Alandsbanken: aktsiaturge uus langus ei ähvarda - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Alandsbanken: aktsiaturge uus langus ei ähvarda

Nelli Janson

31.08.2010 09:22

Nüüd, mil sajandi suurimast finantskriisist on möödas kaks aastat ja valitsuse jagatud raha majanduse turgutamiseks hakkab otsa saama, on turuosalised taas rahutuks muutunud. Hirm uue krahhi ees võtab aina enam hoogu üles ja ebakindlusest tulenevat närvilisust on tunda ka turgudel. Samas on pessimistide hulgas kuulda ka optimistide hääli, kes on veendunud, et ees on paremad ajad.

Täna toon teieni kokkuvõtliku ülevaate Alandsbankeni analüütikute nägemusest Ameerika majanduse ja aktsiaturgude käekäigu kohta ning nende mõtete ja arvamustega saab tutvuda lähemalt juba allpool. Kuna tegemist on meie põhjanaabrite pangaga, siis võib eeldada, et võime näha veidi objektiivsemat lähenemist Ameerika majanduse käekäigu osas, kui seda pakuvad ookeanitagused analüütikud.

Alandsbankeni analüütikud usuvad, et ebakindlust jätkub turgudele veel mõneks ajaks, sest turuoalised ootavad märke sellest, et majandus on võimeline kasvama omal jõul. Analüütikud siiski usuvad, et Ameerika majandus suudab edasi liikuda omal jalal, kuid kindlaid tõendeid sellest me enne aasta lõppu ei näe ja seetõttu valitseb seni turgu umbusk ja ettevaatlikkus. Teisisõnu ollakse aktsiate suhtes küll positiivselt meelestatud, kuid turg jääb ilmselt praegustesse vahemikesse loksuma mitmeks kuuks.

Analüütikud usuvad, et Ameerika majanduse käekäik dikteerib lähiajal aktsiaturgude liikumise. Ameerika majandus on jätkuvalt maailma suurim ning samal ajal võitleb suurte defitsiitidega. See omakorda külvab turuosaliste seas ebakindlust, sest raske on hinnata kärpepoliitika mõju kasvule.

Samas ootavad analüütikud, et Ameerika otsustajad lähenevad eelarvedefitsiitide vähendamisele pigem ettevaatlikult. See tähendab muidugi seda, et defitsiidid ilmselt väga kiiresti ei vähene, kuid samas ei takistata ka majanduse kasvu nii palju, kui mõned turuosalised seda kardavad. Novembri teisel kuupäeval on USA-s toimumas kongressivalimised ja enne seda jäävad ka turuosalised äraootavale seisukohale.

Teisest küljest ei usu Alandsbankeni analüütikud, et Ameerika majandust ähvardaks paljuräägitud "Double Dip", kuna analüütikud näevad kinnisvaraturul stabiliseerumist ning pigem hindade tõusu. See tingib leibkondade säästmise vähenemise ja stimuleerib (jälle) tarbimist.

Hirm uue languse ees on analüütikute sõnul osaliselt ka põhjendatud, kuna varude tsükkel, mis oli üheks oluliseks teguriks majanduse elavnemisel, hakkab vaikselt hääbuma. Ettevõtted on jälle saavutamas optimaalseid varude tasemeid. Ameerikas moodustas varude tsükli mõju selle aasta esimeses pooles 2/3 majanduskasvust. Kui varude mõju välja arvata, siis oleks Ameerika majanduskasv I poolaastal olnud 3% asemel 1%. Alandsbankeni analüütikute sõnul on pilt sarnane ka Euroopas. Veidi erinev on nende sõnul lugu Rootsis, kus varude tsükkel moodustas vaid 1/3 5.4%lisest majanduskasvust (annualiseeritult).

Allikas: Alandsbanken

Ettevõtete teise kvartali tulemused on olnud valdavas osas positiivsed ja annavad kinnitust, et majandus on tõusulainel. See on andnud turgudele ka kerge tõuke ning kui kolmanda kvartali tulemuste prognoosid ka teostuvad, siis on aktsiad analüütikute sõnul hetkel atraktiivsed. Kui USA majandus suudab turuosalisi veenda, et on võimeline kasvama ka koomale tõmmatud fiskaalpoliitika tingimustes, siis kaob ka hirm uue languse ees ning kindlus naaseb aktsiaturgudele tagasi.

Viimased statistilised andmed USA majandusest on loonud pildi, et majanduskasv on pidurdumas, kuid Alandsbankeni analüütikud soovitavad neisse numbritesse suhtuda mõningase eelarvamusega. Esiteks on nõrgemad statistilised näitajad kogutud suvel, mis on kõige ebausaldusväärsem periood aastast, sest enamus inimesi on puhkusel ja mitmed otsused on lükatud edasi. Teiseks on valitsuse abipaketid nii mõneski sektoris nõudlust mõjutanud ja, kui abipaketid lõppesid, kajastust volatiilsus ka statistikas. Siinkohal on heaks näiteks elamuturg. Valitsuse maksusoodustus, mis aegus aprillis, ergutas müüki veebruarist kuni aprillini ja seetõttu pole ime, et müüginumbrid on peale maksusoodustuse lõppemist halvenenud.

Alandsbanken ennustab, et aasta lõpu poole hakkame Ameerikas nägema senisest ettevaatlikumat fiskaalpoliitikat, mis peaks mõjuma positiivselt investorite suhtumisele seoses riigi rahaasjade stabiilsusega. Niinimetatud "Double Dip"-st pääsemiseks on siiski vaja Ameerika eratarbija koostööd - kuna stiimulprogrammid on läbi, siis peavad eratarbimine ning investeeringud teatepulga üle võtma. Analüütikud usuvad, et eratarbija suudab teatepulga edukalt üle võtta, sest juba mitu aastat on kestnud laenumahtude vähenemine. Tänaseks on Ameerika leibkondade säästumäär jõudnud 6% juurde, mis on kõrgeim tase alates 1990. aastatest.

Allikas: Alandsbanken

Ajalooliselt on kõrge säästmismäär olnud osaliselt suurenenud tööpuuduse tagajärg ja praegune olukord pole selles suhtes erandlik. Tööpuudus on alates 2007. aastast suurenenud 4% pealt 10% peale, saavutades oma tipu möödunud aastal. Täna on analüütikute sõnul olukord muutumas, sest tööpuudus on vähenenud 9,5% peale ja elamuhinnad hakkavad tasapisi tõusma. Sellest tulenevalt hakkavad inimesed ennast kindlamalt tundma ning söandavad hakata rohkem kulutama.

Samuti on märke, et laenuturg hakkab üles sulama. Analüütikute sõnul näitavad uuringud, et nõudlus laenude järgi on suurenemas ning pangad on hakanud oma krediidiohje lõdvemaks laskma, mida pole juhtunud juba kaua aega.

Kokkuvõtteks saab öelda, et Alandsbankeni analüütikud on majanduse ja aktsiaturgude suhtes pigem positiivsed kui negatiivsed. Vaatamata sellele hoiatavad nad turuosalisi, et kiiret muutust turu sentimendis oodata ei tasu ja ebakindlus ning närvilisus ei kao niipea. Turuosalised ootavad kindlaid tõendeid selle kohta, et majandus on võimeline ka iseseisvalt kasvama ilma valituse abipakettideta. Samas on turul juba selgeid märke sellest, et turuosaliste kindlus hakkab siiski taastuma. Heaks näiteks on aktsiate positiivne reaktsioon Inteli (INTC) kasumihoiatusele, mis leidis aset möödunud nädala reedel. Teatavasti on Intel maailma suurim pooljuhtide tootja ja taolise ettevõtte kasumihoiatus mõjutab peaaegu kõiki sektoreid ning firma enda negatiivne prognoos oleks hapra turutasakaalu korral saatnud kõik indeksaktsiad vabalangusesse. Vaatamata sellele, et esimene reaktsioon oli liikumine alla, siis viis minutit hiljem taastus turg kiirelt ning päev lõpetati väga kindlalt rohelises, sealhulgas ka INTC aktsia. Lisaks sellele ütles reedel legendaarne fondijuht Doug Kass, et Inteli aktsia reaktsiooni firma kasumihoiatusele ei tasu mingil juhul alahinnata, kuna see on väga võimas positiivne märk ja oluline pole mitte uudise sisu vaid see, kuidas aktsia sellele reageerib.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon