Intervjuu Eesti tippkaupleja Lauri Meidlaga - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Intervjuu Eesti tippkaupleja Lauri Meidlaga

Sandra Sein

24.08.2010 10:33

Edukas kaupleja ja pikaajaline LHV foorumitesse panustaja Lauri Meidla (abesiki) andis meile intervjuu, rääkides nii oma igapäevategevustest kauplejana kui ka laiematest vaadetest elule-olule. Kui soovid teada, mida arvab abesiki tehnilisest analüüsist ja millega tegeleks ta alternatiivina kauplemisele, siis on intervjuu Lauriga kõikidele meie portaali külastajatele nüüd siin kättesaadav.

Mis Sind algselt kauplemise juurde tõi?

Huvi börside vastu on mul juba gümnaasiumi ajast, kuid suuremaks muutus see, kui avastasin LHV foorumid. Vaatasin, et rahvas räägib jube tarka juttu. Hakkasin käima LHV Chatis, mis on kahjuks tänaseks välja surnud. Sain mingi aja pärast aru, et foorumites eksisteerib kaks kasutajat, kes on kauplemisega päris kodus - need olid bettie ja fit. Otsisin foorumitest ja artiklitest nende kahe sõnavõttudest kõikvõimalikke võluväljendeid, mis viiks kauplemise kuldse graalini. Iga kord, kui nad chatti sattusid, üritasin neilt midagi pärida erinevate vaatenurkade alt. Mingi aja pärast pakuti tööd mulle LHVs turuülevaadete kirjutajana - miinimumpalk (toona 1800 krooni?) ja 10 tundi päevas. Asi jäi sotsiaalsetel põhjustel katki tookord.

Üritasin ise genereeida erinevaid ideid, aga kuna börsiteemaliste teadmiste pagas oli pea olematu, ei suutnud midagi head välja mõelda. Hakkasin hoopis uurima intellektuaalse kapitali teemat, lugema pisteliselt filosoofilisi teoseid ning tahtsin modelleerida intellektuaalse maailma mudeli. Sain aru, et võimsaim power maailmas on loomise jõud - tekkis ülim austus teadlaste, kunstnike ja filosoofide vastu. Teisalt mõistsin, et loojad on võimekuse ja ande osas eksponentsiaalselt erinevad. Näiteks Leibniz`ist kujunes arusaam kui absoluutsest mõtlemise tipust ja Hegelist kui suva möla ajavast demagoogist. Täna ei mäleta ma enam isegi nende seisukohti.

Igal juhul tuli mul kirjutamise kõrvalt tööle minna, kuna raha oli otsas. Asjade kokkulangevuse tulemusena sain tööd fiti juures ja mis võis olla parem töö, kui kauplemise assistent olla. Esialgne mõte oli seal olla niikaua, kui saan raha raamatu väljaandmiseks kokku. Vastupidiselt plaanile, on intellektuaalse ruumi teooria modelleerimise mõte kaugusesse vajunud ja sügan börsil edasi.

Kuidas oled kauplemist õppinud? Millest alustasid?

Oma vana tööandja juurest sain algtõed. Alustuseks anti ülesanne F5 (refresh) vajutada ning öelda, kui mõni kommentaar lehele ilmub - kuna lehel oli palju jälgijaid, võis kiire tegutsemise korral esimeste hulgas aktsiasoovitust osta. Ma tegin oma tööd suure innuga.

Üldiselt on mul veendumus, et kauplemist ei ole võimalik õppida omaette netis ringi surfates ja mõeldes ning raamatuid lugedes. Isegi 150+ IQ’ga inimesed ei suuda seda. Seda peab nägema, keegi peab näitama sulle, kuidas asi käib. Kui sa oled assistendina seda 6 kuud või 12 kuud kõrvalt näinud, võid hakata ise mõtlema ja asjale value’t lisama.

Kuidas näeb välja Sinu tavaline kauplemispäev, mitu tundi päevas oled aktiivselt turgudega seotud?

Üritan kella 13:00ks kontorisse jõuda. See on selline kõige viimane kellaaeg, et jõuaks ennast turul toimuvaga kurssi viia. Tööl olen ma väga vähe, võib olla 7-8 tundi keskmiselt päevas. Millest pool aega võib kuluda LHV foorumite, Postimehe, naljalinkide ja muu vahtimiseks. Nalja saab igal juhul palju, see on ilmselt ka oluline asi, et peaks väga intensiivsetel momentidel vastu. Lebotamine võib sekundi pealt asenduda ülitõsise treidiga, kus peab kaine meele ning tähelepanelikkuse pisiasjade suhtes säilitama.

Mis Sa arvad, kui palju on Eestis tipptasemel kauplejaid, kes ainult kauplemisest korralikult ära elavad ning muu töö pärast muretsema ei pea?

Kindlasti vähem kui 10, kes kõik tunnevad või vähemalt teavad üksteist.

Mis Sa arvad tehnilisest analüüsist? Kas Sa tead kedagi, kes teaks kedagi, kes sellega raha teenib?

Ma ei tea isegi kedagi, kes teaks kedagi, kes sellega raha teeniks. Legendid loomulikult on, aga need on foorumitest tulnud märjad unenäod. Kui maailmas on rohkem kui 100,000 tehnilise analüüsi meetodit, peab puht tõenäosuslikult mõni neist töötama paar aastat. Few are lucky bastards, most are broken bastards.

Minu soovitus oleks: UNUSTA NÜÜD JA IGAVESEKS TEHNILINE ANALÜÜS.

Keda pead maailma parimaks kauplejaks?

Maailma edukaimad rahaliselt on kuskil väga väga suurelt riskinud ja võib-olla mitu korda järjest. Usun, et enamus neist ühte suunda suurte panuste tegijatest on riski valesti hinnanud. Stabiilselt head on need kuradima arvutiprogrammid, mis uudised nina eest ära ostavad.

Kas toetad pigem teesi, et finatsturgudel saavutab edu hea matemaatilise mõtlemisega või hoopis hästi inimloomust/mõtlemist tundev inimene?

Toetan teesi, et finantsmaailmas saavutavad edu isiksused, tõelised isiksused ja neid on ülivähe. Kasumlikult kauplema on võimalik õpetada kuni 50% suvalistest inimestest tänavalt. Ütled, näed siin on upgrade, siin on aktsia, siin on teine akstia, siin on müüginupp, siin on briefing.com, siin on Flyonthewall.com jne. Aasta aega seletad ja kui see inimene põhireeglite vastu ei eksi, teenib ta mingi kasumi. Aga sellest pole palju tolku. Väärtus tekib sealt, kui inimesel põhitõed selged ja suudab selle baasil midagi uut luua, näha turul selliseid vaatenurki, mida teised ei näe. Tõeliseks eduks on vaja:
1) 125+ IQ
2) Kõrge kreatiivsus
3) Erilisele isiksusele vastav iseloom

Kus näed ennast kümne aasta pärast?

Kui ma samapalju suitsetan ja joon edasi, siis ravin maksa ja kopsu. Võib olla olen isegi autojuhiload ära teinud. Aga loodetavasti toimetan börsil edasi.

Kuna kaupleja elukutse võib suhteliselt stressirohke olla, siis kuidas lõõgastud?

Joon kolmapäeval nina täis, mõtlen, et elu on ilus. Kui liiga palju joon, saadan Aasiast tööle sõnumi: "Sorry, olen mõnda aega eemal, hetkel kuskil Aasias. Üritan tunniga selgeks teha, kus olen". Juhul kui nii ei lähe, siis pidutsen reedel edasi. Laupäeva õhtul mõtlen, et joomine on mõttetu. Kui selles kõigest aega üle jääb, käin mägedes suusatamas, mängin pokkerit või teen sõpradega mingit actionit - aktiivne puhkus meeldib mulle.

Milline on olnud Sinu suurim kaotus börsil? Mis selle põhjustas?

Hommikul vaatan, et ühel panga aktsial on upgrade ehk reitingu tõstmine "osta" peale. Ostan. Natuke hiljem vaatan, et veel parema hinnaga saab, ostan juurde. Siis lendab aktsia miinusesse ja võtan juurde. Aktsia kukub edasi ja mõne aja pärast saan aru, et siin suuremad jõud mängus. Likvideerin positsiooni miinusega ära. Aktsia kukub edasi. Päeva keskel tuleb välja, et mingi munapeast fondijuht oli segamini ajanud ühe sarnase nimega Brasiilia panga ja selle USA aktsia, mida ostsin. See Brasiilia ettevõte pidi nimelt ühe artikli järgi pankrotti minema. Olin tegelt suhteliselt lucky, et panin positsiooni kinni, kuna hiljem müües oleks kahjum võinud üle kahe korra suurem olla.

 Millist aastast tootlust Sa sihid ehk millise tootlusega Sa enda puhul rahule jääd?

Alguses mõtlevad kõik protsentides, hiljem ei huvita kedagi protsendid, vaid absoluutnumbrid. 7% miljoni pealt on rohkem kui 500% kümne tuhande pealt. Kauplemise probleem on selles, et sa ei saa kasvada eksponentsiaalselt ehk sa treidid enamasti kogu aeg sama baassummaga.

Kuivõrd 2008. aasta börsikrahh Sinu tootlust mõjutas? Kas 2008. aasta oli oluliselt raskem, kui 2007 ja 2009 või hoopis vastupidi?

2008. aasta lõpp oli märksa raskem kui 2007 või 2009. 2008 lõpp sobis riskialtitele visioonivõtjatele, kes julgesid hoida positsioone tunde või isegi üleöö. Samas, iga võitja kohta oli siis 10 kaotajat või rohkem ja nii mõnedki nõrgemad kauplejad pidid tegevuse lõpetama.

Millised on üksi kauplemise vs meeskonnas kauplemise plussid ja miinused? Milline variant Sulle paremini sobib?

Meeskonnas on palju parem, üksi lihtsalt ei jõua kõike jälgida. Tavaliselt kujunevad meeskonnas erinevad rollid inimestele - kes otsib mõnest analüüsist või uudisest olulise momendi välja ja teine üritab selle momendi turuga samastada ja turu ning aktsia iseloomu arvestades teostada treidi. Mina olen see pool, kes ei tee midagi ja kui teeb, siis eksib hommikust õhtuni ning aastast aastasse ehk teostan treidi. Treidi pole võimalik ideaalselt teha, kas ostad liiga palju või müüd liiga vara või hilja.

Millise turuga Sa kõige edukamalt toime tuled ning kas oled proovinud kaubelda ka optsioonide/futuuride/valuutadega?

Olen buumi aja treider. Kui väga vaja, saan loodetavasti hakkama enam-vähem igal turul, kuid kui call’id ei tööta, tekitab see turul orienteerumises häireid ning kogused ja aktsia iseloomude hindamised muutuvad valeks. Peab kurja vaeva nägema, et suudaks kulud katta. Buumi ajal läheb teinekord kuues meel käima ja olen suuteline pealtnäha idiootsusi ostma väga kõrgelt, kust suurem osa treidereid pole võimelised seda tegema, sest see on väljaspool loogilist mõtlemist ja analüüsi. Halva aja kasum ja buumi aja kasumi vahe võib olla 10 kordne.

Kuid, et keegi valesti aru ei saaks, on vähemalt siiani kahjumitel olnud väga suur kontroll peal. Suurima kaotusega päev on olnud võib olla kuni 15% kontost. Selline hästi agressiivne-konservatiivne stiil.

Optsioone ei kauple, ainult aktsiaid. Mis puutub futuuridesse ja valuutadesse, siis see on väga suurte poiste mängumaa. Kui keegi hakkab siin Eestis rääkima, et on võimalik E-mini futuuride või naftafutuuridega järjepidevalt raha teenida, siis paneks ma kinnisilmi panuse, et kodanik lõpetab suure lossi või pankrotiga. See on umbes sama hea idee kui hakata kodus puukuuris autosid tootma, mis on paremad ja soodsama hinnaga kui Toyota Avensised.

Kas luuletusi veel kirjutad? Väike stiilinäide ?

Kust tekib see tõus, me ihaldatud buum?
See laenushow, mis oleks nii kuum.
Kas ootame tõesti siin madalikul Euroopat ja Hiinat?
Et lõppeksid Lasnamäe koopaelanike intressipiinad.
Ootamine on majanduslangus, mille isaks on häbi,
emaks seadusandlik rangus –
kelle käed on sitarookimisest vangus –
ja vend, kelle ajusid tõmbavad pangad pidevalt läbi.
Aga sa ootad ja vaatad.
Sa istud. Mõtled.
Ja ikkagi ootad.
Samal ajal keerab hoiupõrsas sinu vennale taha,
Sa ei tee ikkagi mitte kui midagi

/---/

Aga kui paneme Äripäeva ahju
ja mõnitame analüütikuid nii, et neist poleks kahju.
Teeksime lihtsalt tööd, keset ööd,
kandes kontoris loovusvööd.
Unustaksime majandusmüra ja pankade sära,
poliitilise möla ning kinnisvara kära.
topiksime makro sitavaati
analüütikud viieks aastaks ulpima Tallinki paati.
Taksojuht siis ei jälgiks ärilehti, 
vaid otsiks kliente, paneks pidu,
ärihunt tallaks uusi ridu,
mitte ei otsiks endas vigu,
Vitja kärutaks sigu nigu
ajakirjanik, kes rautaks mõnuga majandustigu.

Mis raamatut Sa soovitaksid kauplemise kohta?

Olen väga vähe lugenud kauplemise kohta. Aga hea raamat oli "Trading with the enemy".

Kas jääb aega ka raamatute jaoks, mis ei ole kauplemisega seotud? Mõni isiklik lemmik?

Juri Lotman "Kultuur ja Plahvatus". Eriliselt suure energiaga raamat. Võid võtta suvalisest kohast lahti ja saad ühest lõigust rohkem ideid kui 600 leheküljelisest romaanist.
Ei lugenud mitu aastat raamatuid. Viimasel ajal on degenereerumise tunne peale tulnud seetõttu. Läksin paar nädalat tagasi raamatupoodi ja nüüd on pooleli:
"Teeme Ära!" Richard Branson
"Ideas Man"
"Sõda Talentide Pärast" - hea idee, aga raamat ise sodi ..võib ahju panna.

Kui sa praegu kauplemisega ei tegeleks, siis milline oleks alternatiiv? Või siis küsime nii, et kelleks tahtsid Sa lapsena saada?:)

Ettevõtjaks.

Parim koht reisimiseks?

Suvel on Eesti parim. Pidutsemiseks Pärnu, rahulikuks olemiseks Pädaste. Talvel Alpid. Pidutsemiseks ja actioniks Austriasse Alpiexpressiga (parim suusareise korraldav firma, Eesti seltskond ja muhe olemine), rahulikuks naisega olemiseks Shveitsi mäed. Sügisel ja kevadel puhkamiseks Tai või nt. mõni väike luksuslik saareke, action’iks näiteks Miami.
Kunagi kui rikkaks saan, käiks Necker Islandil ära.
Mul on see loll viga, et seljakotiga matkamine pole meele järgi, pigem kas aktiivne puhkus või rahulik luksuslik koht.

Milliseid soovitusi annaksid tahtmist täis noortele, kes on mõelnud kauplemisest elukutse teha? Kuidas on kõige parem alustada?

Juhul kui ei õnnestu mõnda Wall Street'i tippfondi õpipoisiks saada, võib kirjutada abesiki45 ätt hotmail punkt com teemal "Minu originaalsed ideed aktsiakauplemisel".




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon