Joel Kukemelk: MSCI tõstis AÜE ja Katari finantsmaailma kaardile - Arvamusplats - Uudised - LHV finantsportaal

Joel Kukemelk: MSCI tõstis AÜE ja Katari finantsmaailma kaardile

Joel Kukemelk

21.06.2013 14:48

11. juuni õhtul võttis MSCI, finantsmaailma ühtede enim jälgitavate indeksite koostajaid, vastu suurele osale maailmast üllatava otsuse. Samas otsuse, mida Araabia riigid olid pikalt oodanud ja lootnud. Araabia Ühendemiraadid ja Katar tõsteti pärast kuus aastat kestnud protsessi MSCI Frontier Markets indeksist (uued kasvuturud) MSCI Emerging Markets indeksisse (arenevad turud).

Otsus jõustub 2014. aasta mais, kui Katarile antakse mahukas MSCI arenevate turgude indeksis ca 0,45%line osalus ja Araabia Ühendemiraatidele ca 0,4%line osalus. HSBC prognoosi kohaselt toob AÜE ja Katari kaasamine MSCI arenevate turgude indeksisse sealsetele aktsiaturgudele kokku ligi $1 miljard välisinvestorite raha. Seda puhtalt nende investorite arvelt, kes passiivselt MSCI arenevate turgude indeksite liikumist jälgivatesse fondidesse oma raha paigutavad. Tõenäoliselt toob see samm GCC-riikidesse (kuuest riigist koosnev liit - Araabia Ühendemiraadid, Katar, Saudi Araabia, Kuveit, Omaan ja Bahrein) aga ka täiendavate investorite raha, kes MSCI teate järgselt Araabia poolsaarel asuvate kiire majanduskasvuga energiarikaste riikide aktsiaturud enda jaoks nüüd alles avastavad.

Kasvunumbreid, mida 45 miljoni elanikuga demograafiliselt noortes GCC-riikides täna näeme, tuleb mujalt maailmast tikutulega taga otsida, näiteks Katari reaalmajanduse kasvuks prognoosib EIU (Economist Intelligence Unit) järgmise 20 aasta jooksul 5,7% aastas ning sama ajaga rahvaarvu 2,2 kordistumist; Dubai rahvusvaheline lennujaam on 12 aastaga tõusnud maailma suuruselt 99. rahvusvahelisest lennujaamast tänaseks suuruselt teiseks lennujaamaks maailmas; GCC-riikide agregeeritud jooksevkontod ja riigieelarved on juba aastaid ülejäägis ning QNB Capitali ligi aasta aega tagasi tehtud hinnangus on GCC-riikide maapõues olevate energiavarade väärtus ca $65 triljonit, mida jätkub veel mitmeks aastakümneks.

Lisaks aitab saadud upgrade tõenäoliselt elavdada kohalikke finantsturge – uute investorite turule lisandumine võib aidata tuua sealsetele börsidele uusi IPOsid, suurendada kauplemisaktiivsust ja panna regioonist huvituma ka sellised investorid, kes muidu poleks sinnapoole vaadanud (ehk tekib uusi sellesuunalisi fonde). Täna räägitakse ka sellest, et Abu Dhabi ja Dubai börsid võivad omavahel ühineda, mille tulemusena loodaks üks suur ja ühtne AÜE börsiplatvorm. Samuti on AÜE ja Katari upgrade'iga üha rohkem õhku kerkinud ootused ja lootused, et Saudi Araabia annab välisinvestoritele juba lähiajal võimaluse oma turgudele otse investeerimiseks. Vastasel juhul riskitakse sellega, et AÜE ja Katar murravad end üha enam sisse rahvusvahelistele finantsturgudele ja sealt tulevale odavamale rahale ning Saudi Araabia jääb sellest positiivsest arengust kõrvale.

Saudi Araabia aktsiaturu avamise otsust on oodatud sisuliselt sama kaua kui AÜE ja Katari arenevate turgude indeksisse tõstmist. Saudi Araabia börsi avamise realiseerumine oleks täiendav väga suur katalüsaator kogu GCC regiooni jaoks, kuna Saudi Araabia börsil kauplevate firmade turukapitalisatsioon moodustab kõigi kuue GCC riigi börsidel kauplevate aktsiate kogu turukapitalisatsioonist ca 45%. Koos Saudi Araabia börsiga on kuue GCC riigi aktsiaturgude turukapitalisatsioon kokku ca $850 miljardit. See on juba väga suur number, moodustades ca 2% kogu maailma börsiettevõtete turukapitalisatsioonist.

Lisaks Araabia Ühendemiraate ja Katari positiivses valguses välja toovale MSCI 11. juuni upgrade otsusele peaks GCC riikidesse raha paigutavatele välisinvestoritele meelt mööda olema ka 14. juunil Iraanis toimunud presidendivalimised, kus läänemaailmas võrdlemisi äärmuslike vaadetega tuntud president Mahmoud Ahmadinejadi asemele valiti mõõdukam Hassan Rouhan, kes sai valimas käinud 72,7%lt hääleõiguslikult iraanlaselt veidi enam kui pooled ehk 50,7% häältest. Järelduste tegemiseks on veel vara, kuid Rouhani käe all juhitud mõõdukam Iraan võib suhetele läänemaailma ning Araabia lähiriikidega mõjuda positiivselt, mis omakorda vähendaks regiooni geopoliitilisi pingeid.

Araabia Ühendemiraatidele ja Katarile MSCI poolt omistatud upgrade arenevate turgude indeksisse, on sügav tunnustus sellele arengule, mida need riigid on viimase aastakümne jooksul näidanud. Kui vaadata MSCI ajalukku, siis Araabia Ühendemiraatide ja Katari tõstmine Frontier Markets indeksist Emerging Markets indeksisse oli viimase enam kui 15 aasta jooksul esimene selline kategooriatevaheline ülespoole liigutus.

Joel Kukemelk
LHV Pärsia Lahe Fondi fondijuht

www.persiangulffund.com
www.lhv.ee/lahefond
LHV Pärsia Lahe Fondi foorum LHV Finantsportaalis

* Investeerimisfondi eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet fondi järgmiste perioodide tootluste kohta. Esitatud teave ei ole käsitatav investeerimisnõustamise, investeerimissoovituse ega muu investeerimis- või kõrvalteenusena. Tutvu fondi prospekti ja lihtsustatud prospektiga ning küsi lisainfot www.lhv.ee/lahefond.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon