Kuidas oleks 1000 dollarit saanud tänavu ligi poole triljonini kasvatada - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas oleks 1000 dollarit saanud tänavu ligi poole triljonini kasvatada

Oscar Rõõm

31.12.2013 09:42

Shutterstock

Õigete investeerimisvalikute langetamine pole investorite jaoks kunagi kerge ülesanne ning seda eriti üksikute aktsiate puhul, kuhu investeerides on risk suurel määral või täielikult hajutamata. Kuidas eristada n-ö võitja kõigest muust sellest, mida aktsiabörsidel investoritele pakkuda on ja kuidas olla kindel, et tehtud investeering on parim võimalik variant? Oletame hetkeks, et see on siiski võimalik. Oletame, et me ärkame igal hommikul teadmisega, milline aktsia saab olema selle päeva suurim tõusja. Eeldame, et me oleme teadmistes niivõrd kindlad, et ei pea muretsema riskide hajutamise pärast ning võime rahuliku südamega kõik munad ühte korvi panna. Kui palju oleks selliste teadmistega inimene möödunud aasta jooksul enda jaoks suutnud raha kasvatada, kui investeeritud algsumma oleks olnud vaid 1000 dollarit? Vastus: sadu miljardeid.

Aastat 1000 dollariga alustanud aktsiakaupleja oleks päevast päeva kõik 251 kauplemispäeva järjest kõige paremaid tulemusi saavutanud S&P 500 aktsiatesse investeerides kasvatanud oma rahavaru enam kui $400 miljardini.

Juba 4. märtsiks oleks säärase investori rahahulk ületanud $53 200 piiri, mis on USA majapidamiste aastane mediaansissetulek. 23. aprilliks oleks investori rahahulk Netflixi abiga ületanud $1 miljoni piiri ning juba nädal aega hiljem ehk maikuu esimesel päeval oleks vastav summa olnud kahekordne.

Esimese miljardini oleks investor jõudnud 23. augustil, kui tarkvarafirma Autodeski aktsia 7,69% võrra kallines. 17. oktoobriks oleks investeeritav rahahulk ulatunud $10 miljardini ja kuu aega hiljem juba $100 miljardini, ületades ka maailma kõige jõukamate inimeste varade väärtust.

Järgnev kalender näitab lõppeva aasta parima päevasisese tootlusega S&P 500 aktsiaid ning kuidas neisse investeeriva investori rahahulk oleks suurenenud.

Kuigi S&P 500 indeksis on nimele kohaselt 500 ettevõtet, siis vaid ~130 neist olid viimase aasta jooksul mingi hetk suurimad päevasisesed tõusjad (mõned neist ka korduvalt).

Graafik: Enim kordi suurimad päevasisesed tõusjad olnud ettevõtted S&P 500 indeksis

Loomulikult ei oleks päriselus kaubeldes selliste tulemuste saavutamine reaalne. Näiteks piisavalt suure investeeringu korral oleks võimatu mingit aktsiat osta või müüa ilma selle hinda suurel määral mõjutamata. Teiseks poleks tihtipeale nii suuri summasid võimalik ühte aktsiasse lihtsalt investeerida – seda nii piisaval hulgal müüjate kui ka koguse puudumise tõttu. Lisaks ei võeta siin arvutustes arvesse erinevaid teenustasusid, mis aktsiakauplemisega kaasnevad.

Eelkõige teeb selle kõik võimatuks aga asjaolu, et parimate tootlustega aktsiaid pole teps mitte lihtne valida. Isegi väga optimistliku oletuse puhul, et investor valib iga päev 50% suuruse tõenäosusega õige aktsia, oleks sääraste tulemusteni jõudmise võimalus vaid üks 2,76st quattuorvigintillionist (2,76 x 1076).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon