LHV alustab investeerimisseminaridega - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV alustab investeerimisseminaridega

Alo Vallikivi

04.09.2015 10:18

Shutterstock

15 aasta jooksul on LHV investeerimisseminarid olnud abiks nii algajale kui ka edasijõudnud investorile. Tutvustame, mida huvitavat saab kuulda sel sügisel.

LHV Pank on investorite harimisel teinud jõupingutusi päris pikka aega – sellel aastal tähistab LHV Investeerimiskool oma 15. sünnipäeva. 2001. aastal alustades ei osanud me oodata, et aastate jooksul käib seminaridelt läbi nii suur hulk huvilisi (osalejate arvu võib tänaseks kokku lugeda juba viiekohalise numbriga). Kui esimestel seminaridel osales kümmekond tulihingelist investeerimisfanaatikut, siis ajapikku on seminarid omaseks saanud ka inimestele, kes alles astuvad oma esimesi samme investeerimismaailmas. Seminaridest on saanud LHV jaoks üllatavalt suur ja samas väga oluline ettevõtmine – 2014. aastal korraldasime 25 seminari, millest võttis osa 1800 inimest.

Kaks tsüklit

LHV Investeerimiskool toimub aastas kahe tsüklina. Sügisene tsükkel algab septembris ja kestab novembri lõpuni ning pea iga nädal on fookuses eelkõige investeerimisteemad. Kevadtsükkel algab juba jaanuaris ja kestab aprilli keskpaigani (kuni kehva ilma jagub). Siis võetakse ette spetsiifilisemad teemad, ja seminarid eeldavad mõningal määral ka algteadmiste olemasolu. Seega on sügistsükkel mõeldud eelkõige alustavale investorile, kevadtsükkel aga juba edasijõudnud ja tehinguid teostanud investorile ja kauplejale.

Üks peamisi takistusi, mis hoiab paljusid investeerimismaailmast eemal, on eelarvamus, et väärtpaberid jäävad pigem ekspertide ja jõukate pärusmaaks. See ei pea paika kummalgi juhul. Esiteks pole edukaks investeerimiseks vaja suuri summasid, teiseks saab esimesed iseseisvad sammud astuda suhteliselt hõlpsalt omandatava tarkuse baasil. LHV Investeerimiskooli seminaride eesmärk on tutvustada põnevat börsimaailma ning aidata rajada investeerimiseks ja kauplemiseks vajalikku teadmiste vundamenti.

Menukas avaseminar

Septembris toimuval avaseminaril „Investeerimise ABC” on enamasti kõige suurem auditoorium – 2007. aastal oli 300-kohaline saal rahvast nii pungil, et nii mõnigi pidi seminari kuulama püstijalu. Ka eelmisel sügisel olid pea kõik 300 kohta hõivatud ning huvi investeerimise vastu ei ole näidanud raugemise märke. Seminar on mõeldud algajale investorile, kuid mõningad eelteadmised tulevad siiski kasuks. Möödunud aastal tagasisideankeete sirvides nägime hinnanguid, et „seminar on liiga lihtne” ja „seminar on liiga keeruline”. Seega, kel juba praktilised kogemused väärtpaberiturul olemas, võib antud seminari vahele jätta, kuid koondpildi saamiseks soovitame sellest osa võtta.

Kuidas alustada väikeste summadega?

Sarja teisel seminaril „Kuidas alustada väikeste summadega?” võtame vaatluse alla püsisäästmise ja -investeerimise. Nullist rikkaks saamisel on kaks võimalust: kas riskida meeletult või pöörata aeg ja tootlus enda kasuks. Seminaril vaatleme erinevaid pikaajaliseks investeerimiseks mõeldud tooteid, nagu fondid ja LHV Kasvukonto, pöörates erilist tähelepanu just väikeste summade investeerija muredele ja rõõmudele.

LHV Investeerimiskooli järgmised seminarid „Kuidas investeerida Balti turgudel?” ja „Kuidas kaubelda USA turgudel?” võtavad vaatluse alla üksikaktsiad. Esmalt selgitatakse Balti turgude eripärasid ning edasi liigutakse juba investorite ja kauplejate meelismarjamaale ehk USA aktsiaturgudele. Alustaja jaoks lähevad seminarid samm-sammult keerukamaks ja kasuks tuleb juba eelnevatel seminaridel kogutud pagas.

Eraldi tähelepanu saavad börsil kaubeldavad fondid, mis on ka Eestis kujunemas üheks populaarsemaks investeerimisobjektiks. Tegemist on tavapäraste fondidega, mis on börsil kaubeldavad ja omavad seega aktsiale sarnaseid võimalusi (päevasisene kauplemine, kiire tehingute tegemine, limiithinnaga order jne). Antud teemat käsitletakse seminaril „Võimaluste avardamine börsil kaubeldavate fondidega”.

Kuidas valida aktsiaid?

Seminarisarja eelviimasel seminaril on juba keerukam teema „Analüüsi alused – kuidas valida aktsiaid?”. Aktsiate analüüsimisel ja valikul on mitmeid võimalusi, mida tutvustavadki meie analüütikud, kelle tööks on just selliste valikute tegemine.

Seminarisarja lõpetame juba kergelt filosoofilise seminariga „Investeerimine pikaajalistesse trendidesse”. Seminar annab ülevaate huvitavamatest pikaajalistest investeerimisideedest rahvusvahelistel väärpaberiturgudel. Täpsemalt tutvustame põhimõtteid, kuidas pikaajaliselt investeerida, ja toome põnevaid näiteid, kuhu hetkel maailma aktsiaturgudel investeerida.

LHV Trader

Sel aastal tutvustame Tallinnas lausa kahel ja Tartus ühel korral kauplejate peamist töövahendit LHV Traderit. Seminari käigus räägime kauplemisplatvormi üldistest võimalustest ja erinevatest moodulitest. Lisaks vaatame, kuidas LHV Traderit alla laadida ja seadistada, seadeid serverisse salvestada, kadunud kauplemisaknaid taastada ning programmi probleemideta töös hoida.

Investeerimiskooli seminarid toimuvad LHV Panga Tallinna kliendikontoris teisipäeva õhtuti. Sel aastal plaanime ka lisaseminare. Juhul kui teisipäevase seminari kohad on täitunud, avame registreerimise sama nädala neljapäeval toimuvale seminarile. Kõik seminarid on tasuta. Huvilistel palume eelnevalt kindlasti registreeruda lehel www.lhv.ee/kool.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon