Ennustusvõistlus: Fed vs SKP - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ennustusvõistlus: Fed vs SKP

Vallo Lees

18.08.2010 14:06

10. augustil toimunud USA keskpanga istungil hoiatasid keskpankurid majanduse oodatust väiksema kasvu pärast. Avaldus tekitas hirmu aktsiaturgudel, sest mitmed turuosalised hakkasid taas kartma topeltpõhja stsenaariumi realiseerumist. Aga kuidas üldse on Fedi prognoosid majanduskasvu osas siiamaani paika pidanud?

Allpool toodud graafikul on kujutatud USA reaalse sisemajanduse koguprodukti kasvu kvartalite lõikes. Samuti on joonisele kantud valikuliselt FOMC (Federal Open Market Committee) avaldused. Valikuliselt tähendab seda, et punaste ringidega on märgitud avaldused, kus oli näha Fedi nägemuse muutust. Seega ei ole märgitud teateid, mille sõnastus oli eelnevaga sarnane. Periood algab 2006. aasta esimesest kvartalist. Ben Bernanke sai Fedi presidendiks 1. veebruaril 2006.

Allikas: USA Statistikaamet

Kui joonist ning avaldusi täpsemalt vaadata, siis selgub, et Fedi ennustused on täpsemad siis, kui langus- või tõusutrend on juba alanud. Pöördepunktide ennustamisega aga jäädakse hiljaks. Kõige suuremad möödapanekud on toimunud punktis 4 ja 10. Kui enne 2007. aasta augustit oli Fedi nägemus majanduskasvu osas mõõdukas, siis vahetult enne kriisi (vt. punkt 4) ennustati veel tugevat tööhõive kasvu ning suuremaid sissetulekuid. Siiski viidi selles nägemuses kiiresti kahe järgneva kuu jooksul läbi korrektsioon (punktid 5 ja 6). Kõige täpsem ei olnud ka prognoos kriisi põhjas ehk 2009. aasta alguses, kui Fed ootas majanduskasvu taastumist alles aasta lõpus, kuigi tegelik tõus algas juba aasta algusest. Prognoosi korrigeeriti 2009. aasta esimese kvartali lõpus. Siin on ka üks väga hea kokkuvõttev video sellest, kuidas Ben Bernanke ennustused tihtipeale on ebaõnnestunud. Näiteks ei näinud majandusteadlane ette kinnisvarahindade langust, finantsturgude kokkutõmbumist (sealhulgas arvates, et subprime laenud on elujõulised) ning tarbimise langust.

Lisan siia siis ka viimase, turgudel paanikat tekitanud avalduse. Rasvases kirjas on märgitud pessimismi suurendanud fraas:

"The Committee anticipates a gradual return to higher levels of resource utilization in a context of price stability, although the pace of economic recovery is likely to be more modest in the near term than had been anticipated."

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon