Valuutaturu nädala eelvaade: Kas euro ralli on läbi? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: Kas euro ralli on läbi?

Risto Sverdlik

18.10.2010 12:55

Möödunud nädalal nägime dollari jätkuvat langust, kuid reede lõpetas dollar tugevalt ja ka uut nädalat on alustatud tõusuga. Euro ralli on alates augustist olnud võimas, kuid sentimendi ekstreemsus viitab juba mitmendat nädalat võimalikule pöördumisele. Järjest suuremat kinnitust saav Fedi rahatrükkimise plaan on lisanud dollarile müügisurvet, kuid suures osas on turud uue programmiga juba arvestanud. Inglismaa keskpank suurendab ootuste kohaselt stiimulprogrammi mahtusid.

USA dollar

Möödunud nädalal langes dollari indeks selle aasta madalaima tasemeni 76,47 punktini. Dollar on olnud kitsas langustrendis alates augusti lõpust ning on ülitugeva negatiivse korrelatsiooniga kulla, riiklike võlakirjade ja S&P500 indeksi suhtes. Dollari indeks on samas testimas tõusvat trendikanalit, mis sai alguse finantskriisi põhjas, ja on potentsiaalselt suurema pöörde ees.

Peamine tegur dollari languse taga on viimasel kuul olnud jätkuv spekuleerimine Föderaalreservi võimaliku uue varasoetusprogrammi (ehk QE2) käivitamise osas, et „võidelda“ majanduse taastumise aeglustumise ja uue punktina „liiga madala“ inflatsiooniga. Viimastel nädalatel on QE2 käivitamise tõenäosus muutunud justkui surmkindlaks. QE2 käivitamise vajalikkust (ja eelmise programmi edukust) on kinnitanud mitmed Fedi ametnikud, kuigi mõned üksikud liikmed (Bullard, Yellek, Lacker ja Hoenig) on stiimulprogrammi osas vastumeelsemad.

Suurimat kaalu omab samas Fedi juhi Ben Bernanke arvamus, mille järgi joonduvad mitmed teisedki Fedi liikmed. Bernanke tõi reedel peetud kõnes välja, et majanduse taastumise aeglustumine mõjub tööturule rõhuvalt ja töötusmäära alanemine saab olema pikk ja aeglane, lisades, et pikaks veniv töötuse probleem vähendab tarbimist, millega seatakse omakorda taastumine suurema riski alla. Peamise töötuse põhjustajana toob Bernanke välja keinsianismist tuntud madala üldnõudluse kontseptsiooni; tööturu struktuurseid probleeme tema arvates ei esine. Inflatsiooni osas leiab Bernanke, et THI core näit on liiga madal ning inflatsiooni suurendamine aitaks kaasa majanduse taastumisele. Kulla, maisi, puuvilla jt toorainete hinnad on samas jõudnud rekordiliste tasemeteni.

QE2 võimalik käivitamine on suures osas finantsturgude (ja dollari enda) hindades juba kajastunud. Edasist suuremat dollari müümist võib põhjustada ainult üllatus QE2 mahu ja programmi käikulaskmise üksikasjade osas. Turud on QE2 mahtude osas hinnanud võimalikuks suuruseks kuni triljonit dollarit ja kui Fed peaks teatama väiksemast mahust, võib see turgudel valmistada pettumuse, millega saaks dollar tuge. Uut nädalat on dollar igatahes alustanud tõusuga: dollari indeks kaupleb 0,75% kõrgemal 77,84 juures.

Alanud nädalal ei ole USA makronäitajatest väga palju olulisi sündmusi oodata. Esmaspäeval ilmuvad tööstustoodangu andmed; teisipäeval koduehituste andmed; kolmapäeval ilmub Fedi nn Beež raamat; ja neljapäeval ilmuvad juhtiv indikaator ja Philadelphia Fedi tootmissektori küsitluse tulemused.

Küll aga oleks oluline jälgida Fedi liikmete sõnavõtte, mida on sel nädalal päris palju. Teisipäev on selles osas eriti kaalukas, kuna siis peavad kõne Bernanke, Evans, Dudley, Lockhart, Fisher ja Kocherlakota.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro saavutas reedel Fedi juhi Ben Bernanke kõnest tingituna uue 9 kuu tipu $1,4157 taseme juures, kuid pöördus seejärel ümber ja on võimalik, et see tipp jääb nüüd mõneks ajaks püsima ja eurot ootab ees suurem korrektsioon. Euro on olnud tugevas tõusujoones alates augusti lõpust, mille käigus tugevneti dollari vastu ca 12,5%. Hoolimata reedesest tugevast rallist lõpetas euro kauplemispäeva siiski madalamal, mis on analüütikute jaoks olulise tähtsusega, sest tehnilised indikaatorid viitasid juba mitu nädalat euro üleostetusele.

Euro liikumist mõjutab peamiselt siiski turgude riskisoov ja tugeva positiivse korrelatsiooniga S&P 500 trajektoor. Lisaks üldisele sentimendile mängib olulist rolli alanud nädalal ka Euroopa makronäitajad. Olulisematest sündmustest tasub silma peal hoida teisipäeval avaldavatel eurotsooni ehitusmahtude andmetel ja veelgi enam Saksamaa ja eurotsooni ZEW majandusindeksitel. Kolmapäeval avaldatakse Saksamaa tootjahinnad; neljapäeval eurotsooni tarbijausalduse indeks; ja reedel Saksamaa IFO indeksid.

Tasub veel märkida, et kuigi pöördumist euro tõusus on oodatud (ilmselgelt liiga varakult) juba paar nädalat, viitavad futuuride ja optsioonide positsioonid endiselt ralli jätkumise võimalikkusele. Siiski on sentiment euro puhul ekstreemne olnud juba mõnda aega, mis viitab võimalikule trendimuutusele. Euro on jätkanud alanud nädalal langust ja kaupleb hetkel dollari suhtes 0,8% madalamal $1,3860 taseme juures. Reedene sulgumine madalamal ja täna jätkuv langus toetavad samas võimalikku pöördumist euro rallis. Esialgne siht võib eurol olla tagasi $1,3500 taseme juurde.

EURUSD

Naelsterling

Suures osas tänu dollari nõrkusele jätkas naelsterling eelmisel nädalal tugevnemist, saavutades reedel nädala – ja ühtlasi 8 kuu – tipuks $1,6105 taseme. Tõusu taga oli nii nagu eurogi puhul Ben Bernanke kõne, milles ta toetas QE2 käivitamist. Viimasel kohtumisel jättis Inglismaa keskpank oma intressimäärad muutmata 0,5% peale ja varasoetusprogrammi mahu £200 miljardi peale.

Esmaspäeval teatas Bloomberg, et Londonis paikneva CEBR (Centre for Economics and Business Research) hinnangul laiendab keskpank stiimulprogrammi 50% ehk £100 miljardi võrra. Sellega üritatakse tasakaalustada valitsuse eelarvedefitsiidi kontrolli alla saamisest tingitud kulutuste vähendamist, mis peaks kartuste kohaselt andma tagasilöögi majanduse taastumisele.

CEBR teatas oma pressiteates, et „nad ootavad (keskpanga) monetaarpoliitika rakendamist fiskaalpoliitikale vastupidises suunas.“ CEBR prognoosib Suurbritannia majanduskasvuks 2011. aasta I kvartalis 0,1%, mis tähendab nende hinnangul 50% tõenäosust, et majandus võib hoopis langeda. Erinevate analüüsimajade raportid näitavad, et majanduse taastumine on juba tugevalt aeglustunud, võrreldes suvega.

Kolmapäeva avaldatakse Inglismaa keskpanga viimase kohtumise protokollid. Samal päeval teeb valitsus teatavaks ka eelarve kärbete üksikasjalise plaani. Juunis teatas UK varakantsler George Osborne plaanitavaks kulude kärpeks £80 miljardit ehk 6% SKTst, mis rakendatakse vahemikus 2011-2015. Sellest ajast avalikkuse ette lekkinud andmetest on teada, et tervishoiu sektor ja välisabile suunatud programmid pääsevad kärbetest, kuid teistes osakondades ja programmides on ette nähtud kuni 25% kärped, mis tähendab ühtlasi ka kuni 500 tuhande avaliku sektori töökoha kadumist.

GBPUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon