Mis on toimumas AÜE suurima ehitusettevõttega? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mis on toimumas AÜE suurima ehitusettevõttega?

Allan Gaidunko

05.01.2016 10:03

Shutterstock

Arabteci aktsia hind on 2015. aasta algusest kukkunud 55 protsenti, olles aasta üks suurimaid langejaid kogu GCC regioonis. Tegu on Araabia Ühendemiraatide suurima ehitusettevõttega, mis on populaarsust kogunud selliste suurprojektidega nagu maailma kõrgeim hoone Burj Khalifa, Dubai rahvusvaheline lennujaam ja Louvre Abu Dhabi. Selline aktsiahinna langus tekitab paratamatult küsimusi ettevõtte ja sektori olukorrast ning tulevikuväljavaadetest.

Arabteci aktsia suure languse taga on mitmeid põhjuseid. 2015. aasta esimese 3 kvartali jooksul teenis ettevõte 482 miljonit eurot kahjumit, mis on muutnud investoreid ettevaatlikuks nii Arabteci kui ka kogu Araabia Ühendemiraatide ehitussektori osas. Kahjumi peamiseks põhjuseks on kuhjunud nõuded ja osaliselt nende mahakirjutamine, mis tähendab, et ettevõttel on olnud raskusi klientide raha õigeaegse laekumisega. Nõuete kuhjumine omakorda vähendab käibekapitalist tulenevat rahavoogu ning avaldab survet ettevõtte finantsseisundile. Kuigi viimase 3 kvartaliga on Arabtec suutnud nõuete arvelt rahavoogu genereerida, moodustavad need viimase 12 kuu käibest 101 protsenti.

Arabteci puhul on nõudeid klientide vastu eriti oluline jälgida, kuna sellest sõltub suuresti ettevõtte võime ehitada uusi ja olemasolevaid projekte, vähendada laenukoormust ning maksta investoritele dividende. Netovõlg moodustab küll vaid 22 protsenti Arabteci omakapitalist, kuid nõuete kuhjumine, laekumise tõenäosuse vähenemine ja mahakirjutamine võib omakapitali kiiresti vähendada ja netovõla osakaalu omakapitalist järsult tõsta.

Eelnevatele põhjustele lisaks muretsevad investorid Arabteci tuleviku ja Lähis-Ida ehitussektori pärast. Ettevõtte juhatus on Arabteci keerulist olukorda tunnistanud ning üritab sellega toime tulla läbi kulude kärpimise.

 

Kasvupotentsiaal?

Vaatamata keerulisele situatsioonile on ettevõtte aktsial mitmeid võimalusi hüppeliseks kasvuks. Suure kukkumise tõttu ollakse ka iga väiksema infokillu osas äärmiselt tundlikud. Üks asjaolu, mida investorid Arabteci puhul pingsalt jälgivad, on 1 miljoni elukoha projekt Egiptuses väärtusega 40 miljardit USD. Kuigi Egiptuse valitsus ja Arabtec on läbirääkimisi pidanud alates 2014. aasta märtsist, on ettevõttel siiski potentsiaali projekt tervenisti või osaliselt võita, et alustada esimese faasi ehitusega.

Arabtec plaanib järgmise 5 aasta jooksul mitmeid olemasolevaid projekte lõpule viia. Üks suurimaid on Abu Dhabi rahvusvahelise lennujaama laienemisprojekt, mis valmib 2017. aastal. Üks põnevamaid on Louvre Abu Dhabi projekt, mida tahetakse lõpule viia 2016. aasta keskpaigas. Arabteci tellimusraamatus on kokku 18,7 miljardi AED (4,6 miljardit EUR) väärtuses projekte, mis moodustavad 2,9x ettevõtte viimase 12 kuu käibest.

Suure osaluse tõttu jälgitakse ka Arabteci suurimat investorit Aabar Investments’it, kes omab ettevõttest 36,1%. Aabar on Abu Dhabi valitsuse poolt omatud ning seetõttu Arabtecile potentsiaalselt toeks uute projektide finantseerimisel või finantsvahendite puudujäägil.

Pikemas perspektiivis hoitakse meeles Dubai Expo 2020 ning Katari FIFA World Cup 2022 üritustega seotud projekte, mis pakuvad kohalikele ehitusettevõtetele kasvuvõimalusi. Olles Araabia Ühendemiraatides oma sektori suurim, on Arabtecil hea võimalus sellest trendist osa saada.

 

Seni oleme vältinud, kuid hoiame sündmustel silma peal

Arabtec on Araabia Ühendemiraatides investorite seas üks populaarsemaid kauplemisaktsiaid oma suure turulikviidsuse tõttu. LHV Pärsia Lahe Fondis oleme ettevõtet seni vältinud ning seetõttu suutnud aktsia suurest kukkumisest hoiduda. Sellele vaatamata jälgime sündmusi, mis võivad aktsiale uut tugevat kasvuhoogu anda.

Allan Gaidunko

LHV Pärsia Lahe Fondi analüütik

LHV Pärsia Lahe Fond investeerib Araabia Ühendemiraatide, Katari, Saudi Araabia, Omaani, Kuveidi ja Bahreini börsil noteeritud ettevõtetesse. Investeerimisfondi eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet fondi järgmiste perioodide tootluste kohta. Esitatud teave ei ole käsitatav investeerimisnõustamise, investeerimissoovituse ega muu investeerimis- või kõrvalteenusena. Tutvu SEF - LHV Persian Gulf Fund prospekti ja lihtsustatud prospektiga ning küsi lisainfot.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon