Milliseid ettevõtteid leiab Lähis-Ida börsidelt? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Milliseid ettevõtteid leiab Lähis-Ida börsidelt?

Allan Gaidunko

28.11.2014 09:37

Shutterstock

Lähis-Ida tundub investoritele eksootilise, kuid kinnise ja riskantse investeerimisregioonina. Kiiresti kasvavate majandustega riigid on viimastel aastatel saanud üha rohkem tähelepanu ning indeksitesse kaasamine ja turgude suurem avanemine toob regiooni uusi välisinvestoreid. Vaatame, milliseid ettevõtteid GCC (Gulf Cooperation Council) liikmesriikide börsidelt üldse leida võib.

Kuuest liikmesriigist – Saudi Araabiast, Araabia Ühendemiraatidest, Katarist, Kuveidist, Omaanist ja Bahreinist - koosneva GCC regiooni kogu turukapitalisatsioon ulatub üle 900 miljardi euro, mis moodustab 2% kogu maailma aktsiaturgude suurusest. Parema pildi saamiseks võib võrdluseks tuua Baltikumi turgude kogu turukapitalisatsiooni, mille suuruseks on vaid 6 miljardit eurot.

GCC regioonis on kokku 643 börsil noteeritud kaubeldavat ettevõtet ning suurima osa neist moodustavad 296 finantssektori ettevõtet.

Allikas: Bloomberg

Riikide lõikes on suurimaks ja kõige likviidsemaks GCC turuks Saudi Araabia, mis moodustab ca 48% GCC aktsiaturgude suurusest. Sealse turu omapärasus seisneb selle suletuses välisinvestoritele. Saudi turul domineerivad kohalikud jaeinvestorid ning välisinvestorid moodustavad vaid alla 5% kogu börsikäibest. See trend on aga suunda muutmas, kuna 2015. aasta esimeses pooles on oodata turu suuremat avanemist, mida paljud institutsionaalsed välisinvestorid on juba aastaid oodanud.

Saudi Araabiale järgnevad Araabia Ühendemiraadid (21% GCC kogu aktsiaturgude suurusest) ja Katar (18%), mis on välisinvestorite seas regiooni populaarseimad suurte ja pikaajaliste riiklike investeerimisprogrammide ja tagasihoidlike investeerimispiirangutega. Araabia Ühendemiraatides moodustavad välisinvestorid ca 40% börsikäibest ning Kataris 35%, kuid aastate pärast on ka need numbrid kindlasti oluliselt suuremad. Neile järgnevad Kuveidi (9% GCC kogu aktsiaturgude suurusest), Bahreini (2%) ja Omaani (2%) aktsiaturud.

Allikas: Bloomberg

GCC börsidel noteeritud ettevõtteid sektorite lõikes  vaadates paljastub võrdlemisi traditsiooniline arenevate turgude pilt, kuna 52% kogu GCC regiooni aktsiaturgudest moodustab finantssektor, mis sisaldab endas pangandus-, kindlustus-, ja kinnisvaraettevõtteid. Esimesena börsile minevad ettevõtted tulevadki reeglina kapitali intensiivsetest valdkondadest. Eriti sõltuvad finantssektori tootlikkusest Araabia Ühendemiraadid, Kuveit ja Bahrein, kus sektor moodustab vastavalt 70%, 66% ja 76% turukapitalisatsioonist.

Finantssektoritele järgnevad toorainete sektor (17% GCC kogu aktsiaturgude suurusest), telekomi sektor (10%), tööstussektor (9%) ja muud väiksema osakaaluga sektorid. LHV Pärsia Lahe Fond, mis on pakkunud investoritele GCC aktsiaturgudele investeerimise võimalust alates 2008. aastast, näeb parimaid pikaajalisi investeerimisvõimalusi regiooni finants-, kinnisvara ja äriteenuste valdkonnas, püüdes samal ajal kasu lõigata regiooni noorest, kuid jõukast ja kiiresti kasvavast rahvastikust ning suurtest riiklikest investeerimisprogrammidest, mille eesmärk on hajutada majandusi ja vähendada riikide sõltuvust energiasaaduste tulust.

Allikas: Bloomberg

Vaatamata langevale nafta hinnale on mitmed GCC turud pakkunud investoritele suurepärast tootlust. Aasta algusest on regiooni börsidest parimat tulemust näidanud Dubai (+33% kohalikus valuutas) ja Katari (+28%) börsid. Ettevõtete 3. kvartali tulemused olid üldiselt tugevad ja majanduse tulevikuväljavaated on positiivsed.

Tootlused seisuga 28.11.2014. Allikas: Bloomberg

Kel on soovi lugeda Saudi börsi avanemisest lähemalt, saab uurida järgmist artiklit: Lähis-Ida suurim aktsiaturg on avanemas




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon