Kas Hiina päike sulatab üles alternatiivenergia turu? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas Hiina päike sulatab üles alternatiivenergia turu?

Nelli Janson

05.10.2010 09:13

Eelmise nädala alguses oli juttu võimalustest, mida Hiina turg sealse hoogsa majanduskasvu toel investoritele ja ettevõtetele pakkuda võiks ja nädala teine pool tõi kohe ka Hiinast teemakohased uudised. Nimelt teatas Hiina valitsus, et kavatseb jätkata alternatiivenergia arendusprogrammi toetamisega, mille peale päikeseenergia sektori aktsiad koheselt ka positiivselt reageerisid.

Kolmapäeval, 29. septembril, andis Hiina valitsus teada, et jätkab oma 2009. aastal loodud Golden Sun projektiga, mille esialgne eesmärk oli toetada järgneva kahe-kolme aasta jooksul päikeseenergia tootmismahtu suurusjärgus 624 MW. Programm annab ühekordse toetuse BIPV (Build Integrated Photovoltaic) ehitamiseks kaasaarvatud päikesepaneeli installeerimiseks. Kuid programmi jätkumisest veelgi olulisem oli uudis plaanitavatest muudatustest.

Eelkõige saab programm olema suurem ja kergemini hallatav. Kuigi programmi tootmismaht 624 MW jääb samaks, siis suurendatakse üksiku projekti miinimummahtu 300 kW-lt 20 MW-le koos vähemalt 10 MW-se tootmismahuga esimeses faasis. Nende projektide jaoks, mis on juba reaalselt toetusrahad kätte saanud, ei muutu midagi, aga projektid, mis on küll heaks kiidetud, kuid pole veel raha saanud, peavad uute tingimuste tõttu uuesti taotluse esitama.

Kui projektid saavad heakskiidu, siis korraldavad ministeeriumid hanked nö võtmeseadmetele nagu näiteks päikesepaneelid. Valitsus valib välja parimad pakkumised ja arendajad on kohustatud ostma ainult valitsuse poolt heaks kiidetud müüjatelt. Olgu öeldud, et enne said arendajad vajalikud seadmed osta enda poolt välja valitud müüjatelt. Teisisõnu annab uuendus valitsusele võimaluse kontrollida seadmete kvaliteeti, kuna on teada, et enne kasutasid arendajad b-kategooria tooteid, aga aruannetes väideti hoopis vastupidist ehk kõrgema kategooria toodete kasutamist.

Igal juhul andis programmi jätkumine koos mitmete muudatustega selge signaali, et Hiina on võtnud eesmärgiks jätkuvalt  rohelise energiaga heitgaaside vastu võidelda ning annab lootust, et ka tulevikus tehakse alternatiivenergiat soosivaid otsuseid.

Nagu juba öeldud tervitas turg programmi Golden Sun jätkumist positiivselt ja analüütikud tõttasid valitud päikeseenergia aktsiate reitinguid ning hinnasihte tõstma. Kuigi analüütikud otsest seost nimetatud programmiga välja ei toonud, oli alternatiivenergia sektori elavnemine ilmselgelt põhjustatud just Hiina valitsuse teadaandest.

Järgmisel päeval tulid Jefferies & Company analüütikud positiivsete kommentaaridega välja mitme alternatiivenergia firma teemal.

Analüütikud tõstsid hinnasihti Trina Solaril (TSL) $38 pealt $42 peale ja kinnitasid oma Osta soovitust. Analüütikud viitasid võimalikule kõrgemale ASP-le 2011. aastal, kuna nende arvates on Trina Solari oskuslik klientide selekteerimine kallutanud ettevõtte kliendibaasi kõrgema hinna maksjate poole. Näiteks kliendid Itaalias on valmis maksma turuhinnast märkimisväärselt kõrgemat hinda, kuna järgmise aasta 1. mail kärbib riik alternatiivenergiale mõeldud toetusi.

Trina Solari aktsiagraafik

                   Allikas: Bloomberg

Sarnaselt Jefferiesi analüütikutega otsustas ka Credit Suisse analüüsimaja TSL aktsia hinnasihti tõsta $30 pealt $36 peale, kinnitades samal ajal ka oma Osta soovitust. Ka nemad ootavad käesoleva aasta teisel poolel kõrgemat ASP-d ( $1,70/vatt versus $1,64/vatt).

Sama teed läksid ka Collins Stewarti analüütikud, kes tõstsid hinnasihi ka $36 peale. Analüütikud rõhutavad, et Trina Solaril on üks madalamaid kulustruktuure ning ettevõtte kaubamärk on viimase aasta jooksul järjekindlalt paranenud ja firma paneelid on usaldusväärse mainega kõigil maailma suurimatel alternatiivenergia turgudel. Seda arvesse võttes on analüütikud veendunud, et nõudluse suurenemisel on Trina Solar üks neist firmadest, kes kindlasti sellest võidab.

Samal päeval tõstsid Jefferies analüütikud Canadian Solari (CSIQ) reitingut Hoia pealt Osta peale koos $17 hinnasihiga ja JA Solari (JASO) hinnasihti $10 pealt $14 peale.

Canadian Solari aktsiagraafik

Allikas: Bloomberg

JA Solari aktsiagraafik

                   Allikas: Bloomberg

Üldine foon alternatiivenergia sektoris tundub jäävat vähemalt käesoleva aasta lõpuni positiivseks. Ka Piper Jaffray analüütikud usuvad, et nõudlus on tõusuteel, kuid rõhutavad, et 2011. aastal on nõudlus olulisel määral mõjutatud poliitilisest ebakindlusest ehk siis negatiivse stsenaariumi korral võib sektor silmitsi seista märkimisväärse ületootmisega.

Kokkuvõtteks võib öelda, et Hiina valitsuse otsus jätkata alternatiivenergia arendamise toetamist on igati teretulnud uudis. Olukorras, kus mitmed teiste riikide valitsused on toetusi oluliselt kärpimas, annavad head uudised sektorile taas kütust rallimiseks. Ilmselt kuldab programm Golden Sun üle ka valitud alternatiivenergia firmade investorid, kuid rohelise energia sektor tervikuna ilmselt lähiaastatel kindlalt jalgu alla siiski ei saa.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon