Meka palverännakud hüppeliselt kasvamas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Meka palverännakud hüppeliselt kasvamas

Joel Kukemelk

02.10.2015 08:53

www.newwallpapershd.com

Meka on moslemitele vähemasti sama püha nagu on Vatikan katoliiklastele. Iga täiskasvanud moslemi mees, kes on füüsiliselt võimeline ja kel on selleks finantsilised võimalused olemas, peab vähemalt korra elus Mekas, Muhammedi sünnikohas, palverännakul (Hajj) käima. Moslemite iga-aastast kogunemist Mekas peetakse maailma suurimaks inimeste kogunemiseks.

Islamiusku on maailmas ca 1,6 miljardit inimest ja see kasvab kiiresti – aastaks 2050 peaks maailmas olema moslemeid sama palju kui kristlasi. Kui kõik moslemid (mehed) sooviks elu jooksul (nt 80 aastat) Mekas Hajj palverännakul korra ära käia, siis peaks 30 mln elanikuga Saudi Araabia igal aastal võtma vastu vähemalt 10 miljonit palverändurit. Reaalsus on see, et juba mitmendat aastat järjest annab Saudi Araabia välja vaid 4,2 mln palveränduri viisat ning nõudlus viisade järele ületab oluliselt pakkumist. Kuid ka see on tohutu number ja logistiline väljakutse, seda enam, et Meka alaline rahvaarv on 2 mln inimest.

Koos saabumise ja lahkumisega kestab palverännak keskmiselt kokku paar nädalat ja palverännaku kulu ulatub mitme tuhande dollarini. Palverännaku jooksul tuleb muuhulgas moslemil kõndida 7 korda ümber Meka Pühas Mošees asuva püha Kaaba kuubikujulise hiidkivi (kivi asukoht määrab ära ka suuna, kuhu maailma moslemid palvetavad), joosta edasi-tagasi Al-Safa ja Al-Marwah mägede vahel, juua pühast ZamZam kaevust, seista Arafati mäe tasandikul, ööbida Muzdalifa väljal ning läbi teha sümboolne saatana kividega viskamise rituaal Mina linnas. Pärast selle protseduuri lõpetamist tuleb juuksed maha ajada, ohverdada üks loom (või tasuda rahas looma ohverdamise eest) ning osaleda kolmepäevasel Eid al-Adha pidustusel.

Palverännakud on Saudi Araabiale suur raha

Erinevate hinnangute kohaselt teenib Saudi Araabia usulise turismi pealt täna rohkem kui €15 miljardit aastas ehk 2%-3% oma SKPst ning usuline turism moodustab 40% kogu riiki tehtavatest reisidest. Kuid see number on nüüd oluliselt kasvamas. Rahuldamaks suurt nõudlust Hajj (n-ö kohustuslik palverännak ametlikel kuupäevadel) ja Umrah (n-ö soovitatav palverännak vabalt valitud kuupäevadel) viisade järele on Saudi Araabia valitsus otsustanud kolmekordistada Meka Püha mošee mahutavuse – eesmärgiks korraga ära mahutada vähemalt 2 miljonit palverändurit. Valmides peaks see välja nägema selline:

Allikas: Saudi-US Relations Information Service

Väga suurt ala hõlmav ehitustegevus:

Allikas: AP

Sellest hiiglaslikust laiendusest tulenevalt prognoosib Saudi Araabia börsil noteeritud reisiagentuur Al Tayyar, et mitu aastat paigal seinud väljastavate palveränduri viisade arv kolmekordistub järgmise kolme aasta jooksul. Ja paljud kohalikud kinnisvaraarenduse, hotelli-, reisifirma- ja teenindussektori ettevõtted on valmis hüppeliselt kasvavast nõudlusest kasu lõikama.

Allikas: Al Tayyar; Ministry of Hajj

Inimmasside ohjeldamise väljakutsed

Suur ehitustegevus ja iga-aastased suured inimmassid tõstavad ka õnnetuste juhtumise tõenäosust. 11. septembril kukkus üks valesti kinnitatud kraana ootamatu tormipuhangu tõttu rahvamassidesse, tappes üle 100 ja vigastades üle 200 inimese. Saudi Araabia kuninga Salmani käsul maksis riik kõigile hukkunute peredele kompensatsiooni 1 mln SARi (ca €240 000). Sama suure kompensatsiooni said ka püsivalt vigastatud, kergemate vigastustega pääsenutele maksti pool sellest summast.

24. septembril toimus Hajj palverännakul Meka Suure mošee lähedal Minas suurte inimmasside rüsinas õnnetus, mille käigus tallati surnuks üle 700 palveränduri ning ligi 1000 inimest said vigastada. Tegu oli suurima hukkunute arvuga õnnetusega Mekas viimase 25 aasta jooksul. Aga sarnaseid õnnetusi on olnud seal varemgi - 1987. aastal hukkus Mekas 402 inimest, 1990. aastal 1426, 1994. aastal 270, 1997. aastal 340 ja 2006. aastal 364 palverändurit. Palverändurite arvu kolmekordistumine järgmiste aastate jooksul suurendab valitsuse jaoks rahvamasside ohjeldamise väljakutseid veelgi, kuid loob kohalikele ettevõtetele hulgaliselt uusi väga tulusaid ärivõimalusi.

Joel Kukemelk
LHV Pärsia Lahe Fondi fondijuht

LHV Pärsia Lahe Fond investeerib Araabia Ühendemiraatide, Katari, Saudi Araabia, Omaani, Kuveidi ja Bahreini börsil noteeritud ettevõtetesse. Investeerimisfondi eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet fondi järgmiste perioodide tootluste kohta. Esitatud teave ei ole käsitatav investeerimisnõustamise, investeerimissoovituse ega muu investeerimis- või kõrvalteenusena. Tutvu SEF - LHV Persian Gulf Fund prospekti ja lihtsustatud prospektiga ning küsi lisainfot.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon