LHV Pärsia Lahe Fond alustas investeerimist Bahreini - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV Pärsia Lahe Fond alustas investeerimist Bahreini

Joel Kukemelk

23.01.2013 10:47

Shutterstock

2013. aasta jaanuaris alustas LHV Pärsia Lahe Fond investeerimist Bahreini. GCC-riikidesse investeeriva fondi jaoks oli tegu GCC-ühenduse viimase ehk kuuenda riigiga, kuhu fondiga raha paigutatakse.

Seega nüüd on LHV Pärsia Lahe Fondi investeeringud esindatud kõigis kuues GCC-riigis: Kataris, Araabia Ühendemiraatides, Saudi Araabias, Omaanis, Kuveidis ja Bahreinis. Bahreini aktsiaturg tegi sarnaselt muule maailmale globaalse finantskriisiga seoses aastatel 2008-2009 läbi väga tugeva languse, mida võimendas omakorda naaberriigi Araabia Ühendemiraatide kinnisvaraturu (eesotsas Dubaiga) väga tugev ja kiire jahenemine. Kui 2011. aasta alguses alanud nn Araabia kevad jättis Lähis-Ida jõukad riigid sisuliselt puutumata, siis Bahrein nendest ei pääsenud. Üheks põhjuseks, miks rahutused, mis muidu levisid vaestes Lähis-Ida riikides, jõudsid ka Bahreini, peitus selles, et ca 30% riigi elanikest on sunniidid ja ca 70% šiiidid, kuid riiki valitsetakse sunniitide poolt. 2011. aastal Bahreinis toimunud protestid jätkasid sealse aktsiaturu survestamist ning Bahreini indeks vajus uutele põhjadele. Bahreini börsiindeksi hinna ja raamatupidamisväärtuse suhe ehk P/B on pärast 2008. aasta tipust tehtud 65%list kukkumist selle kõige tulemusel langenud 0,8x peale, börsi ajalooline keskmine on samal ajal olnud 1,4x ja mediaan 1,2x. Nüüd on aeg sealmaal, et saab öelda, et Bahreini aktsiaturg on pikaajaliselt muutunud väga atraktiivseks. LHV Pärsia Lahe Fondi esimeseks kaheks Bahreini suunaliseks investeeringuks olid maailma üks suurimaid alumiiniumiettevõtteid Aluminium Bahrain ja kohalik telekomifirma Bahrain Telecom.

Üle 40-aastase tegevusajalooga Aluminium Bahraini aktsiad noteeriti Bahreini börsil 2010. aasta novembris ning aktsia on selle ajaga kaotanud üle poole oma väärtusest. Ettevõttel endal läheb tegelikult aga hästi – 2012. aastal tehti ettevõtte ajaloo uus tootmisrekord, kui toodeti 890 217 tonni alumiiniumi. 2012. aasta oktoobris jõuti kokkuleppele ka USA alumiiniumifirmaga Alcoa peetud kohtuvaidluses, mille järgi lubas Alcoa Aluminium Bahreinile aasta jooksul kompensatsiooniks tasuda $85 miljonit, kuna Alcoa oli varasemalt altkäemaksude abil läbi surunud Aluminium Bahraini jaoks ebasoodsaid lepingutingimusi. Aluminium Bahraini pikaajaline visioon, kasumi teenimise võime ning hinnatase on täna atraktiivsed. Analüütikute poolt oodatavate numbrite põhjal on 2013. aasta ettevaatavad finantssuhtarvud järgmised: dividendimäär 7,8%, P/B 0,55x, P/E 7,2x ja omakapitali tootlikkus ehk ROE 9,9%. Ettevõte on aastast aastasse teatanud uutest tootmisrekorditest (suure eelise annab alumiiniumi töötlemisel kasutatav (soojus)energia, mis Bahreinis tuleb odavamalt kätte kui suurel osal mujal maailmas) ning firma lõikab kasu maailma majanduse järk-järgulisest taastumisest ning metallide suuremast nõudlusest seoses arengumaade jõukuse kasvuga.

Bahrain Telecomi aktsiasse investeerimise peamisi põhjuseid saab otsida odavatest hinnatasemetest. Aktsia kaupleb 7,7x oodatavat 2012. aasta kasumit, hinna ja raamatupidamisväärtuse suhtarv ehk P/B on 1,2x (vs 7-aasta ajalooline keskmine 2,3x ja mediaan 1,9x) ning 2012. aasta 3. kvartali lõpu seisuga oli firma netovõla positsioon negatiivne ehk rahalised vahendid ületasid võetud kohustusi. 2011. aasta eest maksti dividendidena välja 0.035 BHD aktsia kohta, mis teeb ajalooliseks dividendimääraks 8,6%. 2013. aastal pannakse Bahreinis oksjonile ka 4G litsentsid, mille võitmine aitaks ettevõttel oma positsiooni telekomiturul veelgi tsementeerida ja looks võimalusi täiendavaks kasumikasvatamiseks.

Bahreini aktsiaturu ajalooline liikumine:

2013. aasta 22. jaanuari seisuga on LHV Pärsia Lahe Fondi investeeringud riikide lõikes jaotunud järgmiselt: 33,0% Kataris, 32,3% Araabia Ühendemiraatides, 13,1% Saudi Araabias, 8,9% Omaanis, 5,7% Kuveidis, 3,3% Bahreinis ja 3,7% hetkel rahas.

Lingid LHV Pärsia Lahe Fondi veebilehekülgedele on siin ja siin.

Joel Kukemelk

LHV Pärsia Lahe Fondi fondijuht

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon