Sissejuhatus <i>daytrading</i>usse - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Sissejuhatus <i>daytrading</i>usse

Margus Järv

11.12.2000 08:22

SPETS, Fit, Niion, Jake, Sander, Tqnis, Kristjan, Tarmo, US, viies, beast, riskija, tiinas, heisenberg daytradingust

Ükski aktsia pole kunagi liiga odav, et teda mitte müüa ega liiga kallis, et teda mitte osta.(Lefevre)

Daytraderi definitsioon
Daytraderi varustus
Daytradingu firmad
Daytraderi strateegia ja taktika
Daytraderi portree 1(Niion)
Daytraderi portree 2(SPETS)
Arvamusi daytraderitest
SPETSI vihjed
Küsimused ja vastused

Definitsioon: Daytrader - see, kes teeb päevas suurel hulgal tehinguid ja mängib lühiajaliste kiirete liikumiste peale Investoriks kujunemisel on daytrading adrenaliini pakkuv ja reeglina esimene etapp, samas tihti ka vajalik etapp. (Tqnis)
Daytraderid saavad küll enamuse süüdistustest turu närvesööva volatiilsuse tekitamisest enda kaela, kuid tegelikult omavad tunduvalt vähem jõudu aktsiahindade liigutamiseks kui institutsionaalsed investorid. Daytraderite käive on küll disproportsionaalselt suur, kuid nende kontode arv moodustab erainvestorite kontodest vaid 0.1%. (Ajakirjandusest)

Daytraderi varustus:
Väga hea arvuti (500 PIII, Win 2000, 128-256 RAM) maksab ligi 20 000 EEK 
Kaks 19-tollist monitori, Hansol - hea hinna-kvaliteedi suhe (a 15 000EEK)
Internetiühendus, soovitav kaabel või ADSL.
Paigaldus u 1500 kuumaks u 1000  

Hea kui oleks kolm-neli monitori kahe arvuti taga, mis lisab kulusid.
Soovitav on CNBC, kuigi iga daytrader seda ei vaja: vaja eraldi satelliittaldrikut (4500) koos paigaldusega. Telekas, kui ei ole (3000) (Fit)
Seega: 36500-79000 EEK

Tuntuimad daytradingufirmad: www.mbtrading.com ja www.cybercorp.com.
Datek sobib ehk neile, kes mängivad paaripäevaste muutuste peale.
Aga daytraderite soov hoida orderi pealt kokku 5$ ja selle eest kaotada kiiruses, mugavuses ja mitmes turujälgimisvõimaluses, on viga, mida teevad amatöörid ja algajad.
Ma pole nii rikas, et osta odavat ja viletsat executionit.(Fit)

http://www.terranovatrading.com  
Kasutan ülaltoodud brokeri teenust (realtick III)
Daytraderil on raske midagi paremat soovida.
Hinnad on kuskil 19$ tehing.Meil õnnestus tänu suurele aktiivsusele (1000 tehingut kuus)hind alla kaubelda. (SPETS)

Strateegia ja taktika:

Ärge püüdke tippe ega põhju, ostke ja müüge astmeliselt. Kahjuks pean ütlema,et läbi löövad suured tegijad(pangad,fondid ja muidu väga rahakad inimesed) Otsisin 6 kuud oma "strateegiat", tehes selle ajaga 40 000$ eest tehinguid ja olin poole aasta pärast ikka seal kust alustasin, nullkasumis.

Kui mõni maakler, kes siin sõna võtab ja panga või fondi miljoneid liigutab, peaks oma rahaga alustama (min. 500 000 krooniga) jääks ta 95% jänni. Kahjuks minu nõksud sobivad ainult väga kogenud treidijale, kes iga päev 9h avuti taga kükitab. Kui mõni erategija siin on stabiilselt kasvavas kasumis, siis on ta............. .............tõenäoliselt teda pole. 

See turg on lihtsalt üles ehitatud pideva nülgimise taktikale,väga harva kui mõni tegija aktsia otse´üles põrutab.Väikese raha puhul ongi see viga ,et kõikumised on nii tillud ,et tehingutasu sööb võimaliku 1/4 ära kui mängida näiteks 100 MSFTi aktsiat. Tavalisel daytraderil pole eriti suurt summat ja ostes normaalse koguse a 100 taalast aktsiat paneb ta kogu oma raha mängu,et saada normaalne kasum 1/4-1/2 liikumise pealt. Suuremat osa oma rahast ühe aktsia alla pannes saab mängur lõpuks alati tünga.

Eestis oli tunduvalt ohutum mängida ei olnud just karta,et mõni aktsia 2 nädalaga 90% kukub. Nasdaq il lihtsalt ei saa hoida positsiooni pikemalt kui daytrader seda teeb,liiga kiiresti läheb ta sinu vastu ja miks mitte teenida 30*100 taala päevas,etem ja ohutum kui loota ühast tahingust nädalas 10 000K saada. 

Kunagi kujuneski välja mäng väikeste aktsiatega kuna polnud piisavalt raha,et suurte ja kallite aktsiatega mängida,aktsiat,mis kukub tuleb osta pidavalt alt poolt juurda 2-4*max ,kui sul on $30000 on raskusi osta 100 taalast aksiat ja veel mitut erinevat,kogused jäävad nii KURADI väikesteks,et tehingutasud teevad naksust 1-0.(pool aastat maksin tasudena a50 000 taala ja tõmblesin +-$5000 alg 30000taala juures, et suurte turutegijatega mängida ja nende suht väikesi liikumisi rahaks teha oleks tarvis kuni $200000-$300000,ma kahjuks ei ole nüüd ise praktikas oma toonast teooriat proovinud suurte peal,mul endal väikestega plõksides on korraga 400-1500 tükki käes,erandjuhtudel kuni 6000(need on ka olnud alla 5 taalased aktsiad)

Proovisin vahepeal kallite ja suurte aktsiatega mängida,kuid jäin lõpuks ikkagi nulli.Päevasiseselt ei saanud ma nendega hakkama, sest üks suur kukkumine SÕI,sÕÕB JA JÄÄB SÖÖMA kõikI eelnevaId plussE ära,mis oN väikeste põrgete pealt teenitud. Üle päeva jätta ei tihka,pole minu mäng.(SPETS)

Eelistan kindlamaid mänge: uudised ning tugevad support/ resistance levelid tiheda stop lossiga.(Fit)

simused ja vastused

Küsimus: Täitsa pull värk see day-trade :). Kohe ikka selline tõsine asi. Kuulu järgi pidavat olema ka selliseid hasartmnängijaid, keda kasiinodesse sisse ei lasta, kuna nad kasiinosid alati lüpsavad. SPETS, kas arvad et sinu puhul on sama fenomen?

Kui kasum kasvab,ilmneb ühel päeval,et ma olen liialt ohtlik USA majandusele,ja FBI korjab mu ära. Naljakas oleks.(SPETS)

Küsimus: Kas daytraderid on potentsiaalsemad hullumaja kandidaadid võrreldes investoritega, kes võtavad nägemusi pikemateks perioodideks?

Ei usu. Daytrade on nagu liinitöö. Õpid liigutused kätte ja muudkui vorbid. Pikapeale see kindlasti nüristab, aga hulluks minemise protsent ei tohiks nooremas eas dt-de hulgas eriti suur olla. (Kristjan)

Küsimus: Kas inglise keelt on vaja osata ja kui palju alustamiseks raha läheb vaja?

Inglise keelt on päris kindlasti vaja osata, raske öelda palju raha vaja on, et normaalselt spekuleerida ja tehingutasudele mitte jalgu jääda,oleks tarvis ligi 20 000$ või enam.(SPETS)

Vastamata küsimus: BTW, äkki oskab keegi kommenteerida, millise koefitsendiga hindavad kindlustusfirmad riski, kui nad daytraderitega elukindlustuslepinguid sõlmivad?(GorillaG)

“Daytrader’i” portree(Niion)

Mina Ise  

Vanus pisut üle 20-ne. esimene tehing vanuses 20 TSE-l Tegutsen kahel börsil - New Yorgis ja Tallinnas. Nasdaq-il olen enamasti day-trader ja TSE-l pikaajaline investor. Nasdaq-il alustasin summaga 30 000 kr. TSE-l vist 5000 kr (ei mäleta). Päevas olen enim kaotanud 40 000 kr ja võitnud 20 000 kr. Hetke portfelli väärtus on ~500 000 kr Nasdaq-il ja TSE-l vist ~30 000 kr.

Elan aga ikka vee ja leiva peal. Kvaliteeti suudan lubada endale enam vähem vaid uute riiete puhul (minu nõrkus, aga loomulikult pean vaatama hinnalipikut). Auto oleks liigne luksus minu jaoks kuna kõik, mida teenin paigutan uuesti edasi. Õpin koolis, kuid koolimaksu üle hakkan üha enam ja enam kahtlema (concordia), et kus on point. Tööd, mida pakutakse mind tavaliselt ei motiveeri (kui siis ainult ise midagi luua). Seda isegi siis, kui saaksin palka 30 000 kr kuus puhtalt. See raha pole minu jaoks köömes, aga hommikust õhtuni seepärast tööl vinduda oleks minu jaoks igav. Nii, et koolis ma ei näe enam suurt pointi, võib olla katkestan.

Mis kasu minust on siis ühiskonnale?

USA-st teenitu pealt ma makse ei maksa (mul on USA-s konto), sest andke andeks minu summat on kerge varjata. Tulevikus, oleneb võidetud summadest ma vist siiski midagi hakkan maksma. Ametlik töökoht Eestis (kust maksan ka makse) on ca 3000 kr kuus. Seega bussipiletid, juuksurid, mõned hilbud suudan katta. Tel arve (dial up) ca 800 kr kuus ja toit on vanematelt. Minu õnn:) - ma olen ikka vaene ja mind ei motiveeri enam eriti töökoht + kui mul veab võin hakata ka paremini ära elama

Kauplemistaktika:

mul on ainult 10-kond aktsiat. msft, yhoo, nok, ebay, mot, ericy jne veel mõned. Tõsi, sekka vaatan most active, ten loserit ja ten winnerit ning pickin sealt samuti mõned välja, mis tunduvad head. Kõiki ma ei suudaks aga hallata. Tegutsen nii karu kui härjana. st üks näide oli, et ostsin 120-nega yhoo-d, müüsin maha 118-nega ning ostsin tagasi 110-nega. Edasi müüsin maha 130-nega. Üks asi ongi see, et sa vahel pead ka kaotama, et edasi võita. minul polnud mõtet daytraderina hoida yahoo-d kuna ta kaotas pidevalt väärtust, aga siis ostsin jällegi tagasi, kui hind tundus mulle odav.

Spordihuvi:

benji - olen proovinud. käin kanuuga sõitmas (kui leian kaaslase, kes muretseb transpordi kohale:)). Samuti käin jooksmas, mis hoiab mu mõtted värsked.

“Daytrader’i” portree(SPETS)

Viisakatest nokkijatest ja muidu nokkijatest püüan aru saada, midagi muud nad eriti hästi ei oska. Oma saba kergitan liiga ebaviisakalt vast oma nooruse rumalusest. Olen näiteks 26a vana ja oman ainult keskharidust,mis ei takista mul olemast spetsialist omas maailmas,mida nii mõnigi teist ihaldaks, kuid kole lugu, isegi õnnetu kõrgharidus ei tee inimesest seda, milleks või kelleks ta loodud pole. Ärge jälgige nii kiivalt minu lauseehitust ja pole mõtet üle lugeda puudu olevaid tähti,ärge laske oma egol solvuda kui mingi "õnnetu" SPETS mõne kasuliku vihje eesti inimestele annab sealjuures ennast ebaviisakalt upitades.

Nüüd teen Nasdaqil õige rahaga 30-100%kuus.(alustasin 30 000$ nüüd olen kolme kuuga teinud sellest 155 000$) Arvan,et olen ainukene eestlane,kes valdab õiget börsil mängimise tehnikat,mis pealegi ei sisalda riski. Niipalju võin õelda ,et aktsiad millega ma mängin maksavad keskmiselt alla 10$ ja on väga volatiilsed ja ostan ma neid ainult teatud kindlatel hetketel ja väga lühikeseks ajaks keskmiselt 5-10min.ja niimoodi jällegi keskmiselt 50 tehingut päevas.Tehingu pealt saan jällegi keskmiselt 100-200$.

Mehed see börsi värk nõuab nutikust ja eelkõige pühendumist, istun 9h päevas arvuti ees ja treidn ja treidin.... Aktsiaid tuleb osta ja kohe müüa, kasumit jupikaupa koguda, mitte loota, et üks positsioon sind rikkaks teeb. Kui mõni mees nii lihtsatest asjadest ei ole aru saanud,mingu parem kojameheks.

Olles noor ja kogenematu lollpea kaotasin ma 1997a optsioonidega kogu oma raha ja suures masenduses püüdsin mõista kuidas ja kas üldse on võimalik aktsiatega võita. Maksimaalselt on mul tipphetkel a30 000$ positsioonide all ehkki võiksin kogu raha ulatuses osta(160 000$) see on üks osa riskivabadusest osata vötta positsioone summa eest,mis ei muutuks valusaks miinuseks kui aktsia juhtuks veel langema.

Ütlen veel ükskord,et kergem on teenida 50 korda 100$, kui ühe korraga 5000$. See on vist üks põhjus,miks mõnest saab miljokas,teine jääb elulõpuni maakleriks 30 000 kroonise kuupalgaga.

Arvamusi daytraderitest  

Daytraderil läheb hästi kui turg on volatiilne. Kas tõuseb või langeb, pole profi puhul oluline. Kõige hullem on seisev turg, hapukurgihooaeg. Seni kui jätkub ?????? tyypi "spekulante", kes ei suuda stop-lossi pidada ja kukkumise peale foorumis appi karjuvad, on daytrading endiselt mõttekas. Lolle PEAB turul olema.(Jake)

Olles minevikus mõnda aega diilingdeskis oma igapäevast leiba teeninud, sain paari aasta jooksul suurt hulka erinevaid daytradereid ja muid spekulante näha.
Selle asja jooksul koorus välja üks väga suure sagedusega korduv pattern: Enamus inimesi alustavad väikselt ja ettevaatlikult, võidavad veidi, kaotavad veidi, aga jäävad natuke plussi. Need kes ei jää plussi, lahkuvad, need kes jäävad, muutuvad tasapisi julgemaks ja suurendavad panuseid.
Inimestel, kes mängivad sellisel moel oma rahaga, jookseb kuskilt üks nähtamatu piir, millest edasi ei suudeta enam kaotusesse emotsioonideta suhtuda. Rahalises väärtuses võib see piir igal inimesel erinev olla, aga enamusel inimestest on see olemas. Nüüd, millalgi jõuab meie daytrader oma panustes selle piirini, ja kui siis turg pöördub vastu hoitud positsiooni, tabab inimest paanika, ja ratsionaalne otsus positsioon sulgeda lükatakse edasi, lootuses, et turg taastub. Ja siit edasi muutub selle otsuse tegemine iga hetkega raskemaks ja valusamaks. Siinkohal on hea meelde tuletada 97.ndat aastat, kus lõpuks suur osa inimesi oma positsioonidest väljuma sunniti.
Ma olen mitmeid aastaid Kommertskoolis loenguid pidades kasutanud ühte lihtsat testi, ja läbi aastate on tulemus raudse järjekindlusega samaks jäänud. Test ise koosneb kahest valikust:

Sul on valida:
a) 90% tõenäosusega võidad 100 krooni
b) 100% tõenäosusega võidad 90 krooni

Ning teine valik:
a) 90% tõenäosusega kaotad 100 krooni
b) 100% tõenäosusega kaotad 90 krooni

Silma järgi nii umbes 80% auditooriumist valib esimesest paarist b ja teisest paarist a. Mida see näitab on see, et inimesel on erinev suhtumine riskimisse sõltuvalt sellest, kas ta peab riskima võitmise või kaotamisega. Võitmise puhul on otsuse tegemine oluliselt lihtsam (ja meeldivam), kaotuse puhul kaldub enamus inimesi kergemini otsuse võtmist iga hinna eest edasi või endalt ära lükata, kasvõi juhuse hooleks jätta. Toodud näites asju juhuse hooleks jättes on kaotus limiteeritud 100 krooniga, tegelikus elus NASDAQ-il margini peal kaubeldes võib aga lugu palju palju hullem olla. Loomulikult on inimesi, kes suudavad ka sellises olukorras edukad olla, aga kogu selle pika jutu mõte oli tungivalt soovitada enne hoolega ja väga kainelt järele mõelda ning oma eeldusi ja võimalusi analüüsida, enne kui pea ees vette hüpata. Sest see VÕIB olla su elu kõige kallim viga. (Tarmo)

Mulle meeldib daytradingust alati jutte lugeda, sest mina küll veel ühtegi sellist inimest ei tea, kes ütleks, et ta aja jooksul on miinusesse jäänud. Ikka tulevad kõigil meelde positiivsed momendid.(US)

Tegevus nagu iga teinegi. Võiks isegi öelda et töö nagu iga teine töö. Kes tahab edukas olla peab oma ametit valdama. Kes on daytradingu selgeks saanud see on edukas. Ja nii nagu ei saa meist kõigist baleriine või estraaditähti nii ka daytrading igaühele ei sobi. Väheke peab eeldusi ka olema. Õige ei ole väide et daytrading on lihtne ja papp tuleb kergelt kätte. Ei - vaeva tuleb näha ja kõvasti tööd teha. Daytrading ei ole mingi õnnemäng mida mõned 'kangelased' a la Mark Barton teevad. Kui asju mõistlikult võtta ja mitte lollusi teha siis ei ole vaja kedagi maha lasta. Puhtalt enda lollus. Ja risk on igal pool, daytradingus kui ka pikaajaliselt investeerides. On tõsi et daytrading on rohkem proffide pärusmaa. See on nagu profiliiga kus amatööril on raske hakkama saada. Sellest hoolimata on üksikuid iseõppinud proffe kes suudavad ja saavad hakkama.
Daytradingul on veel üks omapära. Aega otsuse tegemiseks on vähe. Enamasti ei jõua põhjalikult analüüsida - otsus tuleb teha kohe. Paljud sattuvad krampi ja teevad vale otsuse. Aga nagu eespool õieti märgiti ka 97 aastal ei suutnud paljud õiget otsust teha - kuigi aega oli nädalaid. Siit võib teha järelduse et nagu daytrading ei sobi kõigile, nii ka üldse investeerimine ei sobi kõigile. Eespool oli mainitud võimalus et kui on palju raha siis investeeriks hoopis oma ärisse. Jah, aga ka investeerimist, aktsiatega kauplemist ja daytradingut tuleb samamoodi käsitleda kui ´oma' äri. Tahe teenida riskeerides rohkem (kui tavalise tööga). Otsida võimalusi ja olla valmis kaotusteks. (Sander)

Üks mu tuttav keegi Elder on võrrelnud daytrading´ut arvutimängudega. Tavalist invetseerimist võib vaadelda, kui mängu alustamist esimesest tasemelt. siis daytrading on mingi 9 või 10´s tase. tavaliselt inimesed ei alustada mängimist sellistelt tasemetelt, selleks on vaja oskusi... 

Kohe, kui asi läheb hapuks, nimetatakse investeering pikaajaliseks. Üldine küsimus invetseerimise puhul, aga eelkõige daytradingu puhul, seisneb money management´st, kui seal on kõik korras siis pole vahet mingit. (viies)

Arvan, et kõik on personaalne. Üldistused a la "daytraderid on lollid" on jama. On väga häid daytradereid ja väga häid pikaajalisi investoreid. Ja ka halbu. Kahtlemata nõuab daytrading rohkem energiat ja pole praktilselt võimalik põhitöö kõrvalt. Samas, ei saa nõustuda väitega, et daytrading nõuab suuremaid oskusi. Ja veel - kas peale daytradingu on ainus võimalus pikaajaliste positsioonide võtmine? Mulle endale väga hingelähedane value investing e. kui midagi on "out of value" turul, siis reageerid vastavalt lühikese või pika positsiooniga. Ja oled kas lühi- või pikaajaliselt. (beast)

Tõsine investeerija omab nasdaq level II, termin daytrader tahendab kindlast nasdaq level II olemasolu ja palju palju muud. tosine investeeria jaotab oma aja nii: 1. 0 h oma elu 2. 24 for 7 market life (tiinas)

T.Odean'i andmetel (kunagi varem andsin lingi, kui kedagi huvitab, võin jälle üles otsida) on seoses online tradingule üleminekuga investorite tootlused varasemeta perioodidega kehvemaks läinud. Eelmisel aastal oli nii-öelda isehakanud daytraderite aastatootlus 90% juhtudel ca 5%, mis indeksitele kõvasti alla jääb. Siit ka võib olla vastus, miks 70% S&P indeksile kaotavat fondihalduritest siiski turgu omavad. Sellist kaadrit, kes turul "daytradivad" nad ikkagi ületavad.(Kristjan)

Niisiis, kuna kasutada olev investeerimiskapital on väike, näen oma vara kiire kasvatamise ainuvõimalusena daytradingut (lühiajalist investeeringut). Pikad positsioonid on siin ebaratsionaalsed, et mitte öelda mõtetud. Näide minu esimesest investeeringust USA marketile. 25.02.2000. a. turu üldise eufooria foonil võtsin lühiajalise positsiooni TDCM-s ($4,7) , millest sai aga pea 5 kuune investeering. 28.07. realiseerisin lõpuks hinnaga $1,12. Ma ei näinud enam perspektiivi ja foorumist sain ka kinnitust, et TDCM on tundmatu ja vabalanguses ettevõte. Paar nädalat hiljen pean kahetsusega veenduma, et aktsia on 200% tõusnud. Häving milline... Mida tegin valesti?(Rsikija)

Üldiselt ma ei võta eriti pikaks ajaks positsioone, kuid tihti tuleb nentida et kui väikest kasumit kotti ei topi siis võib üldse suu puhtaks pühkida. Kellegil oli põhimõte: Sisene vaikselt Küsi vähe Lahku kiiresti Hea põhimõte Daytraderiks siiski nagu ei tahaks hakata. (sander)

Lugupeetavad day-traderid, ärge olge lühiajalised. Selle all mõtlen, et kuigi lühiajaliselt on langus vesi teie veskile, pole see pikaajaliselt teps mitte. Kui ikka turg totaalselt crash'ib, siis kaob ka volatiilsus koos peksasaanud investoritega. Ja siis võib juhtuda midagi TVB praeguse hingitsemise sarnast. (beast)

Tegelikult on võimalik daytradingut teha ükskõik milliste aktsiatega, millel on käive taga, isegi Berkshire Hathawayga. Piisab kui teed endale sektori ja antud aktsia(te) üksikasjad detailselt selgeks. Tean tüüpe, kes sellega tegelevad ja teenivad korralikult. Ja kui tehnoloogiasektor tõesti crashimise järel vaikseks ja vähevolatiileks muutub nagu Beast ennustab (ise ma seda ei usu, aga u never know), siis ilmselt tulebki taolise taktika peale üle minna. (Fit)

Aga kogu see daytreidimine meenutab mulle kraavikaevamist...(tehas)

Daytraderi investeerimiskriteeriumid on väga lihtsad: otsi volüümi ja volatiilsust. NB! Mõlemad tingimused peavad olema täidetud (Heisenberg)

Klassikaline Daytrader ei hoia avatud positsioone üle öö. Mina aga võin avatud positsiooni hoida ka päris mitu päeva. Ka ei sihi ma positsioone 10-30 min perioodiks. Enamasti arvestan ikka mitmete tundide ja päevadega. Ma olen valmis isegi mitmeid nädalaid positsioone hoidma. Kuid teen seda harva tulenevalt optsioonide iseärasusest. Ka arvestan ma turu ja sektorite pikemaajalisemat liikumist. Isegi fundamentaali kiikan ühe silmaga. Ja aktsiate pikemaajalisemat trendi arvestan ka. Ma ei võta positsiooni isegi lühiajaliselt siis mitte kui pikaajaline väljavaade on halb. On veel mõningaid erinevusi mis tulenevad minu strateegiast ja taktikast. Aga jah, eks piirid ole natuke nii ja natuke naa. Tegelikult see nimi pole minu jaoks nii oluline. Trader käib küll. (Sander)

SPETSI vihjed

Ärge pange pahaks,kuid nii kaua kui keegi tegelb aktsiahindade etteennustamisega on tegemist diletandiga,mitte spekulandiga.

Niikaua kui te ostate lootes,et ehk läheb,jääte te luuseriteks. Ostke siis kui te teate,mis toimub. Rikkaks ei saa ehku peale vaid kindla peale.

Langev turg on minu parim sõber, 5-10 korda teenin rohkem kui indeksid langevad,võrreldes tõusva turuga.

Mul ei ole närvi ja ka mõtet hoida aktsiaid üle mõnekümne minuti, müün kui tunnen,et rohkem tahta oleks riskida kaotada ka juba saavutatu. Step by step.

MA EI OSTA ÜLE 20$-SEID AKTSIAID, SEAL ON LIIGA PALJU PAANILIST RAHA JA LÕPPU POLE VAHEST NÄHAGI.

EHKKI KÕIK AKTSIAD MIDA MA MÜÜN TÕUSEVAD ISEGI SAMAL PÄEVAL ÜLE 6% VEEL PEALE MINU MÜÜKI,EI TOHI KURTA. KUIDAS MA SAAKSKI,KUI ÜHE PÄEVAGA VÕIDAN TAVAEESTLASE AASTAPALGA

Kolm korda läheb ehk täppi üks kord mööda,sellest piisab. Jään oma liiskude juurde kiirete liikumiste peale. Loodan,et USA turu ajuvabad investorid said aru,mis võib juhtuda kui nad samamoodi jätkavad.

Samas on kena kui turg kohati üles rallib on oodata siis ka müügirallisid. Need tõusu päevad on nii kohutavalt igavad, et mul jääb isegi aega foorumis ja mula ajada.

Osta, mis kukub ja kui ei ole näha põrke märke - müü!

Mis siin ikka ennustada, suht juhuse asi, kuid loogiline on, et see, mis ülemõistuse tõuseb,kukub veel rohkem kui ülemõistuse.

Mis vahet sel on kas turg on karune või pulline, peaasi,et liigub,lihtsalt karuturul on tõusud lühikesed ja kasumit tuleb kiiremini välja võtta.

Graafikuteta ei oleks küll midagi peale hakata. Kasutan ainult graafikuid(päeva ja päevasiseseid)otsustamaks osta või mitte, uudiseid ei usalda.

Lootused ei tee rikkaks, kindla peale mäng teeb




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon