Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

14.04.2014 09:22

Shutterstock

USA ettevõtete eelmise aasta neljanda kvartali tulemuste hooaeg võib kujuneda üsna heaks musternäiteks ka esimesele kvartalile. Toona oli Q4 numbritele vastu minnes S&P 500 koondaktsiakasumi 12% kasvuootus kukkunud 6%ni, andes firmadele võimaluse hiilata tegelikult ca 10% kasvuga. Sama oli lugu müügituluga.

Esimese kvartali puhul on viimase kolme kuuga S&P 500 firmade aktsiakasumi kasvuootust kärbitud Factseti andmetel 4,3% pealt -1,6%le, mis märgiks esimest langust alates 2012.a kolmandast kvartalist.

Üheks peamiseks põhjuseks on olnud ettevõtete enda hoiatavad kommentaarid, sest märtsi lõpu seisuga andis 111st S&P 500 firmast 93 analüütikute ootusest madalama esimese kvartali prognoosi. Negatiivsete hoiatuste 84% osakaal on kõrgem kui viimase viie aasta keskmine (65%), ent siiski pisut madalam võrreldes neljanda kvartali 88%ga. Ettevõtted on seega üsna edukalt juhtinud ootusi allapoole, muutes lati ületamise lihtsamaks ning tõenäoliselt praktiseeritakse seda ka alanud kvartali osas.

Allikas: Factset

Majandust tervikuna häirinud ilmaolud ja teiste valuutade suhtes tugevnenud dollar on analüütikuid mõnevõrra konservatiivsemaks muutnud ka müügitulu väljavaates. Allapoole korrigeerimine pole olnud siiski kuigi dramaatiline, sest võrreldes aasta algusega prognoositakse S&P müügitulu kasvuks 3,0% asemel 2,2%.

Allikas: Factset

On üsna tavaline, et aastat alustatakse liiga optimistlike ootustega ning aja möödudes korrigeeritakse neid allapoole. Erandiks pole ka esimene kvartal, kuid tugevate revideerimiste tulemusel prognoositakse nüüd juba ettevõtete koondkasumi langust. Suure tõenäosusega saab tegelik tulemus olema paljudel juhtudel pisut parem, arvestades kui hästi aktsiaturud on kasumite languse prognoosi aktsepteerinud. Rohkesti leidub ilmselt sel korral juhtumeid, kus investorid peavad kesiseid tulemusi analüüsides järeldama, kui palju sellest võis olla tingitud  fundamentaalsetest põhjustest ja kui palju ekstreemsetest ilmaoludest.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon