Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

20.01.2014 08:51

Shutterstock

Viimastel aastatel pole investorite jaoks ettevõtete aeglustunud müügitulu ja aktsiakasumi kasv tänu Föderaalreservi pakutud rahapoliitilisele eliksiirile probleemiks olnud. Nüüd, kui FED on alustanud võõrutusravi esimese etapiga, tuleb investoritel näkku vaadata tegelikkusele.

Reaalsus pakub täna seda, et S&P 500 indeksisse kuuluvate firmade neljanda kvartali müügitulu võis näidata kõigest 0,3% kasvu. Suurim negatiivne mõju tuleb aga finantssektorist (konkreetsemalt Prudential), sest antud tööstust arvestamata küündib S&P 500 viimase neljandiku käibekasvu ootus 1,8%ni.

Sellele vaatamata loodavad analüütikud Factseti andmetel näha S&P 500 ettevõtete koondaktsiakasumi suurenemist mullusega võrreldes 6,1%. Alates juulist on seda prognoosi kärbitud küll poole võrra, kuid kolmanda kvartali veidi alla nelja protsendiga võrreldes oleks tegu siiski paranemisega. Müügitulu on suhteliselt marginaalne abimees ning palju leidub muid toetavaid faktoreid, alates aktsiate tagasiostust, lõpetades marginaalide ja võimalik et ka madalamate pensionikuludega, mida erinevate varaklasside hinnatõus on aidanud saavutada.

Kui konsensus näeb, kuidas tööturul luuakse arvestataval hulgal juurde uusi töökoht ning tarbijad saavad jalgu alla, siis ettevõtted on siiani maalimas jätkuvalt teist pilti. Jaanuari kolmanda nädala lõpuks oli 111st prognoosi andnud S&P 500 firmast 96 tõdenud, et neljanda kvartali aktsiakasum osutub oodatust nõrgemaks ning kõigest 15 rõõmustas paremate uudistega. See teeb negatiivsete üllatajate osakaaluks rekordilised 87%, mis on tublisti üle viimase viie aasta keskmise (64%).

Kuna S&P 500 indeksi järgmise 12 kuu oodatava aktsiakasumi põhjal on P/E suhtarv jõudnud kriisieelsete tasemeteni, võib see olla üheks teguriks, miks USA aktsiaturud on alustanud aastat võrdlemisi närviliselt, sest FEDi käest lahti laskmiseks ja edasiminekuks otsitakse rohkem majanduslikku kindlustunnet.

S&P 500 indeks (valge) ja 12 kuu oodatava aktsiakasumi põhine P/E (roheline)




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon