Ülevõtmiste turg kriisist taastumas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ülevõtmiste turg kriisist taastumas

Sandra Sein

30.07.2010 16:40

Üks pluss üks võrdub kolm. See võrdus annab hästi edasi ettevõtete ühinemiste ja ülevõtmiste (Mergers & Acquisitions – M&A) tuuma – iga ostu või ülevõtmise tehingu taga on soov, et kahe ühinenud ettevõtte väärtus oleks suurem, kui kahe eraldi seisva ettevõtte väärtus kokku.

 Selleks aga et jõuda kolme või suurema numbrini (1+1=3), peavad ettevõtted paika panema laienemise strateegia ja nägemused sellest, kus tahetakse olla nii 2, 5 kui 10 aasta pärast. Sõltuvalt strateegia haardest, on vaja leida laienemiseks ka sobivad finantseerimisvõimalused. Praegune maailmamajanduse ebakindlus, turgude volatiilsus ja kapitali kaasamise keerukamad tingimused ei ole ettevõtete juhtidele M&A valdkonnas just julgustavalt mõjunud.

Esimese poolaasta M&A tehingute mahtu iseloomustab oodatust aeglasem kasv. Globaalset mõju omavad nähtused nagu Euroopa võlakriis, suured kõikumised börsil ja liialt aeglaselt taastuv USA majandus on tehingute hulgale olulist mõju avaldanud. Kuigi aasta alguse prognoosid tuginesid M&A turu aktiviseerumise ootustele, saadi peagi aru, et loodetud kasv ei realiseeru. The New York Times’i andmetele tuginedes kujunes maailma M&A tehingute väärtuseks esimese poolaasta lõpuks 810 miljardit dollarit, mis on väga ligilähedane eelmise aasta võrreldava perioodi madalale tulemusele.

Ambitsioonid kasvamiseks ja laienemiseks on suurel hulgal ettevõtetel olemas, kuid hilise maailmamajanduse nõrga arengu tõttu iseloomustab esimest poolaastat pigem laialdane ettevaatlikkus. Samuti ei ole veel ettevõtted jõudnud ühisele nägemusele ostu ja ülevõtmiste hinna suhtes – müüjad näevad tehingu objektil suuremat väärtust ja ostjad omakorda madalamat. Tundub aga, et siiamaani suur vahe kahe osapoole nägemuses hakkab järjest vähenema.

Vaadates tulevikku, on teise poolaasta prognoosid kirjutatud märksa positiivsemas võtmes. Euroopa ja USA turgudelt loodetakse küll kasvu, kuid prognooside kohaselt peaks see jääma suhteliselt tagasihoidlikesse raamidesse. Suuremad panused on pandud arenevatele turgudele nagu Aasia ja Brasiilia. Antud turgudel on aktiivseimad tarbijakaupade tootjad. Näiteks Carlsberg suurendas käesoleva aasta esimesel poolel osalust Hiina Chongquing Brewery’s 29,7%, mis kuulus ettevõtte Aasiasse laienemise strateegia hulka.

Positiivseid prognoose teiseks poolaastaks toetab ka Ernst & Young’i poolt  juunis korraldatud uuring, kus osales üle 800 tegevjuhi ülemaailma. 57% küsitletud ettevõtetest väitsid, et M&A tehingud kuulub suure tõenäosusega järgneva 12 kuu plaanide hulka. 2009. aasta novembri antud näitaja oli 33%. Näitajate küllaltki suur erinevus paneb tugeva aluse järelejäänud 2010. aasta positiivseteks eeldusteks.

Enamik ettevõtteid, kelle lähituleviku strateegia hulka kuulub laienemine, kavatsevad oma tehinguid finantseerida pigem ettevõttesse kogutud kapitali kui laenukapitaliga. Kuna võõrkapitali kaasamise tingimused ei ole veel ulatuslikke järeleandmisi teinud, võib väita, et M&A tehingute oodatava kasvu toovad ettevõtted, kes viimaste aastate majanduskriisist sõltumata on suutnud olla kasumlikud ja raha osakaalu bilansis suurendanud.

Et jätkuvalt turul edukad olla ja konkurentsis püsida, peavad ettevõtted kasvama. Kuna enamike ettevõtete orgaaniline kasv on mingi määrani piiratud, tuleb leida teisi võimalusi. Hetkel näeme, et kui suuremad makromajanduslikud shokid vaibuvad ja majanduse näitajad paranevad, muutuvad M&A tehingud ettevõtete strateegiasse kirjutamiseks järjest atraktiivsemaks ning võrdus 1+1=3 hakkab jälle aina enam toetuspinda saama.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon