Valuutaturu nädala eelvaade: Tähelepanu on suunatud Föderaalreservi otsusele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: Tähelepanu on suunatud Föderaalreservi otsusele

Risto Sverdlik

09.08.2010 13:20

Reedesed USA töötururaporti tulemused viisid dollari edasisse langusse ning käesoleva nädala fookus on suunatud FEDi intressimäära otsusele. Euroopast oodatakse tugevaid makroandmeid, eelkõige II kvartali SKT tulemusi. Suurbritanniast oodatakse kolmapäeval inflatsiooniraportit.

USA dollar

Reedel avaldatud USA tööturu andmed näitasid, et väljaspool põllumajandussektorit kaotati juulis kokku 131 tuhat töökohta, kuigi oodati töökohtade vähenemist 65 tuhande võrra. Ka eelmise kuu näit korrigeeriti alla 100 tuhande võrra, mis tähendab, et juunis kadus kokku 221 tuhat töökohta. Enamus juulis kaotatud töökohti (143 tuhat) tuli rahvaloenduse büroo ajutiste töökohtade arvelt. Lisaks vähenes töökohtade arv ka osariikide ja kohalike omavalitsuste kärbete tulemusena ja edasisi vähenemisi on oodata ka aasta teiseks pooleks. Samas lisandus erasektoris 71 tuhat uut töökohta (kuigi oodati 90 tuhandet), mis on 40 tuhande töökoha võrra rohkem kui maikuus. Viimase kolme kuu keskmine on 51 tuhat. Töötusemäär jäi püsima 9,5% peale.

USA dollar oli terve eelmise nädala müügisurve all ja tööturu raport viis dollari sügavamale langusse. Dollari indeks langes reedel 80,17 tasemeni, kus oldi viimati aprilli keskpaigas. EUR/USD saavutas reedel uue kolme kuu tipu 1,3333 juures ning hetkel on paar kauplemas uuesti allpool 1,3300 piiri. Jaapani jeeni vastu kukkus dollar aga eelmise aasta novembri tasemele, testides ¥85,00 taset. Päeva lõpuks USD/JPY küll taastus ja hetkel kaupleb paar 85,60 juures.

Alanud nädalal on põhitähelepanu suunatud esmalt teisipäevasele USA Föderaalreservi intressimäära otsusele. Turud on hetkel ootaval seisukohal, kas FED kavatseb käiku lasta uue stiimulprogrammi või mitte. Federal Open Market Committee (FOMC) eelmise kuu koosoleku protokollidest selgus, et majanduse olukord peaks halvenema oluliselt, et kaaluda uue programmi käivitamist. Majandusnäitajad on alates viimasest koosolekust ka näidanud majanduse halvenemise märke.

Kolmapäeval avaldatakse USA juunikuu kaubandusbilansi andmed, mille puudujäägiks hinnatakse $42,2 miljardit. Puudujääk on stabiilselt suurenenud viimase aasta jooksul. Eelmise kuu $42,3-miljardiline defitsiit oli suurim alates 2008. aasta novembrist ja analüütikud ootavad defitsiidi edasist suurenemist aasta teiseks pooleks.

Reedel avaldatakse jaemüügi tulemused, mille juunikuu näit kukkus natuke rohkem kui konsensuse järgi oodati. Juulikuu näiduks oodatakse 0,5% tõusu. Lisaks ilmub reedel ka tarbijahinnaindeks, millelt oodatakse 1,2% tõusu.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Eurotsoonilt oodatakse sel nädalal makroandmete edasist paranemist. Euro tegi USA dollari vastu uue mitme kuu tipu reedel, mida kannustas lisaks kehvadele USA tööturuandmetele omalt poolt ka Euroopa tugevad makroandmed. Euro tugevnes reedel ka kõikide teiste peamiste valuutade suhtes.

Käesoleval nädalal ilmuvad nii Saksamaa kui terve eurotsooni II kvartali SKT tulemused. Ootused on mõlema näidu suhtes optimistlikud: Saksamaa majanduse aastaseks kasvuks oodatakse 2,6% (eelmise kvartali näit 1,7%) ja eurotsooni kasvuks 1,4%, samas kui eelmisel perioodil oli näit 0,6%. Analüütikud ootavad Saksamaalt parimat kasvu alates 2008. aasta I kvartalist, mistõttu on ootustes piisavalt ruumi ka pettumuseks. Ootustest nõrgemad tulemused võivad avaldada potentsiaalselt mõju ka üldisemale turusentimendile. EUR/USD viimase paari kuu tõus viitab euro tugevnemisele ka lühiperspektiivis, kuid tehniliselt on paar jõudmas tugeva vastupanutasemeni 1,3500 juures.

EUR/USD päevane graafik

Jaapani jeen

Jeen rallis USA dollari vastu kaks nädalat järjest, tõustes möödunud nädalal dollari vastu 1,48%. USA tööturu andmed viisid USD/JPY langusse ja saavutati uus 9 kuu põhi 85,02 juures. USA majanduse pessimistlikud väljavaated tugevdavad jeeni dollari suhtes veelgi.

Jaapanist on sel nädalal oodata keskpanga intressimäära otsust, jäetakse ootuste kohaselt siiski püsima 0,1% peale, kus nad on olnud alates 2008. aasta detsembrist. Lisaks ei saa välistada keskpanga poolt kvantitatiivse lõdvendamise programmide laiendamist lähitulevikus. Tugevnev jeen on sundimas valitsust võtma vastumeetmeid ja kuulduste kohaselt plaanitakse ühe meetmena hakata piirama valuutaturgudel kasutatavaid võimendusi. Täna langetas Goldman Sachs Jaapani SKT kasvuprognoose käesolevaks aastaks 3,3 protsendi ja järgmiseks aastaks 1,7 protsendi peale.

Naelsterling

Alanud nädalal on Suurbritannia peamine fookus suunatud kolmapäevasele Inglismaa keskpanga inflatsiooniraportile ja sellele järgnevale pressikonverentsile. Analüütikud ootavad järgmiseks 18 kuuks valitsuse inflatsioonimäära prognooside kergitamist ennekõike tänu kehtestatavale müügimaksule.

Teisipäeval ilmub ka UK juunikuu kaubandusbilanss, mille puudujääk peaks ootuste kohaselt vähenema maikuu £8,1 miljardi pealt £7,5 miljardini ja analüütikud hindavad UK ekspordi väljavaateid tulevikus optimistlikumaks. Kolmapäeval ilmuva tööturu raporti kohaselt jääb Claimant töötusemäär ootuste kohaselt 4,5% peale ja ILO töötusemäär jääb püsima eelmise kuu 7,8% peale. Töötuabiraha taotlejate arv peaks samas vähenema 15 tuhande inimese võrra.

Naelsterling tegi USA dollari vastu reedel uue kuue kuu tipu 1,5996, kuid pole suutnud kolmel katsel 1,6000 taset läbida. Euro vastu langes naelsterling eelmine nädal 0,2%, kuid on uut nädalat alustanud väikese tõusuga, kaubeldes 0,8312 juures.

Nädala olulisemad sündmused:

Valuutapaarid kell 13.25:

Risto Sverdlik

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon