Valuutaturu nädala eelvaade: Nädal algas Euroopa jaoks positiivselt - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: Nädal algas Euroopa jaoks positiivselt

Risto Sverdlik

02.08.2010 12:30

Nädal algas Euroopa jaoks positiivsete andmetega tootmissektorist. Eurotsooni, Šveitsi ja UK tootmissektori näidud ületasid ootusi, samas kui Saksamaa PMI tootmisindeks vastas ootustele ja Itaalia vastav indeks tuli oodatust väiksem. 

Dollar

USA dollar on langenud kaheksa nädalat järjest peamiselt tänu muredele USA majandusliku seisu pärast ja suurenenud riskisoovile. Tugevad ettevõtete ja Euroopa pankade stressitesti tulemused aitasid turgudel tõusta. Optimismile aitas kaasa ka uute kodude müügi 23,6-protsendine kasv, kuid samas langes kestvuskaupade müük 1%, mis tuletas investoritele meelde maailma suurima majanduse habrast seisu. II kvartali SKT langus eelmise perioodi redigeeritud 3,7% pealt 2,4% peale tekitab omakorda pessimismi tuleviku väljavaadete osas. Kuigi I kvartali parandatud tulemus koos Chicago PMI indeksi ja Michigani ülikooli tarbijausalduse indeksiga aitas turusentimenti natuke muuta, rõhus dollarit siiski kaasnev riskisoov edasi.

I kvartali SKT tulemused redigeeriti üles tänu tõusule erainvesteeringutes, mis kasvasid 14,7 protsendilt 29,1 protsendini. Tõusu vedasid ettevõtete soetatud sisseseaded ja tarkvara. Sarnane trend jätkus ka II kvartalis, kus näit tõusis veelgi 28,8% ja mis ühtlasi aitas leevendada eratarbimise vähenemisest tulenevat nõudluse langust.

Täna avaldatav ISM tootmisindeks annab parema ülevaate sektori hetkeseisust ja kui ökonomistide ennustused ja konsensused lubavad midagigi oletada, siis võib näha riskisoovi leevenemist ja sellega kaasnevat dollari tugevnemist. Lisaks on USA olulisematest makroandmetest ilmumas veel erasissetuleku ja -kulutuste näidud,  müügis olevate kodude numbrid, tarbijausalduse indeks, tööhõive andmed ja nädala lõpetab reedel ilmuvad töötusemäär ja palgamuutused väljaspool põllumajandussektorit.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro on USA dollari vastu jätkanud juunis alanud tõusu. EUR/USD tõusis ka üle 1,3100 piiri, kus paar kauples viimati maikuus. Siiski võib viimase aja tõusu pidurdada Euroopa keskpanga (ECB) neljapäeval tehtav intressimäära otsus, mis kõikide ootuste kohaselt jääb rekordmadala 1% peale. Samas tundub, et investorid on jäänud rahule pankade stressitesti tulemustega ja suuremad hirmud on Euroopa finantssüsteemi jätkusuutlikkuse ümber lahtunud.

ECB avaldas eelmise nädala raportis kerget pessimismi eurotsooni majanduse taastumise osas ja usub ühtlasi, et pangad peaksid laenutingimusi edasi karmistama, kuna finantssüsteem on endiselt veel nõrk. Lisaks toodi välja, et Euroopa riikide võlakriisi negatiivsed mõjud on kaasa toonud ka probleeme pankadele kapitali kaasamisel, millest tulenevalt võib edasine majanduse taastumine olla nõrgem kui seni. Siiski peab varem või hiljem ECB kaaluma intressimäärade tõstmist, kuna eurotsoon on juba inflatsioonisurve all: aastases lõikes tõusis juuli tarbijahinnaindeks 1,7 protsendini eelmise kuu 1,4% pealt. See on kõrgeim näit alates 2008. aasta novembrist.

Euroala olulisematest makroandmetest ilmuvad see nädal lisaks ECB intressimäära otsusele eurotsooni tootmisindeks, juunikuu jaemüügi tulemused ja Saksamaa tööstustoodangu andmed.

EUR/USD

Naelsterling

Naelsterling on USA dollari vastu tugevnenud viimased 10 nädalat päris jõudsalt. Täna kaupleb paar juba 1,5800 taseme lähedal, kus oldi viimati selle aasta veebruaris. Tõus on olnud võimas, hoolimata vähenenud riskisoovist ja langusest UK juulikuu GfK tarbijausalduse indeksis. Naelsterlingit toetas samas tugevam II kvartali SKT tulemus ja oodatust paremad jaemüügi tulemused. Ökonomistid ootavad siiski aasta teiseks pooleks majanduse taastumise nõrgenemist. Täna ilmunud oodatust parem juulikuu PMI tootmisindeks näitab samas, et III kvartal algas UK majanduse jaoks siiski optimistlikumalt. Naelsterling on tugevnenud käesoleval aastal ka euro vastu ligikaudu 7%.

GBP/USD

Jeen

Jeen tugevnes eelmisel nädalal USA dollari vastu 1,2% ja alanud nädalal võib oodata jeeni kui safe haven valuuta tugevnemise jätkumist kõikide peamiste valuutade suhtes. Investorid otsivad kaitset jeenist kui mured globaalse majanduse taastumise osas ei ole veel nii pea kadumas. Jaapani makroandmed näitasid möödunud nädalal tugevust: uute majade ehitus kasvas 0,6% ja väikeettevõtluse usaldusindeks tõusis samuti. Teisest küljest tõusis neljandat kuud järjest töötusemäär ja samal ajal tegi tööstustoodang läbi suurima kukkumise eelmise aasta veebruarist. Käesoleval nädalal on Jaapanist tulemas juhtivindeksi andmed, millelt oodatakse marginaalset tõusu 98,6 pealt 98,7 peale. USD/JPY saavutas eelmisel nädalal 85,946 taseme, kus paar kauples eelmise aasta novembris.

USD/JPY

Käesoleva nädala olulisemad makronäitajad:

Valuutapaarid seisuga 12:30:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon