Valuutaturu nädala eelvaade: Taastunud riskisoov toetab eurot - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: Taastunud riskisoov toetab eurot

Risto Sverdlik

06.09.2010 12:58

Käesoleval nädalal avaldatavad makroandmed lubavad ennustada, et turgudel kardetud topeltpõhjaga majanduslangus ei ole vähemalt nii pea veel tulemas. Eelmise nädala lõpp tõi kaasa riskisoovi taastumise, mis viis ka eurot kõrgemale.

Dollar

USA makroandmed näitasid eelmisel nädalal lõpuks ka positiivsemaid tulemusi. Enim valmistas üllatust oodatust parem ISM augustikuu tootmisindeks, tõustes juulikuu 55,5 pealt 56,3 punktini. Reedel avaldatud tööturuandmed lisasid turgudele positiivset sentimenti kui oodatud 105 tuhande töökoha asemel kadus väljaspool põllumajandussektorit „kõigest“ 54 tuhat töökohta. Müügisolevate kodude arv näitas samuti tõusujoont: juulis kasvas lõpetamata kodumüükide arv 5,2% kuigi oodati 1-protsendilist langust.

Positiivsed makroandmed päädisid eelmise nädala lõpus riskisoovi taastumisega, mis viis turud tõusule ning dollari langusse. Dollari indeks langes samas neljal järjestikusel päeval, saavutades põhja reedel 82,01 taseme juures, kus dollari indeks oli viimati 17. augustil. Reedene päev oligi oluline, kuna tööturu andmete avaldamine võis ootuste kohaselt anda dollari liikumisele konkreetsema suuna – antud juhul tähendas see dollari jaoks nõrgenemist. Eelolevad nädalad näitavad, kas kuu aega kestnud ebaõnnestunud tõusule järgneb dollari langus või mitte.

Seoses esmaspäevase USA puhkepäevaga ei ole turgudel oodata suuremat liikumist kuni teisipäevani. Kuigi eelolevatel päevadel ei ole USAst oodata olulisi makronäitajaid, ei tähenda see seda, et dollaril ei võiks välja kujuneda konkreetsemat trendi ning oluliseks teguriks saab olema investorite sentiment. Põhjuseks võib just olla suurema volatiilsuse ohu puudumine, millest tulenevalt võivad investorid võtta julgemalt suuremaid positsioone.

Päris tühi makrokalender siiski ei ole: USA majanduse käekäigu kohta annavad käesoleval nädalal tooni tarbijausalduse indeks, tarbijakrediidi muutus, Föderaalreservi nn „Beeži raamatu“ avaldamine, neljapäevane kaubandusbilanss ning töötuabiraha taotlejate andmed.

NYBOT US Dollar Index, 8h graafik

Euro

Euro sai eelmise nädala tugevatest makronäitajatest ja riskisoovi taastumisest dollari vastu tuge ning alanud nädalal on oodata euro tugevnemise jätkumist. EUR/USD ja S& P500 korrelatsioon on olnud viimastel nädalatel märkimisväärne (viimase nädala korrelatsioon 0,9) ning 3-protsendiline ralli S&P-s sisuliselt „garanteeris“ tõusu ka EUR/USD paaris. Eriti selgelt tuli see välja pärast reedest USA töötururaporti avaldamist. Euro ralli oli tingitud just suurenenud riskisoovist.

Alanud nädal annab eurotsooni majanduse ülevaatest selgema pildi, eriti just selles osas, kas tegelik majandusaktiivsus vastab avaldatud majandusindeksite optimismile. Saksamaa tehasetellimuste andmed avaldatakse teisipäeval ning ootuste kohaselt kasvasid tellimused juulis 0,5%. Juunis kasvasid tellimused 3,2%. Kolmapäeval ilmub ka Saksamaa juulikuu tööstustellimuste andmed, millelt oodatakse 1% tõusu, kuigi juunis langesid tellimused 0,6%.

EUR/USD 4h graafik

Naelsterling

Sarnaselt eurole võib taastunud riskisoov tuge pakkuda ka naelsterlingile, kuna ka GBP/USD paaris on peamiseks hinnaliikumise faktoriks turu- ja investorisentiment. Siiski on sel nädalal oodata ka monetaarpoliitikast tulenevat mõju hinnaliikumisele, kuna Inglismaa keskpank teeb neljapäeval teatavaks intressimäära otsuse, mis jäetakse ootuste kohaselt püsima 0,5% peale. Keskpank teatab ka majanduse stimuleerimiseks mõeldud varasoetusprogrammi mahu, mis jääb ilmselt muutumatuna £200 miljardi peale.

Makroandmetest avaldatakse veel juulikuu tööstustoodangu andmed, millelt oodatakse kuulises lõikes pärast juunikuu 0,5% langust 0,4% tõusu. Aastaseks kasvuks oodatakse tõusu juunikuu 1,3% pealt 2,0% peale. Tootmismahu kasvuks oodatakse aastases lõikes 4,9%. Neljapäeval ilmub ka Suurbritannia juulikuu täielik kaubandusbilanss, mille puudujäägiks prognoositakse £3,3 miljardit ehk kergelt suuremat puudujääki kui juunis. Ilma teenusteta on oodatav puudujääk aga £7,5 miljardit, mis on samuti suurem kui juunis.

GBP/USD 8h graafik

Jaapani jeen

Hoolimata Jaapani valitsuse uutest majanduse stimuleerimisprogrammidest, lõdvema monetaarpoliitika rakendamisest ja jätkuvatest ähvardustest valuutaturgudele sekkumisest, on jeen jätkanud dollari vastu kallinemist. Alanud nädalal suunavad kauplejad pilgu eelkõige Jaapani keskpanga intressimäära otsusele ja sellele järgnevatele kommentaaridele.

Jaapani keskpank kasvatas ettevõtetele suunatud laenuprogrammi mahtu 30 triljoni jeenini ja samas pikendas tagasimaksmise tähtaega kuue kuuni. Pärast lühiajalist nõrgenemist jätkas jeen tõusuteed, kuna Jaapani ametnikud ei suutnud antud sammudega investoreid veenda. Tähelepanuta ei saa jätta asjaolu, et tehniliselt on jeen väga tugevalt üle ostetud ning võimalik taandumine jeeni tugevuses võib tulla lähinädalatel ka keskpangapoolse sekkumiseta.

USD/JPY 6h graafik

Käesoleva nädala olulisemad sündmused:

Valuutapaarid kell 13.10:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon