Valuutaturg: USA majandusnäitajad halvenemas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: USA majandusnäitajad halvenemas

Risto Sverdlik

06.06.2010 13:44

Dreamstime

Kreeka probleemid on hetkeseisuga pisut taandunud ja tähelepanu on pigem suunatud globaalmajanduse kasvu väljavaadetele, mis eesotsas USA majandusnäitajate halvenemisega on pannud kriisist taastumise jätkusuutlikkuse küsimärgi alla. Sel nädalal teevad mitmed keskpangad oma intressimäära otsuse.

USA dollar

Finantskriisist hakati ametlike andmete järgi väljuma juba ligi kaks aastat tagasi, kuid maikuu makronäitajad annavad kõike muud, kui põhjust rõõmustamiseks. Reedel avaldatud töötururaport tuli tugevalt alla ootuste, kui maikuus lisandus väljaspool põllumajandussektorit kõigest 54 000 uut töökohta, kuigi oodati 165 000 töökoha lisandumist ja samas korrigeeriti allapoole ka eelmiste kuude näitajaid. Lisaks tõusis ka ametlik töötusmäär 10 baaspunkti võrra 9,1% peale. Erasektoris lisandus samas küll 83 000 töökohta, kuid ka see jäi ligi enam kui kahekordselt ootustele alla.

Nõrgenemise märke on näitamas ka teised sektorid. ISM tootmissektori indeks langes maikuus 6,9 punkti 53,5 tasemeni ja samal ajal langes ka tarbijate usaldusindeks, mis kukkus maikuus 5,2 punkti 60,8 tasemeni, peegeldades tööturu olukorda ja jätkuvat langust kinnisvarahindades. Tarbijausalduse indeks on praegusel tasemel kõigest napilt kõrgemal, võrreldes majanduskriisi raskeimate aegadega.

USA dollar on viimased kaks nädalat olnud müügisurve all ja reedesed makronäitajad lisasid sellele omalt poolt veel jõudu juurde. Dollari indeks on iga päev tegemas uusi mitme nädala põhjasid ja täna varahommikul langes indeks nelja nädala madalaimale tasemele 73,67 punkti juurde. Dollar kaupleb mitme nädala põhjades nii euro kui Austraalia dollari vastu; Uus-Meremaa dollari vastu langes USD mai lõpus mitme aastakümne põhjadesse ja Šveitsi frangi vastu on USD kauplemas kõikide aegade põhjades. USD on viimase kuu jooksul tõusnud samas Kanada dollari vastu.

Alanud nädal on USA avaldatavate makronäitajate osas suhteliselt hõre. Teisipäeval ilmub aprillikuu tarbijakrediidi muutus, kolmapäeval avaldab Föderaalreserv „beeži raamatu“, neljapäeval ilmuvad lisaks töötuabiraha taotluste andmetele ka aprillikuu kaubandusbilanss ja reedel avaldatakse maikuu eelarveraport.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Kreeka võlakriisi ümber on pinged mõnevõrra taandunud, kui Euroopa keskpank, Rahvusvaheline Valuutafond ja Euroopa Liit jõudsid eelmisel nädalal Kreeka valitsusega kokkuleppeni, millega Kreeka valitsus võttis endale kohustuse kiirendada riigivarade erastamisprotsessi ja teha suuremaid kärpeid avaliku sektori kulutustes. Nende sammudega loodab Kreeka saada lisaks käimasolevatele rahasüstidele ka uut päästepaketti, mille tulemusena pääseks riik vajadusest finantseerida oma tegevust läbi kapitaliturgude.

Juunikuus on Kreeka jaoks kolm olulist kuupäeva: 20. juunil toimub eurotsooni rahandusministrite kohtumine, kus saab kindlasti üheks teemaks olema Kreeka olukord; 24. juunil kohtuvad Euroopa riigijuhid, kus kiidetakse suure tõenäosusega heaks Kreeka järgmine abipakett; ja 29. juunil saab kõikide eelduste kohaselt Kreeka IMFilt plaanipärase rahasüsti, kuigi eelmisel nädalal teatas IMF, et nad ei pruugi seda väljastada.

Ka turuosaliste tähelepanu on Kreeka probleemidelt maailma majanduse taastumise peale suunatud ja euro on saanud seeläbi maikuu esimeses pooles toimunud suuremast langusest taastuda. Euro langes maikuu keskpaigaks dollari vastu $1,4000 tasemeni ja on sealt tänaseks tõusnud ligi 4,5%, kaubeldes ülevalpool $1,4600 taset ning suure tõenäosusega võetakse suund uuesti $1,5000 taseme juurde. Euro on teinud viimastel nädalatel korraliku tõusu ka Austraalia ja Kanada dollari ning naelsterlingi vastu.

Alanud nädalal ilmuvad Euroopast mitmed olulised makronäitajad. Esmaspäeval avaldatakse eurotsooni Sentix investorite usaldusindeks ja aprillikuu tootjahinnaindeksid. Teisipäeval ilmuvad eurotsooni aprillikuu jaemüügi tulemused ja Saksamaa tehaste tellimuste andmed. Kolmapäeval avaldatakse Saksamaa aprillikuu kaubandusbilanss, eurotsooni esimese kvartali SKT tulemused ja majapidamiste tarbimiskulutuste andmed ning Saksamaa tööstustoodangu näidud. Neljapäeval teeb Euroopa keskpank oma intressimäära otsuse, mis jäetakse kõikide eelduste kohaselt küll muutmata 1,25% peale. Reedel avaldatakse Saksamaa tarbijahinnaindeksid.

EURUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon