Potentsiaalirikas islamipangandus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Potentsiaalirikas islamipangandus

Allan Gaidunko

11.05.2015 10:39

Shutterstock

Islamipangandus, kus intressi (araabia keeles: riba) küsimine on keelatud, areneb täies hoos. Kiire islamiusuliste rahvaarvu kasv ja islami finantstoodete populaarsus viitavad sektori pikaajalisele kasvupotentsiaalile.

Sukuk (võlakiri), takaful (kindlustus) ja murabahah (ostu-müügitehing) need on populaarseimad finantstooted islamipanganduse sektoris, mis on viimase kümne aasta jooksul kasvanud ligi 25 protsenti aastas. IMFi andmetel on globaalse islamipanganduse varade suurus tänaseks üle 1,8 triljoni USD. Kuigi number näib suurena, on see alla 1 protsendi kogu maailma finantsvaradest.

Vaatamata ülemaailmsele kasvavale populaarsusele, domineerivad islamipangandust MENA (Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika) ja GCC (Lähis-Ida Koostöö Nõukogu) liikmesriigid. Näiteks on tavapanganduse olemasolu Sudaanis ja Iraanis minimaalne, kuna üle 95 protsendi sealsest rahvastikust moodustavad moslemid. GCC riikide lõikes on islamipangandus osakaalult suurim Saudi Araabias ja Kuveidis. Kuigi Araabia Ühendemiraatides on tavapanganduse osakaal islamipangandusest suurem, on riik võtnud eesmärgiks saada globaalseks islamipanganduse keskuseks.

Islamipanganduse kasvu peamiseks pikaajaliseks eestvedajaks on islamiusulise rahvastiku kiire kasv. Pew Research prognoosib, et 2050. aastaks kasvab islamiusuline rahvastik 73 protsenti, samas kui maailma rahvastiku kasvuks oodatakse 35 protsenti. See tähendab, et moslemite arv maailmas saab olema 2,8 miljardit, olles peaaegu sama suur kristlaste arvuga. Lisaks prognoositakse, et 2050. aastaks moodustavad moslemid enam kui 50 protsenti rahvastikust 51 riigis.

Ka on islamiusuline rahvastik noorem võrreldes maailma näitajatega. Pew andmetel oli 2010. aastal moslemite mediaanvanuseks 23 aastat (maailma mediaanvanus 28 aastat) ning samal aastal olid 82 protsenti moslemitest kuni 44-aastased (maailmas 74 protsenti).

LHV Pärsia Lahe Fondis oleme islamipanganduse kasvust osa saanud läbi Araabia Ühendemiraatide suurima islamipanga Dubai Islamic Bank, Katari suurima islamipanga Qatar Islamic Bank ning pankade, mis pakuvad nii tava- kui ka islamipanganduse teenuseid. Sektori kvartalitulemused on olnud tugevad ning oleme jätkuvalt positiivselt meelestatud. Äsja avaldatud 2015. aasta 1. kvartali tulemustes näitas Dubai Islamic Bank aastataguse kvartaliga võrreldes 34 protsendi suurust kasumikasvu.

Allan Gaidunko, LHV Pärsia Lahe Fondi nooremanalüütik

www.persiangulffund.com
www.lhv.ee/lahefond
LHV Pärsia Lahe Fondi foorum LHV Finantsportaalis

LHV Pärsia Lahe Fond investeerib Araabia Ühendemiraatide, Katari, Saudi Araabia, Omaani, Kuveidi ja Bahreini börsil noteeritud ettevõtetesse. Investeerimisfondi eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet fondi järgmiste perioodide tootluste kohta. Esitatud teave ei ole käsitatav investeerimisnõustamise, investeerimissoovituse ega muu investeerimis- või kõrvalteenusena. Tutvu fondi prospekti ja lihtsustatud prospektiga ning küsi lisainfot

www.lhv.ee/lahefond




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon