LHV Pärsia Lahe Fond alustas investeerimist Saudi Araabiasse - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV Pärsia Lahe Fond alustas investeerimist Saudi Araabiasse

Joel Kukemelk

23.12.2011 10:25

Shutterstock

Sel nädalal tegi LHV Pärsia Lahe Fond oma esimesed investeeringud maailma suurimaid naftavarusid omavasse Saudi Araabiasse. Riigi selle aasta SKP reaalkasvuks kujuneb Saudi Araabia keskpanga sõnul +5.1% ning eelarve ülejäägiks 9.1% SKPst.

Kui seni on LHV Pärsia Lahe Fond Lähis-Ida koostöönõukogu ehk GCC-riikidest investeerinud Katari, Araabia Ühendemiraatidesse, Omaani ja Kuveiti, siis nüüd lisandus siia ka Saudi Araabia. Peamiselt Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida vaeseid riike tabanud Araabia kevade protestide järel võttis Saudi Araabia vastu mitu finantspaketti, mille eesmärk oli oma riigi kodanike heaolu märkimisväärne parandamine. Hoolimata mitme aastastest kokkuvõttes rohkem kui $100 miljardit maksma minevatest finantspakettidest on sel Lähis-Ida suurimal majandusel eelarve ikkagi ülejäägiga. Nafta müügist saadud tuludest on piisanud nii enneolematus mahus majanduskasvule ja erinevate majandusharude arendamisele kaasa aitavate pakettide vastuvõtmiseks kui ka jätkuvalt tulevaste pikaajaliste reservide kogumiseks. Kuid positiivne pole ainult riigi poolt majandusse süstitav raha, vaid ka see, et rahvusvahelistes riikide konkurentsitabelites liigutakse ülespoole, riiki moderniseeritakse ja liberaliseeritakse (näiteks sellel aastal vastuvõetud otsus naistele hääleõiguse andmise osas). Saudi Araabiast ja seal vastu võetud finantspakettidest kirjutasin viimati pikema artikli 31. mail – link siin.

Esimese Saudi Araabia suunalise investeeringu tegime Samba Financial Groupi. Samba Financial on Saudi Araabia üks suurimaid finantsettevõtteid. Üle riigi on neil enam kui 60 pangakontorit ja ligi 500 sularahaautomaati. Samba Financial nimetati Londoni maineka Financial Timesi finantsajakirja „Banker“ poolt 2011. aastal Saudi Araabia parimaks pangaks. „Global Finance“ nimeline ajakiri on Samba Financiali riigi parimaks pangaks valinud juba aga 6 aastat järjest (link siin) ning 2011. aastal nimetanud panga samaaegselt ka Saudi Araabia kõige turvalisemaks ja üheks kogu maailma turvalisemaks pangaks. Tänase hinna juures on 2012. aasta ettevaatavad suhtarvud järgmised: dividendimäär 4.3%, P/B 1.3x, P/E 8x ja ROE 17%. Turvalise ja maineka panga eest kiiresti kasvavas Saudi Araabia majanduskeskkonnas on need näitajad pigem odavad.

Saudi Araabias on aga mitmeid teisigi huvitavaid investeerimisvõimalusi. Siinkohal võib näideteks tuua nii Lähis-Ida suurima ja jätkuvalt kiiresti kasvava integreeritud piimatoodete ettevõtte Almarai kui ka petrokeemia ettevõtte Saudi Basic Industries (SABIC).

Almarai läks börsile 2005. aastal ja see nimi on valitud ka üheks Araabia maailma tuntuimaks brändiks. Almarai müügituludele prognoosib analüütikute konsensus täna 2011. aastaks 14% kasvu, 2012. aastaks 16% ja 2013. aastaks veel täiendavalt 14%. Ettevõtte oodatav dividendimäär 2012. aastaks on 2.5%, P/B 2.9x, P/E 15x ja ROE 21%. Araabia maailma tuntuima brändinime eest võib sellist (ja ka kallimat) hinda maksta küll.

SABIC on maailma üks juhtivaid kemikaalide, väetiste, plastikute ja metallide tootjaid. Ettevõte asutati 1976. aastal, mil seni kasutuna näivat nafta pumpamise kõrvalprodukti – maagaasi – hakati kasutama tööstuses. Enne seda põletati gaasi puurtornide juures massiliselt lihtsalt niisama ära. Tänaseks on tegu ühe suurima väetiseid, polümeere ja kemikaale eksportiva ettevõttega maailmas. Samuti ollakse üks suurimaid terasetootjaid Lähis-Ida piirkonnas. Aktsiad kauplevad täna 9.5x konsensuse poolt oodatavat 2012. aasta kasumit, teenib üle 20%list ROE’d ja dividendimäär jääb 4% ja 5% vahele.

Saudi Araabia börsi viimase 10 aasta liikumine:

LHV Pärsia Lahe Fond on Morningstari poolt „Aafrika ja Lähis-Ida“ kategoorias hinnatud 5-tärni fondiks (maksimaalsest võimalikust viiest tärnist). Maksimaalset 5-tärnilist hinnet pannakse ühes kategoorias ainult ca 10%le fondidest ning mida kõrgem hinne, seda parema riskiga läbikorrigeeritud tootluse on fond võrreldes teiste sama kategooria fondidega saavutanud. Link Morningstari lehele on siin.

Lingid LHV Pärsia Lahe Fondi veebilehekülgedele on siin ja siin.

2011. aasta hakkab nüüd aga lõpule jõudma ning ukse ees on jõulud ja aastavahetus. Soovin kõigile endistele, tänastele ja tulevastele investoritele rahulikku ja mõnusat jõuluaega lähedaste ja sõprade seltsis ning meeleolukat ja säravat tasapisi lähenevat aastavahetust!

Joel Kukemelk

LHV Pärsia Lahe Fondi fondijuht

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon