Kuidas läheb, RIM? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas läheb, RIM?

Nelli Janson

07.09.2010 10:56

„On paremini läinud,“ oleks tõenäoliselt vastus, mille Research in Motioni (aktsia lühend: RIMM) investorid sellele küsimusele annaksid. Alles paar aastat tagasi seilas RIM edu laineharjal, nautis müügiedu ning aktsia maksis $140. Tänaseks on olukord muutunud ning ettevõtte võitlus oma koha eest nutitelefonide turul muutub iga päevaga aina karmimaks.

Üksteise järel on analüütikud võtnud ettevõtte suhtes negatiivse hoiaku ning firma aina halvenev olukord peegeldub ka aktsiahinnas. Viimase kuu jooksul on mitmed analüüsimajad alandanud RIM-i aktsia reitingut ning alljärgnevalt vaatame, millist laadi takistused analüütikute arvates ettevõtte teel seisavad.

20. augustil tulid Morgan Stanley analüütikud välja üsna karmisõnalise kirjatükiga, kus soovitasid investoritel RIM-i aktsiad maha müüa. Analüütikuid ajendas müügisoovitust andma peamiselt neli põhjust:

  • Esiteks on uue telefoni Torch müügiletulek äratanud pigem leiget huvi. 
  • Teiseks on jätkuvalt päevakorras mitmete riikide nagu India, Liibanoni ja Saudi Araabia ähvardused BlackBerry teenused oma riigis kinni panna, sest sealsed ametnikud sooviksid oma kodanike üle paremat kontrolli ja paraku on RIM-i  poolt pakutavad suhtluskanalid nende jaoks liiga turvalised.
  • Firmad pakuvad oma töötajatele aina enam võimalust pääseda läbi isikliku telefoni ligi ka tööasjadele nagu näiteks emailidele. Kui varem oli kombeks, et suurkorporatsioonide uued töötajad varustati RIM-i BlackBerry telefonidega, siis nüüd võimaldab järjest rohkem firmasid töötajatel oma isiklikku iPhone'i kasutada.
  • Android telefonide hiljutine müügiedu.

Kuigi analüütikud ei eeldanud, et Torch pakub konkurentsi iPhone`le või Androidi peal jooksvatele telefonidele, siis oodati, et seade pakuks BlackBerry omanikele piisavalt huvi jäämaks endiselt firma kliendiks. Paraku tundub, et RIM-i uus telefon pole suutnud sedagi, sest hiljutine küsitlus näitab olemasolevate klientide lojaalsuse kahanemist ja ainult 43% BlackBerry omanikest klassifitseerib valitud kaubamärki parimaks.

                                    Allikas: Morgan Stanley

Möödunud sügisel hakkas Good Technology pakkuma iPhone`le ja Android telefonidele teenust, mis võimaldab ettevõtetel ühendada näiteks  iPhone  ilma tulemüüris eraldi „porti“ avamata firma elektronpostkastide, kontaktide ja päevaplaanidega. Good Technology sõnul on neil kliendiks juba 1500 ettevõtet ning tegemist pole sugugi väikeste kontodega, sest nii mõnelgi firmal on 5000-8000 kasutajat. Seega on Good Technology'i näol tegemist järjekordse ohuga RIM-le.

Augustikuu viimasel päeval tulid negatiivse sõnumiga välja ka Bernstein Researchi analüütikud, kes kinnitasid oma „müü“ reitingut ja vähendasid hinnasihti koguni $40-ni. Analüütikud peavad RIMM-i kõige suuremaks ohuks just nimelt juba Morgan Stanley analüütikute poolt välja toodud ettevõtete mobiilse e-maili turul aset leidvaid muutusi. Sealsel turul on ainus võimalus veel turuosa kasvatada läbi väikeste ja keskmiste ettevõtete, sest suuremad korporatsioonid juba kasutavad RIM-i mobiilset e-maili ühendust. Näiteks 93% rohkem kui 50 töötajaga ettevõtetest  kasutab juba mobiilset e-maili ühendust, aga alla 50 töötajaga firmas on mobiilse e-maili kasutatavus ainult 58%. Suures osas domineerib turgu RIM (95%) ja seetõttu ongi ainus võimalus kasvada ainult läbi väikeste ja keskmiste ettevõtete, kuid seal pole turu vallutamine enam nii lihtne. Nimelt väiksemate firmade puhul RIM-i suurkorporatsioonide juures edu saavutanud müügiargumendid (turvalisus, usaldusväärsus) enam nii määrava tähtsusega pole, kuna otsustamine on vähem administratiivne. Lisaks sellele kaaluvad paljud ainult BlackBerry`t toetavad ettevõtted kasutusele võtta ka teisi nutitelefone. Uuringu järgi jätaks 10% firmadest  BlackBerry oma ainukeseks mobiilse e-maili lahenduseks.

                                      Allikas: Bernstein Research

Hävitava hinnangu annab Research in Motionile ka Business Insider, kus kolumnist Dan Frommer pakub, et RIM on uus Palm. Sarnaselt Palmile on ka RIM kaotamas kiirelt oma osa nutitelefonide turul eelkõige just seetõttu, et ei suuda konkurentidega sammu pidada ning jääb uuendustega teistest maha. Nagu Frommer ütleb, siis asi pole selles, et Torch ei töötaks. Töötab küll aga mitte sellel tasemel, mis Android ja iPhone. High-end seadmete kasutajad mõistavad väga hästi ka kõige detalisemaid erinevusi kvaliteedis ja see kõik mängib paraku RIM-i kahjuks. Frommeri sõnul aitaks Palmiks muutumist vältida ainult suured ja kiired muutused. Esiteks peaksid nad panema ettevõtte etteotsa inimese, kes omaks head kvaliteeditaju ja saaks aru, et antud hetkel müügis olevad seadmed pole piisavalt head, et konkureerida iPhone`i või Androidiga.

Teiseks pakub Frommer välja huvitava mõtte, et RIM võiks ennast kiiresti Microsoftile maha müüa. Kui MSFT ja RIM suudavad oma tarkvara koos töötama panna võiks tulemus olla päris hea. Samas tooks see endaga kaasa paraja integratsioonilise segaduse, mis kätkeks endas muidugi ka suurt riski, arvestades seda, et MSFT viimane ülevõtmine (Danger) selles vallas ebaõnnestus täiesti. Hetkel võib muidugi RIM olla oma $26 miljardi suuruse turukapitalisatsiooniga liiga suur suutäis alla neelata ja edaspidi, kui aktsia allakäik jätkub, oleks firmat märksa odavam üle võtta, kuid kasutegur oleks samuti väiksem. Lõpetuseks ütleb Frommer, et RIM on endiselt väärtuslik kaubamärk, inimesed tahavad ka edaspidi endale BlackBerry`t ja ka edasimüüjatele meeldib RIM, aga kõige selle juures kaotab ettevõte kiirelt Apple`le ja Google`le turgu ning ainult kiired muutused suudaks firma allakäiku veel peatada.

RIM-i kohta ei tundu enam kellelgi ühtegi head sõna öelda olevat, kuid ometi leidub ka neid, kes pole ettevõttesse usku kaotanud. Üks vähestest optimistidest on RBC Capital Markets analüüsimaja analüütik Mike Abramsky, kes augusti alguses nimetas RIM-i oma Top Pick`ks koos $90 hinnasihiga. Analüütiku arvates pakuvad Touch ja BlackBerry 6 opsüsteem konkurentidele väärilise vastulöögi, kuna telefonid pakuvad mitmeid uuenduslikke lahendusi. Lisaks sellele on RBC analüütikute sõnul RIM-i seljataga ka tugev edasimüüjate toetus. Samas tekitab RBC kiidulaul nii mõneski turuosalises õigustatud kahtlusi sest, kes ei mäletaks nimetatud analüüsimaja ülistavat kaitsekõne Palmile koos $25 hinnasihiga vähem kui aasta enne firma (sund)müüki, mil ettevõte Hewlett&Packardi (HPQ) poolt $5,70 aktsia eest üle võeti.

Ka BMO Capital Marketsi analüütikud on RIM-i suhtes pigem positiivsed. 24. augustil kinnitasid nad aktsiale „Osta“ soovitust koos $92 hinnasihiga. Analüütikud tuginevad oma positiivsete kommentaaridega hiljutisele turu-uuringule, mis annab põhjust oletada, et augustis on telefonide müük kulgenud vastavalt ootustele või isegi paremini. Ühtlasi on nad veendunud, et investorite hirm selle ees, et mõnes riigis RIM-i teenused suletaks, on ülereageering, kuna USA-s pole RIM-i teenustega siiani ühtegi probleemi olnud ja USA on väidetavalt  üks rangeima rahvusliku julgolekupoliitikaga maid.  Eraldi rõhutatakse ka uue Torch telefoni opsüsteemi, mis analüütikute sõnul on vägagi konkurentsivõimeline ning kriitikat ekraani suhtes ei tohiks käsitleda kui tarkvara probleemi, sest tegemist on riistvara komponendiga, mida saab järgmistel seadmetel parandada.

Vaadates RIM-i aktsiagraafikut, tuleb vist siiski möönda, et ettevõtte toetajate hääled on jäänud hüüdja hääleks kõrbes. Investorid on alles hiljuti omal nahal kogenud nii Palmi kui ka Nokia allakäigu valusat teekonda ning neil puudub vähimgi soov uuesti sama reha otsa astuda. Ülitiheda konkurentsiga nutitelefonide turul toimuvad muutused kiiresti ning ühtegi viga turg ei andesta. Seetõttu ongi mõnevõrra kummaline, et RIM-i juhtkond ei suutnud ette näha, et iga viivitus või eksimus võib väga kalliks maksma minna ning konkurendid on valmis nõrkushetki varmalt ära kasutama. Praegu pole olukord ettevõte jaoks veel lootusetu, kuid tippu tagasi murdmine nõuab väga kiiret ja operatiivset tegutsemist ehk teisisõnu ootavad turuosalised juhtkonnalt strateegiliselt tarku otsuseid. Kas Research in Motion suudab Nokia ja Palmi saatust vältida, näitab meile tulevik.

RIMM aktsia viimase aasta hinnagraafik:

                Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon