USA internetikasiinod tõusevad tuhast - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA internetikasiinod tõusevad tuhast

Vallo Lees

05.03.2013 09:11

Dreamstime

Eelmisel nädalal New Jersey kuberneri poolt allkirjastatud seadus internetikasiinode legaliseerimiseks oli järjekordne võit sektorile, mis USA võimude silmis on kui kriminaalne ettevõtmine. Tegu on kolmanda ning siiamaani suurima osariigiga, kes on muutnud interneti hasartmängud seaduslikuks ning arvatakse, et üha enam osariike võtab sellest eeskuju.

Võitlus online hasartmängude pärast on USAs kestnud juba üle kümne aasta. Juba 1999. aastal tuldi lagedale internetikasiinode keelustamise eelnõuga (Internet Gambling Prohibition Act), kuid USA senatist eelnõu Jack Abramoffi eduka lobitöö tõttu läbi ei läinud. 2006. aasta septembris aga võtsid nii esindajatekoda kui ka senat vastu Unlawful Internet Gambling Enforcement Act seaduse, mis muutis rahaülekanded pankadest ja teistest sarnastest institutsioonidest internetikasiinode kontodele ebaseaduslikuks. Seetõttu olid mitmed internetikasiinod sunnitud oma tegevuse USAs peatama. 2011. aastal tegi USA justiitsministeerium aga kannapöörde ning olles vaid aasta aega varem jaganud online hasartmängude korraldajatele kahe käega kriminaalsüüdistusi, õhutas amet osariike kaaluma internetikasiinode lubamist.

New Jersey seaduse kohaselt peab panuse tegija olema füüsiliselt osariigis, mida sektori ning seaduslike asjatundjate sõnul on võimalik kinnitada. Seega lihtsalt peakorteri loomine New Jerseysse pole variant, et saada ligipääsu kogu USA turule. Samas on silmapiiril aga palju suuremad võimalused läbi osariikidevahelise koostöö, kuigi mitmed ärilised ja seaduslikud aspektid võivad siinkohal tekitada probleeme.

Siiski on New Jerseys vastu võetud seadusega lubatud ka hasartmänguturu regulaatoritel laiendada võimalike mängijate hulka, liikudes üle osariigi piiride ja sõlmides kokkuleppeid teiste osariikidega. Ka Nevadas, kus ettevõtted juba tegelevad osariigisisese pokkerivõrgustike loomisega, allkirjastas kuberner Brian Sandoval hiljuti seaduse, mis lubab sõlmida kokkuleppeid teiste osariikidega, et siduda omavahel mängijaid. Sellised kokkulepped võivad äärmiselt kasulikuks osutuda väiksematele osariikidele, kus näiteks internetipokkeri operaatorid saaksid ligipääsu suuremale hulgale mängijatele.

Kuid nagu juba mainitud, siis probleemkohti jagub. Näiteks osariikide hasartmänguseadused on erinevad, mis eeldab mõningast tööd nende ühtlustamisel. Ühtlasi on õhus veel palju küsimusi alates sellest, milline mõju võib olla internetikasiinodel füüsiliste kasiinode ärile, kas interneti hasartmängude levikuga tõuseb ka hasartmängu sõltuvus, kas vanuse kinnitamise, rahapesu tõkestamise, asukoha ja muud süsteemid on adekvaatsed jne.

Siiski on analüütikud sektori suhtes muutumas positiivsemaks. H2 Gambling Capitali prognooside kohaselt peaks online hasartmängud esimesel tegevusaastal New Jerseys genereerima $410 miljonit müügitulu ning mõne aasta pärast oodatakse selle näitaja suurenemist $590 miljonini. New Jersey osariik võtab hasartmängu korraldajate brutokasumilt 17,5% suurust maksu. Kuidas müügitulud täpsemalt 2015. aastal erinevate hasartmängude vahel jagunevad, saab vaadata alljärgnevalt jooniselt.

Allikas: Morgan Stanley

Morgan Stanley analüütikud usuvad, et New Jersey otsusest saavad kasu eelkõige PokerStars, 888 Holdings ning Bwin.Party Digital Entertainment. PokerStarsi nähakse pokkeri segmendi liidrina, kuid ettevõttel puudub kogemus muude kasiinomängude vallas. Kuna 888-l ja Bwin.Party’l on juba partnerlused osariigis olemas, arvab Morgan Stanley, et just need kaks hõivavad poole New Jersey online hasartmängude turust. Sellest lähtuvalt tõsteti ka 2015. aasta aktsiapõhise kasumi prognoosi Bwin.Party puhul 5% ning 888 puhul 24%.

Samas on aga tähelepanu pööratud ka teiste osariikide tegevusele ning oodatakse nende avanemist internetipõhisele hasartmänguturule. Näiteks Californias on hetkel arutluse all kaks vastavat eelnõud ning Mississippi, Michigan, Pennsylvania ja Florida töötavad samuti antud seaduste kallal. Eeldades, et kõikides nendes osariikides ka online hasartmänguseadused heaks kiidetakse nähakse käesoleva kümnendi lõpuks USAs $10 miljardi suurust turgu. Müügitulude kasvuprojektsioonid osariikide lõikes on kujutatud alloleval joonisel.

Allikas: Morgan Stanley

Analüütikute arvates võib osariikide arv, kes internetikasiinode lubamist veelgi kasvada, kui New Jersey ja Nevada suudavad hasartmängumaksu abil edukalt eelarve tulupoolt suurendada. Näiteks arvatakse, et 2014. aastal laekub New Jersey eelarvesse kasiinodest $436 miljonit, kui eelmisel majandusaastal oli vastav näitaja $235 miljonit.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon