Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega III - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega III

Erko Rebane

28.04.2014 10:21

Shutterstock

On häid ja on halbu uudiseid. Kahjuks tuleb nentida, et tänavune aasta pole S&P 500 firmadele siiani kasumikasvu toonud. Marginaalset rõõmu võib ehk tunda selle üle, et analüütikute seatud latt on aktsiakasumi osas 73% ettevõtetest arvatust madalamaks jäänud.

Aprilli neljanda nädala lõpuks oli investoriteni jõudnud ligi poolte S&P 500 firmade majandusaruanded ning tänu mitmetele positiivsetele üllatajatele eesotsas Apple’i, Microsofti ja Gilead Sciences’ga, paranes S&P 500 ettevõtete esimese kvartali EPSi aastane kasvumäär -1,3% pealt 0,2% peale. Kuigi tegu on positiivse arenguga, siis alles aasta alguses prognoositi antud perioodiks kasumi kasvu üle 4%.

Factseti andmetel on siiani näidanud oodatust paremat müügitulu 53% ettevõtetest, mis jääb üsna lähedale viimaste aastate keskmisele määrale. Kümne sektori firmade käibe aastapõhine kasv ulatus 2,4%ni, sealjuures saavutasid kõrgeimat käibe suurenemist kommunaal- ja tervishoiuteenust pakkuvad ettevõtted.  Müügitulu langusega on pidanud leppima ainsana energiasektor (-2,0%).

Kasumite hädise kasvu taha peituvad nii ajutise kui ka fundamentaalse iseloomuga tegurid, mis järgnevatel kvartalitel peaksid siiski leevenema ning pakkuma soodsamat taganttuult. Näiteks teiseks kvartaliks prognoosivad analüütikud S&P 500 firmade aktsiakasumi ligi 7%, kolmandas ja neljandas kvartalis ca 10% kasvu.

Kvartal kvartali järel on paraku aastaid valitsenud tendents, kus prognoosidest lastakse õhku välja, mida selgemaks saab tegelik pilt. Selle frustratsiooniga võitlemine sööb kõrgete valuatsioonide tõttu täna investorite närve rohkem kui kunagi varem, mis seletab ka aktsiaturgude kesist sooritust mitmel pool maailmas ning raha suundumist taas turvalisematesse sektoritesse. Uuesti gaasipedaali vajutamiseks peab suurenema kindlustunne, et praegused kasumikasvu prognoosid ei vastaks mitte ainult tõele, vaid osutuksid koguni konservatiivseks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon