Valuutaturu nädala eelvaade: IMFi kohtumisel "valuutasõjale" lahendust ei tulnud - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: IMFi kohtumisel "valuutasõjale" lahendust ei tulnud

Risto Sverdlik

11.10.2010 12:57

USA dollar oli möödunud nädalal endiselt müügisurve all, tingituna kehvadest makronäitajatest ja jätkuvast hirmust Föderaalreservi rahatrükkimise ees. Euroopa ja Inglise keskpank ei järgnenud oma monetaarpoliitiliste otsustega Jaapani keskpanga eeskujule ja jätsid vähemalt praeguseks intressimäärad püsima endistele (kuid niigi ülimadalatele) tasemetele.

USA dollar

Eelmisel nädalal suurenes tõenäosus, et Föderaalreserv laseb käiku uue kvantitatiivse lõdvendamise programmi. Esiteks võtsid terve nädala jooksul sõna mitmed keskpanga ametnikud, kes avaldasid väga tugevat poolehoidu uue programmi käivitamiseks. Teiseks tuli reedene töötururaport oodatust tunduvalt kehvem, mille kohaselt kadus septembris väljaspool põllumajandussektorit 95 tuhat töökohta, kuigi analüütikud ootasid 5 tuhande töökoha kadumist. Suurima panuse sellele näidule andis avaliku sektori töökohtade vähenemine. Eraksektoris lisandus siiski 64 tuhat uut töökohta, mis jäi küll alla analüütikute ootustele. Töötusmäär jäi püsima 9,6% peale. Fed võib kasutada tööturu olukorda uue programmi käivitamise üheks ettekäändeks.

Teisest küljest ilmusid möödunud nädalal ka positiivsema noodiga makrouudiseid. Töönädala pikkuse, ajutiste töökohtade, esmase töötuabiraha taotlejate arv ja uute tööpakkumiste andmed on viimasel ajal näidanud kerget stabiliseerumist. Ka tootmissektori tulemused näitavad sektori tugevust, kuigi aeglustuvas tempos. Lisaks üllatas positiivselt ka teenustesektori indeks, mis kasvas augusti 51,5 punkti pealt 53,2 punktini septembris.

Ainsaks positiivsema väljavaatega Fedi ametnikuks on St. Louis Fedi president James Bullard, kes ütles reedel, et uus programm ei ole veel 100% kindel. Bullard lisas, et uus programm võidakse edasi lükata kuni detsembrini, kuna majanduse väljavaated ei ole nii tema sõnul niivõrd pessimistlikud, et keskpank peaks koheselt reageerima.

Alanud nädala olulisemateks sündmusteks on teisipäeval avaldatav Fedi viimase kohtumise protokollid, kust näeb täpsemalt, mis seisukohtadel keskpankurid majanduse osas on. Kolmapäeval avaldatakse igakuine eelarveraport. Neljapäeval ilmuvad tootjahinnaindeksid ja kaubandusbilansi puudujäägi andmed. Nädala lõpetab reedel avaldatavad jaemüügi tulemused, tarbijahinnaindeksid ja Michigani usaldusindeks.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Eelmise nädalal makroandmed näitasid, et III kvartalis oli Saksamaa endiselt eurotsooni kasvu allikaks.  Tootmistellimused taastusid augustis tööstustoodang kasvas oodatust rohkem. Tootmistegevuse aktiviseerumine viitab sellele, et nõudlus püsib Saksamaa toodete järele endiselt kõrgel, hoolimata euro korralikust kallinemisest. Tööstustoodangu mahu kasv on kooskõlas Saksamaa reaalse SKT kasvuga, mis oli III kvartalis 1% juures. Euro saavutas eelmisel nädalal $1,4000 taseme, kuid on nädalat alustamas kerge langusega.

Monetaarpoliitiliste otsuste osas ei toimud eelmisel nädalal muutusi. Euroopa keskpank jättis heade näitajate tõttu intressimäärad püsima 1% peale. Keskpanga juht Jean-Claude Trichet avaldas arvamust, mille kohaselt on valuutaturgude liigne volatiilsus soovimatu nähtus.

Sel nädalavahetusel toimus IMFi igaaastane kohtumine, kus üksmeele leidmine osutus keeruliseks, kuna riikide ja keskpankade juhid süüdistasid õigustatult teineteist erinevate meetmete rakendamises oma valuuta kunstlikult nõrgana hoidmisel. Hiinat süüdistati jüaani kursi manipuleerimises, samal ajal kui USAd süüdistati liigse likviidsuse tekitamisel läbi ülimadalatele intressimäärade.

Käesoleval nädalal ilmuvad eurotsooni makronäitajatest teisipäeval Saksamaa tarbijahinnaindeksid; kolmapäeval eurotsooni tööstustoodangu andmed; ja reedel eurotsooni tarbijahinnaindeksid ning augustikuu kaubandusbilanss.

EUR/USD

Naelsterling

Sarnaselt ootustele USA keskpanga stiimulprogrammi käivitamisele hindavad turuosalised ka Inglismaa keskpanga uue stiimulprogrammi võimalusi üpriski kõrgeks. Põhjust annavad selleks eelkõige probleemid Suurbritannia majanduse taastumise osas, mis on omakorda tingitud globaalmajanduse üldisest nõrgenemisest ja kartustest, et riiklikud kokkuhoiumeetmed lisavad taastumisele omapoolset survet.

Naelsterling on samas tugevnenud terve septembri, jõudes eelmisel nädalal dollari suhtes uuesti $1,6000 tasemeni, kus kaubeldi viimati augusti alguses, kuid edasise tõusu jätkumine tundub hetkel ebatõenäoline.

Enim üllatas eelmisel nädalal septembri majahindade rekordiline langus, mis lisaks nõrgale tarbijausaldusele toetab pessimistlikke väljavaateid majanduse taastumise osas. Töötleva tööstuse toodang tuli augustis samas oodatust parem ja PMI teenustesektori indeks näitas samuti kerget tõusu üle mitme kuu kestnud languse järel.

Makronäitajatest avaldatakse teisipäeval jaemüügi tulemused, tarbijahinnaindeks ning kaubandusbilansi andmed. Kolmapäeval ilmuvad nädala teenistuse andmed ja töötururaport. Reedel avaldatakse tarbijausalduse indeks.

GBP/USD

Jaapani jeen

Jeen sai möödunud nädalal jätkuvat tuge kartusest, et Föderaalreserv käivitab uue stiimulpaketi. Kuigi Jaapani keskpank on proovinud nii verbaalselt kui reaalselt takistada jeeni tugevnemist, pole see peale ajutiste kõikumiste käegakatsutavat tulemust andnud. Jeen tugevnes dollari vastu eelmisel nädalal ¥81,36 tasemeni, mis on ühtlasi uueks 15 aasta tipuks. Jaapani valitsusametnikud avaldavad keskpangale pidevalt survet, et see midagi jeeni tugevnemise vastu ette võtaks.

Alanud nädala makronäitajate osas on kalender suhteliselt tühi, kuid oodatav 3,8% langus masinate tellimustes annab valitsusele põhjust jeeni tugevnemise vastu sõna võtta. Jeen kurssi mõjutab sel nädalal ka tarbijate ja majapidamiste usalduse indeksid, mis avaldatakse teisipäeval. Reedel ilmuvad tööstustoodangu andmed ning suurimat kaalu jeeni liikumisele omab kahtlemata FOMC viimase kohtumise protokollide avaldamine.

USD/JPY

Käesoleva nädalal olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon