Valuutaturu nädala eelvaade: Fookus on reedesel USA tööjõuraportil - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: Fookus on reedesel USA tööjõuraportil

Risto Sverdlik

30.08.2010 11:52

Negatiivsed USA makroandmed võivad sundida Föderaalreservi käivitama uut majanduse stimuleerimisprogrammi. Määrava tähtsusega saab olema reedel avaldatav põllumajandussektoriväliste töökohtade muutus. Jaapani keskpank laiendab majanduse stiimulprogramme.

USA dollar

USA dollar lõpetas eelmise nädala võrdlemisi muutumatult teiste peamiste valuutade suhtes. Nädala alguses oli dollar küll rallimas, kuid andis reedel suure osa oma võitudest ära. Dollari indeks tõusis nädala keskpaigaks 83,64 tasemeni ning lõpetas reedese kauplemispäeva 82,78 punkti juures. Ebakindlast turusentimendist tingituna liikusid konkreetsemat suunda võtmata ka aktsiaturud: S&P 500 langes nädala esimeses pooles ja tegi reedel 2,2-protsendise ralli. Alanud nädalal ootavad kauplejad USA põllumajandussektoriväliste töökohtade andmeid, mis võiksid anda dollari liikumisele konkreetsema suuna. Suuremad üllatused tööjõuraportis võivad määrata dollari ja S&P 500 trendi terveks algavaks kuuks.

Järjepidevalt kehvad USA makroandmed – kuigi töötuabiraha taotlejate arv langes neljapäevaste andmete kohaselt – sundisid Föderaalreservi juhti võtma sõna majanduse stiimulprogrammi laiendamise osas ja alanud nädala makrouudised võivad osutuda keskpanga edasiste otsuste osas kriitiliseks. Keskpanga juhi Ben Bernanke reedene pessimistlik väljavaade majanduse taastumise suhtes viis dollari langusse ja ühtlasi vihjas Bernanke, et Fed võib käiku lasta uue „kvantitatiivse lõdvendamise“ programmi. Reedel avaldatavad töökohtade andmed võivad olla uue programmi käivitamise katalüsaatoriks kui andmed peaksid näitama olukorra halvenemist.

Alanud nädalal ilmuvad USA makroandmetest veel tarbijausalduse indeks, keskpanga viimase kohtumise protokollid, ADP tööhõive muutuse andmed ja nädala lõpu poole uute ja müügis olevate kodude müügiandmed. Kõikidel nimetatud makroandmetel on potentsiaali suunata dollari liikumist võrdlemisi tugevalt. Volatiilsus USA dollari hinnaliikumises on suve lõppedes ilmselt hoogustumas ning on täiesti reaalne, et käesoleva nädala sündmused võivad hinnale konkreetsema suuna anda.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro jaoks oli möödunud nädal muutlik, kuid peamine tulemus oli saavutatud progress tema peamise konkurendi dollari suhtes. Euro tõusis dollari vastu viimasel kolmel päeval kui riskisoov stabiliseerus ja dollar kaotas investorite silmis oma safe haven staatust. Siiski ei viita euro tugevnemine veel sellele, et valuutaturgude volatiilseim paar on teinud läbi otsustava trendimuutuse. Kuigi EUR/USD tõusis reedel 1,2779 tasemeni, on see suhteliselt tagasihoidlik liikumine ja kui jätta arvestamata dollari roll antud valuutapaaris, siis ei ole fundamentaalselt euro taga midagi, mis oleks niivõrd kaalukas trendimuutuse käivitamisel.

Eurotsooni probleemid ei ole kuhugi kadunud. Riikide võlakriisi temaatika on viimase paari nädala jooksul uuesti üles kerkinud ja pangandussektorit valitsev ebakindlus samuti. Iirimaa valitsusepoolne pankade päästmispakett ähvardab kasvada kuni 50 miljardini euroni ehk ligi neljandikuni terve riigi sisemajanduse kogutoodangust. Lisaks on suurenemas vahed ühelt poolt Saksamaa ja teiselt poolt Iirimaa, Kreeka ja Portugali võlakirjade tulususte vahel, mis viitab investorite umbusaldusele probleemsete riikide suhtes. Teisest küljest näitas Saksamaa eelmisel nädalal rekordtugevat II kvartali majanduskasvu ja aastas lõikes oodatakse kuni 3% SKT kasvu.

Olulisematest fundamentaalsetest suunanäitajatest eurotsooni majanduse koha pealt avaldatakse käesoleval nädalal tarbijausalduse, majandususalduse ja tööstussektori indeksid. Euroopa suurima majanduse Saksamaa tööhõive olukorra andmed avaldatakse teisipäeval ja samal päeval ilmub ka eurotsooni tarbijahinnaindeks ja töötusmäär. Neljapäeval avaldatakse eurotsooni II kvartali SKT andmed ja Euroopa keskpank teeb otsuse intressimäära osas. Nädala lõpetab eurotsooni jaemüügi tulemused ja avaldatavad PMI indeksid.

EUR/USD 4h graafik

Jaapani jeen

Jaapanis on majanduskasv aeglustumas, kuid analüütikud ei prognoosi topeltpõhjaga majanduslangust. Jaapani keskpank otsustas suurendada majanduse stiimulprogramme, laiendades ettevõtetele suunatud laenuprogrammi 50% võrra 30 triljoni jeenini. Ühtlasi pikendati laenude tagasimaksmistähtaegasid 3 kuu pealt poole aastani. Keskpanga ametnikud ütlesid oma avalduses, et kuigi majandus jätkab taastumist, on vaja suunata keskenduda võimalikule langusstsenaariumile.

Jeen sööstis täna Aasia sessioonil peale avalduste esitamist kõrgemale, vähendades eelnevalt saadud kaotusi. Tõus oli ilmselt tingitud investorite pettumusest keskpanga otsuses, millega ei võetud ette piisavaid samme tugevneva jeeni taltsutamiseks. Jeen saavutas alles hiljuti dollari vastu 15 aasta ja euro vastu 9 aasta tipu.

Täna toimuval kohtumisel arutavad Jaapani peaminister ja keskpanga juht uue stiimulprogrammi üksikasju. Esialgne plaan sisaldab toetusi kinnisvara ja elektroonika soetajatele, ülikooli lõpetanutele töökoha leidmise abi ja väikestele ning keskmise suurusega ettevõtetele suunatud toetused jeeni tugevnemisest tingitud raskuste kompenseerimiseks. Programmi rahastamiseks on ette nähtud 910 miljardit jeeni. Võttes arvesse, et Jaapan on üritanud oma majandust edutult stimuleerida viimased 20 aastat, ei saa ilmselt olema ka uutest programmidest suuremat kasu.

USD/JPY 4h graafik

Naelsterling

Naelsterling nõrgenes eelmisel nädala alguses kõikide peamiste valuutade suhtes, kuid lõpetas nädala tugeva tõusuga tänu riskisoovi taastumisele. Pullidele andis tuge üles korrigeeritud UK II kvartali SKT näit. Ühtlasi lõppes augustis seni kestnud langus jaemüügis. Kodulaenude andmed näitasid küll nõrkust ning mis võib tähendada Inglismaa keskpanga jaoks intressimäärade muutmata jätmist, kuigi inflatsioonimäär on niigi ülevalpool 3-protsendist sihtmärktaset. Keskpanga enda prognooside kohaselt peaks inflatsioonimäär langema peatselt 2% juurde, vaatamata tarbijahindade suuremale näidule kui nad ise olid ennustanud. Uuest aastast kehtestatav müügimaks lisab igal juhul survet tarbijahinnaindeksile.

Alanud nädalal ilmuvad Suurbritanniast paar olulisemat makrouudist. Teisipäeval avaldatakse aktsepteeritud kinnisvaralaenude andmed ja neljapäeval ilmuvad nii kinnisvarahindade muutus kui PMI tootmisindeks.

GBP/USD päevane graafik

Alanud nädala olulisemad makronäitajad:

Valuutapaarid kell 12.40:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon