Omakapitali tootlust veab kõrge puhaskasumi marginaal - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Omakapitali tootlust veab kõrge puhaskasumi marginaal

Vallo Lees

15.07.2015 09:25

Shutterstock

Ettevõtete omanike kapital on viimastele teenimas suurepäraseid tootlusi. 30. aprilli seisuga oli USA mitte-finantssektori ettevõtete omakapitali tootlikkus 18%, mis ületab tublisti ajaloolist, 14% keskmist taset. Muidugi mõista on see omanike jaoks heaks uudiseks, kuid tihtipeale on antud näitaja juures märgata tagasipöördumist keskmisesse (mean reversion). Seetõttu võivad praegused head uudised olla ajutise iseloomuga.

Alljärgnevalt on kujutatud USA ettevõtete (välja arvatud finantsettevõtted) omakapitali ajalooline tootlikkus (ROE) ning selle 10-aasta libisev keskmine, mis eemaldab majandustsüklite mõju. Nagu märgata, on näitaja olnud üsna stabiilne, kuid pärast majanduskriisi võib täheldada paari protsendipunktist kasvu.

Allikas: theinvestorfieldguide.com

Kuigi ettevõtete eesmärgiks peaks olema omanike sissepandud raha maksimaalne kasvatamine, võib mõnikord kõrge omakapitali tootlus olla saavutatud „valede“ vahenditega. Näiteks võimaldab laenukapitali kasutamine (omakapitali asemel) suurendada ettevõtte ROE näitajat, kuid ühtlasi suurendab see riske omanike jaoks, mis kõrges ROE numbris ei kajastu. Tihti võib seda märgata majandustsükli kõrgpunktides, kus ettevõtete omakapitali tootlikkus on kõrge, millele on kaasa aidanud laenude ehk võimenduse kasutamine. Majandustsükli pöördudes ilmneb võimenduse kasutamisega seotud risk ning nii mõningal juhul ei ole siis enam päevakorras võimalikult kõrge ROE, vaid omanike sissepandud kapitali päästmine täielikust hävimisest.

Selleks, et täpsemalt aimu saada, mis ROE kasvu taga on, saab kasutada DuPont võrrandit, mis jaotab omakapitali tootlikkuse kolmeks komponendiks. Need on puhaskasumi marginaal, müügitulud ühe ühiku varade kohta ning varad ühe ühiku omakapitali kohta. Esimesed kaks näitajat viitavad ettevõtte juhtkonna võimekusele panna varad genereerima müügitulusid ja seda võimalikult kõrge kasumlikkusega. Viimane näitaja aga kirjeldab kapitali struktuuri. Sama ROEga ettevõtete puhul eelistataksegi firmat, mis suudab tegutseda kõrgema marginaaliga ning ühe varaühiku kohta luua rohkem müügitulusid, sest kapitali struktuuri on suhteliselt lihtne muuta, kuid efektiivsemat/paremat juhatust ettevõttesse tuua üsna raske.

Järgneval joonisel ongi toodud need kolm komponenti – müügitulud varade kohta (sinine joon, VT), finantsvõimendus (hall joon, VT) ning puhaskasumi marginaal (oranž joon, PT).

Allikas: theinvestorfieldguide.com

Warren Buffetti sõnul on igal ettevõttel võimalus omakapitali tootlikkust tõsta: (1) suurendades müügitulusid varade kohta; (2) kasutades odavamat laenu; (3) kasutades rohkem laenu; (4) vähendades maksukoormust; (5) suurendades ärikasumi marginaali.

Jooniselt on näha, et müügitulud varade kohta on püsinud viimastel aastatel samal tasemel või isegi vähenenud ning võimenduse kasutamine on samuti olnud langeva trendiga. Seega need kaks komponenti on kõrgemale ROE’le vastu töötanud. Seega peab kasvu taga olema puhaskasumi marginaal, mille saame, kombineerides Buffetti punktid 2, 4 ja 5. Loogika on lihtne, kui ärikasumi marginaal on kõrgem ning intresside ja maksude maksmiseks kulub vähem, siis tõuseb ka puhaskasumi marginaal.

Allolevalt on tükkideks võetud ka puhaskasumi marginaali komponendid. Oranžiga on tähistatud, mitu protsenti ärikasumist jääb ettevõttele alles pärast intresside tasumist (vasak telg), sinisega on tähistatud, mitu protsenti maksueelsest kasumist jääb ettevõttele pärast maksude tasumist (vasak telg) ning halli joonega on märgitud ärikasumi marginaal.

Allikas: theinvestorfieldguide.com

Nagu näha, siis maksu- ja intressikeskkond on ettevõtetele hetkel väga soodne ning koos väga kõrgel oleva ärikasumi marginaaliga ongi ettevõtete puhaskasumi marginaal muutunud peamiseks omakapitali tootluse vedajaks.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon