Sündinud kauplejaks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Sündinud kauplejaks

Nelli Janson

03.08.2010 09:16

Kes on otsustanud kaupleja elukutse kasuks, siis tema eesmärk pole kunagi midagi vähemat, kui jõuda tippu. Tippu jõuavad aga vähesed, sest väidetavalt teenib ainult 3% kogu maailma kauplejatest arvestatavat kasumit. Ülejäänud võitlevad kas ellujäämise eest või hävivad.

Kaupleja elukutset seostatakse noorte ja edukate meestega, kuna töö iseloom eeldab julget, riskialdist, taibukat ja kiiret isiksust. Selle üsna levinud arvamuse üle võiks muidugi vaielda aga täna kavatsen ma seda arvamust toetada, sest üheks eduvõtmeks on kauplemise puhul kindlasti pikaajaline turukogemus. Äsja ülikoolist tulnul ei saa aastates väga palju kogemust olla ja kui vaatamata sellele suudab keegi antud alal tippu jõuda, on tegemist andeka ja väga tööka inimesega ning sellised edulood on alati omamoodi paeluvad ja tähelepanuväärsed.

Iga aasta paneb mõni majandusalane väljaanne kokku nimekirja kõige edukamatest alla 30 aastastest kauplejatest. Paraku nimed neis loeteludes vahetuvad üsna kiiresti ning mõni paari aasta tagune nimekiri tippkauplejatest võib olla juba nimekiri hävinud kauplejatest.

Business Insideri poolt on kokku pandud nimekiri, kus on otsustatud välja tuua kolm väljapaistvat noort kauplejat ning nagu koostajad ka ise rõhutavad, need noored mehed on eraldi väärt tähelepanu just seetõttu, et nad elasid üle 2008. aastal finantsturgudel aset leidnud veresauna. Allpool on kokkuvõtlik ülevaade nii Adam Gureni kauplemismeetoditest, päevakavast ja eesmärkidest kui ka teistest edukatest noortest kauplejatest.

Üks nimi – Adam Guren esineb nii 2008. aasta Trader Monthly nimekirjas kui ka Business Insideri 2010.a nimekirjas, mistõttu võib seda meest nimetada üheks parimaks nooreks kauplejaks maailmas, kuna ta on demonstreerinud oma oskust kasumit teenida ka sellistel aegadel, kui ülejäänud tema ametivennad tegelevad pigem ellujäämisega.

Peale Duke ülikooli lõpetamist 2003. aastal oli Adam Guren ühe aasta professionaalne jalgpallur. Tänaseks 28 aastat vana Guren alustas seejärel praktikandina First New York Securities kauplemisfirmas. Peale 14 kuu pikkuse programmi lõppu sai Guren hakata kauplema juba oma kontoga. Praktikandina keskendus ta Euroopa ja USA turgudele ning hiljem ka Hiinale. Nii laiahaardeline turufookus eeldab sisuliselt ööpäevaringset valmisolekut ehk siis üsna üliinimlikke töötunde. Tema enda sõnul üritab ta kõigil turgudel siiski silma peal hoida, aga annab endale aru, ta ei saa kaubelda 24 tundi järjest, seega magab ta kolme tunni kaupa.

Gureni õhtune tööpäev algab õhtul kell 20 (USA aja järgi), siis kui avanevad Aasia turud. Seejärel peale tunniajalist kauplemist, võtab ta mõneks ajaks aja maha ning alustab uuesti kell 22.00, kui avaneb Hongkongi turg. Seal tegutseb ta umbes tund aega, olenevalt sellest, kui palju tegevust jätkub. Peale seda puhkab ta seni, kuniks Aasia turud hakkavad sulguma ehk siis on tavaliselt üleval poole kaheni öösel. Hommikul on ta üleval enne kella kaheksat, et kaubelda USA turu avanemisel ning töötab kuni poole 12-ni, mil Euroopa turud sulguvad. Seejärel puhkab kuni 14.00-ni ja töötab kaks tundi, kuni USA turgude sulgumiseni.

Guren kaupleb peamiselt volatiilsust seega on tema rahateenimisaeg turgude avanemine ja sulgumine, kuna siis on turgudel kõige rohkem liikumist. Mõnikord võtab magamatus oma osa ja ta ei suuda kõigil turgudel kohal olla, aga kui ajad on rahulikumad, saab ta taas oma unevõlast lahti.

Guren ütleb oma kauplemismeetodi kohta, et see muutub tal iga aasta. Kuna turud muutuvad, peab ka kaupleja muutuma. Kui ta alustas, keskendus ta Euroopa ADR-le nagu BP ja NOK. Kokku oli tal umbes 50 nime, mida ta jälgis. Keskendudes ainult oma väljavalitud firmadele, oli ta nende kauplemisel lõpuks nii hea, et pidi eelturul ainult tunnikese uurima, kas leidub mõne tema ettevõtte kohta uudist, mis võiks aktsiat liigutada.

Gureni enda sõnul ta ei pööra liigset tähelepanu ei tehnilistele ega fundamentaalsetele näitajatele. Ta küll aeg-ajalt jälgib nii graafikuid kui ka olulisi tasemeid, kus aktsia kaupleb, aga peamiselt usaldab ta siiski oma intuitsiooni. Kui kaupled samu aktsiaid piisavalt pikka aega, siis hakkad sa liikumistes juba mustreid ära tundma.

Oma ostu- ja müügiotsuste kohta ütleb Guren, et tihtipeale ei suuda ta õiget müügihetke ära tabada. Nimelt väljub ta enda arvates positsioonist liiga kiiresti, kuid tema reegel on võtta oma kasum ja lihtsalt liikuda edasi teise tehingu juurde. Samas kasutab ta üsna tihti tehnikat, kus ta jätab 1/10 soetatud kogusest alles. Selleks, et näha, mismoodi aktsia edasi liigub ja tema sõnul tasub see pikemas perspektiivis ära, kui seda piisavalt tihti teha.

Riski/kasumi suhte kohta ütleb Guren, et selle hindamine on ilmselt üks tema tugevamaid külgi ja suuresti tänu sellele on ta ka kauplemises edukas. Riski ja kasumi hindamisel töötab tema arvates väga hästi tuntud kauplemisreegel: osta odavalt ja müü kallilt ehk siis lähtub ta oma kauplemisel paljuski sellest, kui palju on aktsia tõusnud või kukkunud ning vastavalt sellele, ta kas ostab või müüb lühikeseks.

Guren eelistab aktsiaid osta, sest olles oma loomult optimist, on tal valus vaadata, kui turg kukub. Kuid see ei takista tal languse pealt raha teenimast, sest näiteks tema jaoks oli 2008. aasta edukam kui 2007. aasta. Viimastel aastatel on turud väga volatiilsed olnud ja siin on tema sõnul kõige olulisem olnud hoida ranget distsipliini ning veenduda, et stopid oleks piisavalt lähedal.

First New York Securities personaliosakonnal on ilmselgelt silma noorte lootustandvate talentide peale, sest peale Gureni töötab seal veel üks alla 30 aastaste edukate kauplejate nimekirja sattunud noormees. Tema nimi on David Bender. Kuid tema mitte ainult ei tööta firma heaks, vaid on saavutanud seal juba ka osaniku staatuse ja mitte ainult, ta on ettevõttes juba vanemosanik. 2007 aastal sai Benderi kasumist rääkida kaheksakohalise numbriga (dollarites!), millest noormees ise viis koju poole. Bender ütleb oma kauplemisstiili kohta, et see on osutunud efektiivseks ning et 2007. aastal oli tal 240 kauplemispäeva, millest kahjumiga lõppesid ainult viis.

Minu isiklik kokkupuude David Benderiga leidis aset eelmisel nädalal, kui oma kauplemiskontaktiga arutasime eelturul ühe tehnoloogiaaktsia ostmise mõttekuse üle. Firma oli eelmisel õhtul avaldanud oodatust palju paremad tulemused ning oli analüütikute käest saanud mitu reitingukergitust. Aktsiad kauplesid eelturul juba tubli 7% võrra plussis ning ma avaldasin arvamust, et väga suurt tõusupotentsiaali seal enam pole. Mu kauplemiskontakt sõnas selle peale, et Bender arvab, et see läheb vähemalt 15% plussi päeva peale. Teadmata, kellest jutt, viskasin nalja oma kontakti üle, et kas ta tõesti suhtleb menusarja Futurama tegelasega?

Kui sama tehnoloogiafirma aktsiad 5 minutit peale avanemist 6-7% plussist 15% plussi lendasid, tekkis minus uudishimu Benderi isiku vastu, mis omakorda andis ajendi selle loo kirjutamiseks.

Mitte vähem tähelepanuväärsem on 23aastane Jan Sramek, kes töötab kauplejana (kuri)kuulsas Goldman Sachsis. Sramek, kes sai stipendiumi matemaatika erialale prestiižesse Trinity kolledžisse Cambridge ülikooli juures, viidi sealt varsti üle Londoni Majanduskooli, sest kohalikud hedge fondid märkasid üsna kiiresti noormehe potentsiaali ja napsasid ta esimesel aastal enda juurde tööle. Sealt edasi jõudis ta sinna, kus paljud kuulsad kauplejad on enda tee tippu leidnud - Goldman Sachsi. Jan Srameki nimi on jõudnud vaatamata tema noorele eale juba paljudesse edukate nimekirjadesse. Näiteks nimetas Financial News ta läbi aegade kõige nooremaks finantsistiks üldse nende 100 Rising Stars of Financial Markets Under 40 nimekirjas.

Teatavasti kaitseb Goldman Sachs üsna kiivalt kõike, mis nende uste taga toimub ja seega pole ka üllatus, et Business Insideri ajakirjanikel ei õnnestunud nende noore staari kohta väga palju infot välja uurida. Saamaks aimu Srameki kauplemistasemest (võib  võtta aluseks Zero Hedge’i blogipidaja info, kel on Goldman Sachsiga „eriline“ suhe), siis on Goldmani kauplejad lausa nii edukad, et firmal polnud käesoleva aasta esimese kvartali seisuga mitte ühtegi kahjumis kauplemispäeva. Kuid, kes soovib Srameki strateegiatega ja mõtetega lähemalt tutvuda, siis võib läbi lugeda tema raamatu „Racing Towards Excellence“, kus ta räägib avameelselt kõigest, mis tema arvates selles väga konkurentsitihedas äris edu saavutamiseks vaja läheb.

Olen alati arvanud, et väljapaistvate edulugude puhul on enamus juhtudel aluseks paras kogus õnne ja juhuslikkust. Siin kirjeldatud noorte kauplejate lugusid lähemalt uurides pidin oma arvamust muutma ja usun, et nende tee tippu on sillutatud raske tööga. Ilmselt ei piisa kauplemismaailmas tippu jõudmiseks ka ainult tööst, sest tõeliselt särava tulemuse saavutamiseks peab sul olema ka teatavaid sünnipäraseid eeldusi ehk andekust. Need noored mehed, kellest selles loos juttu, on kahtlemata äärmiselt andekad ja oleksid ilmselt sama edukad mis tahes muul alal. Samas ei tasu kõigil mitte nii andekatel lootust kaotada, sest töötahe on omandatav ja sellega võib saavutada mõnikord rohkemgi kui  ainult andekusega.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon