma ravimi lorcaserini peale Jaapani farmaatsiafirma Eisaiga müügilepingu. Muuhulgas sisaldas leping kokkulepet, et ARNA saab Eisailt $50 miljonit ettemaksu (ravimi heakskiidu korral $90 miljonit) ja edaspidi 31,5%-36,5% ravimi müügikäibe pealt.

PiperJaffray analüütikud ütlevad, et kui kõik läheb plaanipäraselt, saab ARNA oma Deerfieldi võla makstud ning jõuab kasumisse ilma lisakapitali kaasamata.

PiperJaffray analüütikute arvates on samuti nüüd selge, et ravimiameti loa saamiseks on kõige olulisem tegur ravimi ohutus ning selles osas pole lorcaserinile midagi ette heita. Analüütikud on veendunud, et nüüd ei ohusta ravimi heakskiitvat otsust enam miski ning kinnitavad oma ostusoovitust koos $10 hinnasihiga.

Allpool on näha PiperJeffray analüütikute müügiprognoos lorcaserinile ka graafilisel kujul.

Allikas: PiperJaffray

Kokkuvõtteks võib öelda, et ARNA väljavaated oma ravimile heakskiitu saada on peale Qnexa negatiivset hääletamistulemust oluliselt paranenud. Ehk oleks isegi õigem öelda, et ARNA väljavaated on selginenud, sest ravimiamet on ilmselgelt suunanud antud ravimite puhul tähelepanu ravimi ohutusele mitte efektiivsusele ja ohutuse osas on lorcaserinil Qnexa ees oluline eelis. Ravimi müügiedus ilmselt palju kahtlejaid pole, sest statistika ülekaaluliste inimeste koguarvust räägib enda eest ja tänapäeval eelistavad inimesed kaalu langetamise nimel igal juhul süüa pigem ravimeid kui higistada jõusaalis või loobuda hamburgerist. Samas kui võtta aluseks Adam Feuersteini väide, et hiljemalt aasta pärast saab ka Qnexa ravimiametilt heakskiidu ja on praeguste näitajate järgi siiski oluliselt efektiivsem kui lorcaserin, siis kas võib juhtuda, et ARNA triumf ravimi heakskiidu korral ei kesta rohkem kui aasta, sest tekib küsimus, kuivõrd hoolivad inimesed võimalikest kõrvalnähtudest (mille eest hoiatatakse iga ravimi puhul), kui on võimalik teise tableti abil veelgi hoogsamas tempos kaalu langetada.

Keda hakkas Arena Pharmaceuticals (ARNA) investeerimise seisukohalt huvitama, siis neil tasub meeles pidada, et selliseid väikeseid ravimiarendajaid tasub tavaliselt osta siis, kui nn. "kuum raha" on neist vähemalt lühiajaliselt lahkunud. Arena aktsiad on viimase kuuga üle 50% tõusnud (3 dollari pealt ligemale 5 dollari peale), mis tähendab, et kuum raha on aktsiatest hetkel kaunis huvitatud.

Ravimiameti paneel on alles kahe kuu pärast, mis tähendab, et vahepeal võib aktsias mõningast korrektsiooni oodata. Arvestades Arena binaarset iseloomu (negatiivse otsuse peale kukuks aktsia praegustelt tasemetelt vähemalt 50%), tasub sisenemiskohta hoolega valida.

Positiivse komisjoni soovituse korral saab ARNA-st ilmselt 8-9 dollari aktsia.

Arena Pharmaceutics aktsia kahe aasta graafik

                Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon